BizRemote by certSIGN

Vaccinul împotriva Coronavirus ar putea ajunge în România între Crăciun și Anul Nou. Când începe vaccinarea

dec. 15, 2020 2 min

Vaccinul împotriva Coronavirus ar putea ajunge în România între Crăciun și Anul Nou. Când începe vaccinarea

Reading Time: 2 minute

Primele vaccinuri împotriva COVID-19 ar putea fi administrate în România chiar anul acesta, între Crăciun și Anul Nou.

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că, în cazul în care autorizarea de punere pe piață va fi eliberată pe 23 decembrie, probabil că între Crăciun și Anul Nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România și poate începe efectiv vaccinarea destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi.

Din momentul livrării, vaccinul se poate administra la un interval de o zi – două, a adăugat președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea.

Valeriu Gheorghiță a precizat că: „Avem o estimare legată de compania Pfizer. Din momentul în care va primi autorizarea vorbim de o tranșă inițială de până în 10.000 de doze de vaccin, ceea ce înseamnă aproape 5.000 de persoane care pot fi vaccinate, dar aceasta este o tranșă simbolică care va fi distribuită în aceeași zi în toate cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze. Practic, pentru ianuarie ar trebui să primim circa 600.000 de doze, care ajung pentru 300.000 de persoane, ulterior această cantitate crește de la o lună la alta”.

În ce privește pregătirea centrelor de vaccinare, medicul a afirmat că la nivelul Institutului Cantacuzino, din punctul de vedere al dotărilor și al spațiilor de stocare, lucrurile sunt aproape finalizate. Sunt pregătite și camerele de stocare, iar în țară începe distribuirea congelatoarelor de la sfârșitul acestei săptămâni și va continua săptămâna următoare.

Cel târziu joi va fi finalizată lista centrelor

„Prefer mai puține centre și mai bine organizate decât centre mici, fragmentate, în care se desfășoară activitatea cu greutate și care să aibă un număr mic de persoane. Acest lucru îngreunează lanțul de distribuție foarte mult”, a spus medicul.

România a plătit, acum o lună, un avans de 12 milioane de euro pentru vaccinul antiCovid-19.

Decizia de autorizare a vaccinului Pfizer-BioNTech în UE va fi luată pe 21 decembrie

Confruntată cu apeluri de a grăbi procesul de evaluare a vaccinurilor împotriva COVID-19, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat marți că va lua pe 21 decembrie o decizie cu privire la autorizarea vaccinului Pfizer-BioNTech, cu opt zile mai devreme decât era planificat, relatează agențiile Reuters şi DPA, preluate de Agerpres.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că un aviz pozitiv al EMA pentru vaccinul Pfizer-BioNTech pe 21 decembrie ar putea permite începerea vaccinării în statele UE încă de anul acesta.

”Probabil că primii europeni vor fi vaccinați înainte de sfârșitul lui 2020”, a scris ea pe Twitter, după ce EMA a anunțat că va avea pe 21 decembrie o reuniune extraordinară privind vaccinul Pfizer-BioNTec, precizând de asemenea că a primit date suplimentare despre acest vaccin.

EMA emite recomandări asupra noilor tratamente și produse medicale. Comisia Europeană are însă cuvântul final în privința aprobării și, de regulă, respectă recomandările formulate de EMA. Vaccinul Pfizer-BioNTech este deja administrat în țări precum Statele Unite, Marea Britanie şi Canada, după ce a obținut aprobările necesare din partea autorităților cu rol de reglementare din aceste state.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: