Finanțe

Scut financiar de 750 de miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană contra coronavirusului

19 mart. 2020 < 1 min

Scut financiar de 750 de miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană contra coronavirusului

Reading Time: < 1 minut

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va cumpăra titluri de stat și obligațiuni emise de companii private în valoare de 750 de miliarde de euro pentru a contracara riscurile majore asupra zonei euro și a mecanismului de transmisie a politicii monetare din Uniunea Europeană în urma pandemiei de COVID-19.

Măsura, grupată în Programul de Achiziții de Urgență contra Pandemiei (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP), prevede achiziții până la finalul anului 2020 a tuturor categoriilor de active financiare incluse în actualul program de achiziții de active (APP) al BCE.

Alocările vor fi făcute pe țări în funcție de cheia de repartizare pentru subscrierea la capitalul BCE, egală cu media aritmetică a ponderii statului membru în populația și în PIB-ul Uniunii, dar banca spune că va exista și flexibilitate, pentru a permite fluctuații ale distribuției achizițiilor de active.

Grecia a primit o derogare pentru ca și titlurile sale de stat să poată participa la noul program de achiziții.

„Consiliul Guvernatorilor este pregătit să crească dimensiunea programului de achiziție de active financiare și să ajusteze componența acestora atât cât va fi nevoie. Va explora toate opțiunile și consecințele pentru a sprijini economia pe durata acestui șoc”, se arată în comunicatul BCE.

Cu nici o săptămână în urmă, BCE accelerase programul de achiziții de titluri de stat, promițând achiziții suplimentare de 120 de miliarde de euro în 2020. Evident, suma a fost considerată insuficientă.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: