Analize Digital MarComm Stiri

Social Media Stars Index mai 2021: Facebook are o creștere de peste 50%

14 iun. 2021 4 min

Social Media Stars Index mai 2021: Facebook are o creștere de peste 50%

Reading Time: 4 minute

Conform topului Social Media Stars Index, realizat de Starcom România, nivelul de engagement al comunităților creatorilor de conținut a scăzut pe Instagram și YouTube, în timp ce pe Facebook a crescut în luna mai 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Topul de luna aceasta vine și cu noutăți în ceea ce privește componența sa, printre cele mai notabile fiind faptul că Inna revine pe primul loc.

George Mușat, Head of Business Analytics, a declarat:

„Luna mai 2021 se înscrie în trendul început după carantina din primăvara anului trecut: scădere a activității atât a creatorilor de conținut, cât și a fanilor acestora. Cu o excepție, însă. Facebook, care are o importantă componentă scriptică, este platforma care încurajează oamenii să își exprime părerile și să dezbată ideile pe care le susțin. Pentru Instagram și YouTube, platforme orientate mai mult către vizual, această componentă este estompată. De asemenea, Facebook este singura platformă socială care oferă posibilitatea de distribui conținutul, astfel încât oamenii au putut să ofere și celorlalți informația pe care ei o cred utilă.”

Trei trenduri majore în ceea ce privește nivelul de engagement

Pe de o parte, fanii au avut cu 40% mai puține activități pe Instagram, platformă de socializare preferată de grupele de vârstă mai tinere, scăderea vizând atât aprecierile (de la 73 de milioane în mai 2020 la 55 de milioane în mai 2021), cât și comentariile (2.3 milioane în mai 2020 versus 1 milion în mai 2021).

In ceea ce privește YouTube, scăderea este și mai abruptă: 48% din punct de vedere al engagement-ului fanilor și 76% prin prisma consumului de conținut. Dacă în mai 2020 conținutul postat a fost urmărit de aproape 720 de milioane de ori, un an mai târziu numărul de vizualizări a scăzut la aproape 175 de milioane. Peste 85% din această scădere poate fi atribuită categoriei Gaming.

Social Media Stars Index May 2021 Gaming 002

Pe de altă parte, Facebook, rețeaua de socializare preferată mai ales de persoanele cu vârsta de peste 35 de ani, a înregistrat o creștere de peste 50%. La acest avans a contribuit mai ales creșterea numărului de aprecieri și comentarii (de la puțin peste 20 de milioane la peste 28 de milioane de aprecieri și de la 1.2 milioane la aproape 1.7 milioane de comentarii), în timp de numărul de redistribuiri ale conținutului se menține relativ constant, în jurul valorii de 1.3 milioane.

Inna, din nou pe locul 1 în top

Inna revine pe primul loc al topului, însă este de remarcat faptul că nu deține supremația pe nicio rețea socială. Pe locul doi se află Andra, care a căzut astfel o poziție de la topul realizat anterior. Inna conduce și la categoria muzică.

Răzvan Botezatu, locul 1 pe Facebook

Răzvan Botezatu ocupă primul loc pe Facebook, în special datorită activității intense, dar și a faptului că una dintre postările acestuia strânge nu mai puțin de 95.000 de comentarii. Acesta nu reușește, în schimb, aceeași performanță și pe celelalte rețele sociale, astfel încât luna aceasta ocupă doar locul 10 în clasamentul general.

Andrei Deiu, locul 1 pe Instagram

Contul de Instagram al lui Andrei Deiu are o evoluție fulminantă în ultimul an, adunând cu 46% mai mulți fani comparativ cu ianuarie 2020, ajungând la peste 4.4 milioane de urmăritori în luna mai. Cu performanțe medii pe conturile de Facebook și YouTube, Andrei Deiu ocupă locul trei în topul general.

Bogdan IBMFamily, locul 1 pe YouTube

Bogdan Iordache (aka Bogdan IBMFamily) reușește să ajungă pe locul 1 în Youtube, având postările cu cele mai multe aprecieri, peste 660.000, dar și cu un număr impresionant de comentarii, peste 21.000.

Social Media Stars Index May 2021 Music

Noutăți în top

Odată cu atingerea fazelor superioare ale emisiunii de cooking Chefi la cuțite, conturile de social media ale celor trei jurați au creșteri importante: Chef Florin Dumitrescu ocupă locul 4 în top (fiind și singurul care are un canal de YouTube activ), Chef Sorin Bontea este pe locul 6, iar Chef Cătălin Scărlătescu este pe locul 36.

Irina Rimeș este la prima apariție în top, propulsată direct pe locul 11 în YouTube de melodia „N-avem timp”, care are peste 3.7 milioane de vizualizări.

În plus, topul din această lună mai marchează o premieră: absența Adelinei Pestrițu din primii 20 creatori de conținut. Aceasta se datorează pe de o parte activității sale mai reduse în ultimele 6 luni, vârful fiind atins în iulie 2020, dar și a interacțiunilor tot mai reduse ale fanilor cu conținutul postat de ea.

Social Media Stars Index May 2021 Fashion Beauty 002

La categoria Fashion & Beauty, primul loc este ocupat în luna mai de Andreea Raicu. Pe locul doi se află Ioana Grama, urmată pe locul trei de Dana Rogoz. Anterior, topul fusese condus de Adelina Pestrițu, care a căzut acum pe a patra poziție.

Starul TV numărul 1 este Chef Florin Dumitrescu, propulsat de emisiunea Chefi la cuțite. El este urmat în top de Chef Sorin Bontea, la rândul său beneficiind de expunerea oferită de show-ul TV, și de Răzvan Botezatu, pe locul trei.

Mircea Bravo se menține în top la categoria Entertainment. În schimb, Selly coboară pe locul trei, locul doi fiind ocupat acum de Bogdan IBMFamily.

Gamerii rămân o atracție importantă pe YouTube. Preferații românilor sunt Maxinfinite, Andrei Obret și Gannicus96.

La categoria Cooking, Gina Bradea ocupă locul întâi, fiind urmată de Laura Laurențiu. Pe locul trei se află Jamila Cuisine.

Foto 110198657 © Rawpixelimages | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: