Companii Stiri

Spitalul Ponderas va avea primul robot MAKO din Europa Centrală și de Est

16 iun. 2020 2 min

Spitalul Ponderas va avea primul robot MAKO din Europa Centrală și de Est

Reading Time: 2 minute

Spitalul Ponderas realizează o premieră medicală – echiparea cu primul robot MAKO din Europa Centrală și de Est, cu ajutorul căruia se implantează protezele de genunchi și de șold. Robotul este destinat intervențiilor chirurgicale ortopedice și permite realizarea de proteze personalizate.

„Robotul MAKO îmbunătățește fundamental modul de abordare a intervențiilor chirurgicale ortopedice de protezare articulară (genunchi și șold) oferind multiple beneficii, atât pacientului, cât și chirurgului care coordonează intervenția. Pentru că utilizează un model virtual 3D, robotul ne permite preoperator, să dezvoltăm un plan chirurgical personalizat pentru fiecare pacient în parte. Totodată, în timpul operației, planul inițial este reverificat computerizat si poate fi supus unei serii de ajustări, în timp ce brațul robotizat ne permite execuția medicală ideală. Suntem mândri că putem oferi această tehnologie revoluționară în premieră în țara noastră, pacienților care necesită protezarea articulară a genunchiului și șoldului, fie că vorbim despre proteze parțiale sau despre proteze totale”, a spus dr. Vlad Predescu, medic primar Ortopedie şi Traumatologie și Doctor în Ştiinţe Medicale, Coordonatorul Secției de Ortopedie și Traumatologie sportivă din Ponderas Academic Hospital

Cu ajutorul acestui sistem chirurgical de ultimă generație, intervențiile ortopedice se vor realiza minim-invaziv, ceea ce oferă o recuperare mai facilă și întoarcerea la activitățile zilnice în cel mai scurt timp posibil. Bazându-se pe rezultatele furnizate de CT, dar și de modelarea 3D a anatomiei osoase, specialiștii ortopezi de la Ponderas Academic Hospital, coordonați de doctorul Predescu, vor folosi noul robot pentru a crea un plan chirurgical personalizat și pentru a identifica dimensiunea, orientarea și alinierea implantului, pe baza anatomiei unice a fiecărui pacient. Totodată, Robotul oferă flexibilitate planului chirurgical intraoperator, permițând execuția cu cea mai mare precizie a rezecției osoase.

Studiile arată că înlocuirea parțială a genunchiului utilizând un braț robotizat este de două până la trei ori mai exactă*, în comparație cu procedurile clasice manuale. Rezultatele sunt mult mai bune, sângerarea din timpul intervenției chirurgicale este redusă, iar durata de spitalizare și de recuperare mult mai scăzută. Medicul Vlad Predescu este primul din România care a primit certificarea pentru a putea realiza intervenții chirurgicale cu ajutorul Robotului Mako.

„Ținând cont de evoluția pandemiei cu coronavirus, am luat măsuri de siguranță excepționale în întregul spital pentru asigurarea serviciilor medicale în siguranță, dar și pentru protejarea pacienților și a personalului medical. Printre aceste măsuri se află testarea tuturor pacienților internați în spital și testarea periodică a întregului personal medical, precum și implementarea unor reguli, protocoale și circuite riguroase“, a spus și Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, Director Medical Ponderas Academic Hospital.

*Jerabek SA, Carroll KM, Maratt JD, Mayman DJ, Padgett DE. Accuracy of Cup Positioning and Achieving Desired Hip Length and Offset Following Robotic THA.; 14th Annual CAOS Meeting, June 18-21, 2014, Milan, Italy.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: