Terano Construct: Eficiența bate expansiunea
Reading Time: 4 minuteTerano Construct, companie românească cu 17 ani de experiență în construcții civile și industriale, resimte impactul schimbărilor legislative, dar rămâne ancorată în realitate și atentă la mișcările din piață. Marian Ciupitu, directorul general al companiei, spune că 2025 nu e despre creștere, ci despre consolidare, renegociere și eficiență operațională.
Mai e loc de creștere pe piața construcțiilor într-o perioadă de incertitudine economică?
Începutul anului a adus, la nivel mondial, o serie de schimbări care au determinat o instabilitate care depășește ca impact criza economică internațională din 2008. Trebuie să recunosc că suntem îngrijorați când privim către semnalele transmise dinspre Statele Unite ale Americii, de acolo este posibil să vină cele mai mari amenințări pentru noi, cei care activăm în piața construcțiilor din România.
În acest moment, focusul nostru nu este neapărat pe creșterea cifrei de afaceri, ci pe continuarea activității noastre în termenii de până acum. Noi, la Terano, lucrăm preponderent cu multinaționale care își pot adapta strategia de investiții în funcție de situația geopolitică actuală. Sunt convins că există loc de creștere pe piață, dar cred că trebuie împreună să dăm dovadă de curaj, de flexibilitate, trebuie cu toții să înțelegem tendințele actuale ale pieței și să reușim să ne adaptăm planul de business incertitudinii economice.
Știți ce am învățat eu în 17 ani în industria construcțiilor din România? Dacă te adaptezi la situațiile care ți se prezintă, dacă ești deschis la provocări, dacă ții echipa aproape și ești corect cu partenerii tăi, ai șanse să treci peste obstacole. Adaptabilitatea, diversificarea și identificarea oportunităților de investiții, chiar și în perioade dificile, sunt cheia pentru succes.
Cum a influențat ordonanța „trenuleț” activitatea Terano Construct și care sunt principalele provocări pe care le întâmpinați în 2025?
Efectele ordonanței trenuleț au început să se vadă încă de la începutul anului, astfel având contracte semnate în 2024, am pierdut din cauza creșterii taxelor pe muncă cu 14% și a materialelor de construcție cu 5-7%. Principalele provocări acum sunt să ne adaptăm strategia de business la această realitate, să îi convingem pe clienții noștri să accepte aceste majorări de prețuri și să continue investițiile.
Este evident că în acest moment majoritatea timpului meu și al echipei de management este folosit în scopul găsirii de soluții concrete de depășire a situațiilor care apar uneori peste noapte și destabilizează piața economică mondială și implicit pe cea autohtonă. Firește, așa cum spuneam, încercăm să minimizăm pierderile de la contractele semnate în 2024 și să renegociem prețurile cu partenerii noștri tradiționali pentru viitoarele proiecte, dar alocăm timp și resurse și eficientizării proceselor și procedurilor pentru a elimina posibilele pierderi.
Odată cu intrarea în vigoare a „ordonanței trenuleț”, toate pierderile cu mărirea taxelor au fost suportate de noi pentru contractele semnate în 2024, dar asta nu ne-a deturnat de la planurile noastre pe șantiere și am reușit să ne respectăm termenele. În sectorul nostru de activitate timpul este un factor determinant, astfel încât am livrat toate proiectele noastre la momentul agreat cu partenerii, indiferent dacă au existat cumva inconveniente pe parcursul lucrărilor sau nu.
România are al doilea cel mai mic cost orar al muncii din UE, dar și cea mai mare creștere anuală. Cum vedeți această evoluție din perspectiva unui antreprenor în construcții?
După cum știm, Romania a avut, în ultimii ani, printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, iar acest lucru continuă și în acest moment. În acest context, în calitate de manager al unei companii de construcții, cu 70 de angajați, consider că este normal ca salariile din acest domeniu să crească.
Creșterea salariilor poate contribui și la creșterea puterii de cumpărare a unui număr mult mai mare de oameni, ceea ce implicit determină un consum mai mare și un profit pe măsură pentru mai multe categorii de afaceri. Acest lucru poate crea un ciclu economic pozitiv și pentru sectorul construcțiilor, chiar și în fața unei creșteri a costurilor. Trag speranța că ritmul acesta accelerat al creșterilor salariale să nu îndepărteze investitorii de România, iar acest avantaj să îi determine pe cât mai mulți profesioniști să rămână în țara noastră.
Retailul reprezintă 60% din lucrările Terano Construct. Cum a reușit compania să crească într-un an cu investiții temperate?
Creșterea Terano Construct, într-un an cu investiții temperate, într-un sector cum este cel al construcțiilor în retail s-a datorat foarte mult partenerilor noștri care au crescut ritmul investițiilor, dar și faptului că ne-am focusat spre atragerea de noi clienți. Am reușit să îmbunătățim eficiența proceselor interne, am redus din costuri fără să compromitem calitatea lucrărilor, am gestionat mai bine resursa umană și materială și am fost atenți la modul în care contractele existente se derulează.
Ne-am diversificat portofoliul în această zonă a construcțiilor în retail în ultimii ani și am ajuns să ne specializăm pe mai multe segmente cum ar fi cel al construcțiilor de tip drive-thru, aceste tipuri de construcții fiind cerute de parteneri branduri interne și internaționale, dar am și consolidat parteneriatele pe zona de cafenele, restaurante tip fast-food și am ajuns în 2025 să acoperim mai multe segmente, de la mici comercianți la lanțuri mari de magazine sau chiar dezvoltatori de malluri.
Terano Construct a avut proiecte în Polonia și Marea Britanie. Vedeți internaționalizarea ca pe o soluție la incertitudinile din România?
Șansa Romaniei pentru a crește implică și internaționalizarea companiilor românești, deci da, o văd ca pe o soluție. Deși concurența este mare în exterior, analizând proiectele pe care le-am făcut în afara granițelor țării, consider că suntem pregătiți din toate punctele de vedere, să ieșim oriunde în Europa și să facem fața cu brio oricăror provocări, cel puțin în domeniul construcțiilor în care activăm noi.
Ce așteptări aveți de la 2025, având în vedere că este un an electoral, și cum vă pregătiți pentru posibilele schimbări economice și legislative?
Incertitudinea din anii precedenți, starea de neliniște o regăsim din plin și în acest an, cu toate acestea încercăm să ne păstrăm calmul și să luăm fiecare provocare ca pe ceva normal. Știm cu toții că în țara noastră cel puțin antreprenorii sunt antrenați în fiecare an de către guvernanți să se adapteze oricărei situații oricum ar fi aceasta, absurdă poate, neprietenoasă. Temerea mea este ca investitorii să nu reducă ritmul dezvoltării ținând cont de contextul geopolitic.
Obiectivul meu în următorii ani este ca Terano să implementeze cât mai multe proiecte de digitalizare, astfel încât activitatea noastră să fie asistată și de AI pentru a deveni cât mai eficienți și sustenabili, neînsemnând însă că nu vom prețui la fel de mult resursa umană pe care o avem și pe care dorim să o fidelizăm deoarece este cheia unui companii puternice.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 393 (15 mai – 15 iunie 2025). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz