Tech

Tehnologia care prezice imprevizibilul

25 feb. 2020 3 min

Tehnologia care prezice imprevizibilul

Reading Time: 3 minute

Pentru multe accidente, “un pieton apărut de nicăieri” este explicația dată de șoferi. Startup-ul israelian VizibleZone a dezvoltat un sistem anticoliziune bazat pe un model matematic care poate prognoza comportamentul pietonilor.

VizibleZone folosește informațiile colectate de la telefoanele mobile ale pietonilor, bicicliștilor sau altor participanți la trafic și folosește un model econometric pentru a previzio­na evenimentele în trafic astfel încât șoferii să poată evita accidentele. “Folosind smartphone-urile pietonilor ca sursă de date, putem analiza comportamentele umane în timp real pentru a furniza analize predictive și, cu ajutorul machine learning și al unor modele matematice, prognozăm modul cum se vor comporta pietonii. Soluția software dezvoltată de VizibleZone redu­ce gradul de incertitudine și riscul de accidente, fie că vorbim despre șoferi, fie de mașini autonome. Este un dispozitiv care salvează vieți”, spune Gabi Ofir, CEO și fondator al VizibleZone.

Gabi Ofir, CEO și fondator al VizibleZone
Gabi Ofir, CEO și fondator al VizibleZone

Startup-ul israelian a dezvoltat o tehnologie care detectează, pe baza unui model matematic, pietonii care traversează strada prin locuri nepermise, înainte ca aceștia să sară în fața mașinii. Viziblezone a obținut deja o finanțare de 1,2 milioane de dolari prin Labs/02, incubatorul OurCrowd – o platformă care combină caracteristicile unui fond de private equity cu crowdfundingul –, iar Gabi Ofir spune că pregătește pentru o nouă rundă de finanțare și speră ca la începutul acestui an să obțină 10 milioane de dolari.

Sistemul de prevenire a coliziunii (Collision Avoidance System – CAS) dezvoltat de Viziblezone, spre deosebire de alte tehnologii similare, are capacitatea de a detecta pietonii la o distanță de până la 180 de metri, chiar și atunci când se aceștia află în afara ariei vizuale a șoferului sau detectarea lor este obstrucționată de diverse obstacole.

“Anual, peste 1,4 milioane de oameni mor în urma unor accidente auto și alte 30 de milioane de persoane sunt rănite, iar aproape unul din patru e pieton. În ciuda progreselor din zona transporturilor și a noilor tehnologii, protecția pietonilor este încă o provocare. Tocmai de la asigurarea siguranței pietonilor am pornit atunci când am dezvoltat tehnologiile noastre”, spune Gabi Ofir. VizibleZone a creat un fel de “detector de pietoni”, un sistem care identifică, urmărește și protejează pietonii, chiar și atunci când aceștia nu sunt detectați de un șofer care se apropie în viteză. Detectorul este proiectat să funcționeze în orice condiții de vreme și vizibilitate, indiferent de zi sau de noapte.

“Când vorbim despre semnale radio, înseamnă că «vedem» dincolo de obstacole, nu depindem de o cameră video și de imagini, astfel că sistemul poate detecta pietonii care nu pot fi văzuți de șofer sau detectați de alte tehnologii de prevenire a coliziunii”, spune Gabi Ofir, CEO și fondator VizibleZone.

Gabi Ofir este specia­list în domeniul radiocomunicațiilor, cu peste 30 de ani de experiență în domeniu, iar tehnologia dezvoltată de VizibleZone folosește undele radio pentru a transmite informații despre localizarea pietonilor către șoferi. “Când vorbim despre semnale radio, înseamnă că «vedem» dincolo de obstacole, nu depindem de o cameră video și de imagini, astfel că sistemul poate detecta pietonii care nu pot fi văzuți de șofer sau detectați de alte tehnologii de prevenire a coliziunii. Tehnologia folosește datele transmise de telefoanele mobile, iar mo­delul matematic din spatele tehnologiei analizează datele și prognozează modul cum se va deplasa pietonul”, explică CEO-ul VizibleZone, adăugând că soluția software dezvoltată de VizibleZone poate fi folosită atât pentru mașinile clasice, cât și pentru cele autonome.

Articolul a fost publicat inițial în Biz nr. 339 (20 ianuarie – 17 februarie 2020). Dacă doriți să primiți Revista Biz prin curier, abonați-vă aici.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: