Stiri Tech

Securitatea echipamentelor smart home, o țintă tot mai vizată de cyberinfractori

16 iul. 2019 2 min

Securitatea echipamentelor smart home, o țintă tot mai vizată de cyberinfractori

Reading Time: 2 minute

Dispozitivele din categoria smart home devin din ce în ce mai populare, piața de dispozitive inteligente fiind într-o permanentă creștere. Se estimează că până în anul 2025 aproximativ 64 miliarde de gadget-uri smart home vor fi conectate la Internet. În acest peisaj, sunt mulți utilizatori de dispozitive inteligente care încă nu conștientizează că acestea, asemenea oricărui alt dispozitiv conectat la Internet, sunt vulnerabile atacurilor cibernetice. Puțini sunt cei care se gândesc și la riscurile pe care le implică aceste gadget-uri și, dintre aceștia, și mai puțini se gândesc la măsuri de prevenție.

Andrei Avădănei, director general al Bit Sentinel:

„Device-urile Internet of Things (IoT) sunt «the next big thing» pentru criminalitatea informatică. Piața se concentrează pe inovație, iar, pentru că securitatea dispozitivului nu este o prioritate, atacatorii vizează din ce în ce mai mult astfel de produse. Cele mai frecvente atacuri implică, de cele mai multe ori, routerele, camerele de supraveghere, becurile inteligente, soneriile inteligente, jucăriile inteligente etc. Motivul pentru care acestea sunt cele mai vulnerabile este dat, de cele mai multe ori, de expunerea la Internet, permițându-le astfel atacatorilor să exploateze dispozitivele într-un număr foarte mare”.

Cu toate că dispozitivele smart home sunt predispuse atacurilor cibernetice, există și câteva măsuri simple de prevenție pe care utilizatorii le pot pune în aplicare, însă mulți aleg să le ignore.

„Cel mai important pas care trebuie realizat atunci când alegi să achiziționezi un produs IoT este să citești specificațiile și recomandările producătorului. Acest pas trebuie să fie urmat de schimbarea parolelor de acces, dar și de instalarea unei soluții de tip firewall și, implicit, o aplicație antivirus. În plus, este esențial să te asiguri că niciun dispozitiv de acest tip pe care l-ai achiziționat nu este accesibil din rețelele publice de Internet. Dacă trebuie neapărat să te conectezi atunci când ești plecat, poți crea un server VPN pentru rețeaua de acasă și abia după ce te conectezi la acesta să accesezi dispozitivul sau, după caz, dispozitivele din casă”, ne recomandă directorul general al Bit Sentinel.

„Somnul” vacanțelor poate aduce prejudicii

Vacanța este acel moment în care fiecare dintre noi se rupe de cotidian și, implicit, nu se mai gândește la riscuri sau probleme, iar acest lucru se aplică și în cazul riscului unui atac cibernetic asupra dispozitivelor inteligente rămase acasă. 

 Cea mai frecventă greșeală pe care o fac utilizatorii este conectarea la rețele de Internet nesigure, pentru ca mai apoi să verifice că totul este în ordine acasă, fie că se uită pe camere, fie pe aplicația termostatului sau orice altă acțiune raportată la unul dintre dispozitivele inteligente deținute. Atunci este momentul în care un posibil atacator vede oportunitatea de a intercepta semnalul, pentru ca, ulterior, să transmită fișiere malițioase sau să lanseze un atac folosind resursele compromise.

Pentru a evita astfel de situații, specialiștii în securitate ai Bit Sentinel recomandă fie conectarea la rețele Wi-Fi nesecurizate, trecând mai întâi printr-un client VPN, fie accesarea acestora folosind rețeaua de Internet mobilă.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: