BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

Spania cere punerea în comun a datoriilor în UE

6 apr. 2020 < 1 min

Spania cere punerea în comun a datoriilor în UE

Reading Time: < 1 minut

Premierul spaniol Pedro Sanchez a făcut apel la o intervenţie fiscală ambiţioasă a UE, inclusiv o punere în comun a datoriilor, însă nu există niciun indiciu privind o schimbare de poziţie a Germaniei în chestiunea „coronabondurilor”.

Un nou pachet de trei măsuri pe termen mai scurt ar urma să fie semnat marţi, însă chestiunea sensibilă a unui instrument de datorie colectivă, aşa-numitele „coronabonduri”, produce diviziuni mult mai mari ]ntre liderii țărilor UE.

„Este momentul să acţionăm cu solidaritate, prin crearea unui nou mecanism de mutualizare a datoriei”, a scris Sanchez într-un articol de opinie pentru mai multe ziare, printre care La Repubblica din Italia şi Frankfurter Allgemeine Zeitung din Germania, relatează DPA, citată de Agerpres.
„Este un moment în care trebuie să se renunţa la vechea dogmă naţională”, a mai făcut el apel, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din UE care urmează să aibă loc marţi.

Statele membre ale UE sunt divizate în privinţa amplorii măsurilor fiscale ce ar trebui luate pentru a diminua impactul economic al pandemiei de coronavirus.

Italia, sprijinită de Spania şi Franţa, printre alte state, susţine că emiterea în comun a unor obligaţiuni este singura cale pentru a împrumuta la un cost scăzut sutele de miliarde de euro necesare.
De partea cealaltă, ţări precum Germania, Austria şi Olanda se tem să îşi asume răspunderea pentru datoriile altor ţări.

Măsurile convenite deja pentru a sprijini economia blocului comunitar sunt un început bun, însă nu sunt suficiente, potrivit lui Sanchez.
Poziţia cancelarului german Angela Merkel este neschimbată, a spus şeful său de cabinet, Helge Braun. Guvernul german „este sceptic faţă de orice pune în pericol stabilitatea economică şi monetară a zonei euro”, a afirmat el, citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: