Companii

Studiu Coface: Insolvențele în România, în scădere cu 33%

7 aug. 2019 2 min

Studiu Coface: Insolvențele în România, în scădere cu 33%

Reading Time: 2 minute

Numărul companiilor insolvente din România, în primul semestru din 2019, a scăzut cu 33%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile unei creșteri economice susținute de 5,1%, potrivit studiului Coface România privind situația insolvențelor la noi în țară.

Astfel, în prima jumătate a anului 2019 s-au deschis 3.058 de proceduri noi de insolvență, în scădere față de aceeași perioadă a anului anterior, când s-au deschis 4.562 de insolvențe. În același timp, companiie care au intrat în insolvență în prima jumătate a lui 2019 au generat cele mai mici pierderi financiare din ultimul deceniu, acest aspect datorându-se scăderii numărului de companii mari care au intrat în incapacitate de plată.

La nivel national este semnalată o scădere generalizată, toate regiunile înregistrând scăderi mai mari de 20% ale companiilor intrate în insolvență.

Coface1

În schimb, sustenabilitatea evoluției macroeconomice este amenințată de adâncirea deficitului fiscal cu 81% în primele șase luni ale acestui an, de cea mai ridicată inflație la nivel anual din UE, 4,1%, de creșterea deficitului comercial și, nu în ultimul rând, deprecierea monedei naționale.

Printre riscurile anticipate, de punctat este că aproape trei sferturi din scăderea insolvenților este înregistrată pe segmentul companiilor care nu au depus declarațiile financiare, 37%, nu au înregistrat venituri, 14% sau cifra de afaceri înregistrată anul trecut a fost sub 100.000 euro, 27%.

Analiza Coface arată că scăderea insolvențelor este compensată de numărul crescut al firmelor radiate, 76%. Un număr de 85.960 de companii și-au întrerupt activitatea în primele șase luni ale anului curent, , în creștere cu 36% față de aceeași perioadă a anului 2018.

Întârzierile la plată cresc semnificativ, iar companiile mari se confruntă cu un mediu economic dificil, primele 1.000 de companii după cifra de afaceri concentrând jumătate din veniturile tuturor celor 500.000 de firme active în România.

Cele mai afectate sectoare de activitate

Comerțul cu ridicata și distribuție cu 480 firme, sectorul construcțiilor cu 438 firme și comerțul cu amănuntul cu 387 firme sunt primele trei sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvență, conform analizei Coface.

Coface2

Prin raportarea numărului de insolvențe la totalul firmelor active din sectorul respectiv (raportat la 1.000 de firme active), analiza Coface identifică primele trei sectoare cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator: sectorul tranzacțiilor imobiliare, comerțul cu ridicata și distribuție și sectorul transporturilor

Astfel, dintr-un total de 3.058 de companii insolvente în primele șase luni ale anului curent, 1.529 dintre acestea au depus declarațiile financiare pentru activitatea desfășurată în anul 2018. Rezultatele analizei Coface confirmă faptul că una dintre principalele cauze care au alimentat riscul intrării în insolvență a fost deteriorarea lichidității, care a fost compensata prin extinderea creditului furnizor.

Foto: © Andrianocz | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: