Sorin Stoica: De la Noma la București
Reading Time: 4 minuteCum își propune Sorin Stoica, un chef format la celebrul Noma, desemnat de cinci ori cel mai bun restaurant din lume, să arate că România merită un loc pe harta gastronomică internațională
Ce se întâmplă atunci când un arhitect, un chef și un antreprenor deschid un restaurant în București? Ia naștere un spațiu în care viziunile celor trei profesioniști se împletesc armonios, cum este cazul éto, un restaurant amplasat într-o vilă istorică din București unde cei trei fondatori și-au propus să construiască experiențe gastronomice vii, relevante la nivel internațional.
Identitatea éto este formată de echipa care stă la baza întregului puzzle: Claudiu Ionescu (arhitect), Sorin Stoica (chef) și Andrei Boghiu (antreprenor).

„éto este un mozaic al identității noastre și o reflecție a vremurilor actuale. Ne propunem să transmitem oaspeților o viziune a ospitalității în care îi ghidăm prin tot ceea ce dorim să exprimăm și astfel să arătăm că România are nu doar gust, ci și curaj și merită un loc pe harta gastronomică internațională”
Sorin Stoica, chef și cofondator éto
În noul restaurant, nu există granițe rigide sau definiții prestabilite, iar bucătăria funcționează ca un spațiu liber de explorare, motiv pentru care clienții au la dispoziție trei tipuri de meniuri, fiecare cu un rol și o dinamică proprie: à la carte, tasting menu sau chef’s table, o experiență participativă și o întâlnire cu bucătăria, cu ingredientele și cu povestea din spatele fiecărui preparat.
Libertatea de alegere reflectă filosofia éto: oaspeții nu sunt limitați de reguli, ci invitați să se bucure de o experiență diferite și personală la fiecare vizită.
Meniul éto se reinventează constant. În fiecare an, bucătăria éto va gravita în jurul a trei teme majore, fiecare deschizând o nouă perspectivă asupra gustului. Chef Sorin Stoica a început cu bucătăria de autor – un teritoriu al introspecției și al temelor personale ale echipei – va continua cu povestea Bucureștiului de altădată și va încheia cu o explorare profundă a bucătăriilor minorităților – tătari, sași și romi. Fiecare etapă va aduce nu doar rețete, ci și povești, emoții și istorii.

„Atunci când am început să conturăm identitatea éto, am pornit de la ideea de experiență completă și de la modul în care ne propunem să o abordăm în viziunea noastră. Ne propunem o cultură sănătoasă de a lucra, în care evoluția pe plan individual, dar și colectiv, să facă parte din rutina noastră zilnică: éto este o voce a prezentului, cu care ne propunem să rămânem în amintirea oaspeților noștri”
Sorin Stoica, chef și cofondator éto
Carieră construită cu mult gust
Parcursul profesional al lui Sorin Stoica este o poveste despre curiozitate, rigoare și instinct. Pasiunea pentru gătit i-a fost insuflată lui Sorin în familie, chiar de mama lui pe care adesea o ajuta prin bucătărie, fiind copilul mijlociu al familiei. La vârsta de 23 de ani, pe când lucra în cu totul alt domeniu, Sorin a simțit dorința de a face o școală de bucătari.

„Primii doi – trei ani au fost foarte confuzi, dar i-am petrecut în bucătărie. Odată cu trecerea timpului, am realizat că nu aș putea face altceva. În pandemie, am făcut un «exercițiu» de imaginație și a fost prima dată când m-am întrebat dacă aș putea face altceva în afară de gătit, iar răspunsul a fost «nu»”
Sorin Stoica, chef și cofondator éto.
A învățat într-un ritm alert, lucrând cu echipe care au redefinit gastronomia locală, dar și în restaurante cu stele Michelin. Pașii carierei l-au dus până la Noma Copenhaga, de cinci ori desemnat cel mai bun restaurant din lume. Pe tot parcursul experienței din restaurantul premiat de Ghidul Michelin, Sorin Stoica a descoperit o serie de lucruri definitorii pentru industria ospitalității pe care le-a adus înapoi în România: respectul pentru ingredient și importanța leadershipului. Mai mult, noțiunea de echipă și de colectiv i-au fost redefinite chefului și a înțeles că mindset-ul este cea mai importantă resursă.

„Pe tot parcursul meu profesional, am fost atras de latura de leadership, la fel de mult ca de gătit. Am fost inspirat de oamenii cu care am lucrat, dar mereu am crezut că lucrurile se pot face mai bine în bucătăriile din România”
Sorin Stoica, chef și cofondator éto.
Cheful adaugă că cea mai importantă lecție de leadership a venit după câteva luni în Danemarca, când Head Chef-ul restaurantului în care lucra a recunoscut, în fața echipei de bucătari, că luase cu câteva zile înainte o decizie greșită care pusese în dificultate o mare parte operațională a restaurantului.
„În toată experiența mea de până atunci nu mai văzusem un lider de echipă asumându-și public vina în fața a peste 40 de oameni. A fost un moment în care mi s-a confirmat că asumarea deciziilor în fața echipei este o calitate rară, iar sinceritatea și responsabilitatea sunt vitale în leadership”
Sorin Stoica, chef și cofondator éto.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 398 (20 septembrie – 15 octombrie 2025). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz