Companii CSR Stiri

Scrumiere stradale speciale pentru protejarea mediului

23 sept. 2020 3 min

Scrumiere stradale speciale pentru protejarea mediului

Reading Time: 3 minute

Începând cu luna aceasta, stațiile de autobuz din Constanța și Mamaia pun la dispoziția fumătorilor scrumiere stradale special create pentru colectarea selectivă a mucurilor de țigară, în cadrul unei campanii care invită cetățenii să facă o alegere responsabilă privind protejarea mediului și a comunității.

Campania „Alege asumat un oraș curat” dezvoltată de British American Tobacco se derulează în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța și Green Academy. Până în prezent, peste 1 tonă de mucuri de țigară au fost colectate selectiv și valorificate energetic în cadrul campaniei în București și Iași, cu zero impact asupra mediului, o premieră pentru România.

Constanța este cel de-al treilea oraș care se alătură campaniei „Alege asumat un oraș curat” , după București, prin Sectorul 3, și Iași.

Fumătorii din Constanța și din Mamaia sunt invitați să arunce chiștoacele de țigară în scrumiere stradale speciale, prin exprimarea unor preferințe personale specifice litoralului precum „ochelari de soare sau ochelari de scuba”, „prosop sau șezlong” sau „bere blondă sau bere brună”. Aceste preferințe personale reprezintă, de fapt, o alegere mult mai importantă, anume aceea de a proteja mediul înconjurător și comunitatea. Ceea ce poate părea un gest mărunt, precum aruncatul chiștocului la coșul de gunoi, nu pe stradă, poate avea un impact semnificativ asupra felului în care arată orașele și asupra mediului în ansamblul său.

„Credem în alegeri informate și asumate. Fiecare gest contează și fiecare dintre noi poate contribui în fiecare zi la curățenia orașelor în care locuim. Ne dorim ca prin acest demers să încurajăm cât mai mulți fumători să arunce chiștoacele în scrumiere și astfel să aducă un serviciu mediului și comunității. Suntem mândri că, prin intermediul campaniei noastre, am realizat o premieră în România – valorificarea energetică a mucurilor de țigară. Sperăm ca inițiativa noastră să devină un reper pentru demersuri similare și în alte orașe. De asemenea, ne bucură faptul că tot mai multe autorități locale și-au arătat interesul pentru campania Alege asumat un oraș curat și iată că ajungem acum la Constanța, după București și Iași”, a spus Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice, BAT Aria Europa Centrală și de Sud.

Mucurile de țigară vor fi colectate selectiv și valorificate energetic. British American Tobacco își propune astfel să aducă în atenția publicului importanța alegerilor și a gesturilor individuale pentru protejarea mediului și a comunității.

„Ne bucurăm că BAT a ajuns la Constanța cu această campanie, care completează în mod fericit demersurile noastre inițiate încă de acum trei ani – Păstrează Constanța Curată. De această dată, ne adresăm fumătorilor. Deși acesta este un obicei care trebuie evitat, el există. Și atunci, le oferim o variantă civilizată, respectând principiile colectării selective, pentru a nu mai arunca mucurile de țigară pe stradă, pe trotuar, pe spațiul verde, pentru a evita sancționarea contravențională și, mai ales, pentru a avea grijă de orașul nostru. Trebuie să fim perseverenți și riguroși când ne referim la protecția mediului înconjurător, să insistăm pe drumul către o economie circulară și să valorificăm energetic toate deșeurile”, a afirmat Costin Răsăuțeanu, viceprimarul municipiului Constanța.

Campania „Alege asumat un oraș curat” a fost lansată la începutul lunii octombrie a anului trecut în Sectorul 3 al Capitalei și în martie 2020 în Iași. Până în prezent, peste 1 tonă de mucuri de țigară au fost colectate selectiv și valorificate energetic în cadrul campaniei în București și Iași, cu zero impact asupra mediului, o premieră pentru România.

Mucurile de țigară sunt colectate selectiv în aceste scrumiere stradale, stocate în containere de plastic și transportate la stația de sortare de unde sunt transmise împreună cu alte deșeuri valorificabile energetic către fabricile de ciment, în vederea valorificării prin incinerare cu recuperare energetică. Datorita compoziției, mucurile de țigară vor arde în totalitate, filtrele performante ale incineratorului blocând degajarea în atmosfera a oricăror gaze nocive.

Valorificarea energetică a chiștoacelor este o tehnologie dezvoltată recent, cu exemple de succes în state precum Canada, Statele Unite ale Americii, Franța, Germania sau Marea Britanie.

British American Tobacco (BAT) este lider de piață cu peste 53% din piața tutunului din România. BAT a lansat în România în 2018 dispozitivul glo, care încălzește, nu arde tutunul, oferind astfel o consumatorilor adulți o alternativă cu potențial de risc redus la fumat. Neo, consumabilele din tutun pentru glo, sunt produse în fabrica BAT de la Ploiești. Fabrica de la Ploiești este de asemenea singurul furnizor de Neo pentru restul Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: