Stiri Biz Timișoara

Timișoara 2023. ”Prin artă, anul acesta putem spune mai departe nu doar  povestea Timișoarei, ci povestea Europei”

17 feb. 2023 4 min

Timișoara 2023. ”Prin artă, anul acesta putem spune mai departe nu doar  povestea Timișoarei, ci povestea Europei”

Reading Time: 4 minute

De azi, Timișoara a devenit oficial Capitală Europeană a Culturii. Pe parcursul următoarelor zece luni, Timișoara va propune localnicilor și turiștilor o serie de evenimente care unesc artști din mai multe generații și zone ale lumii. Titlul de Capitală Europeană a Culturii ar putea aduce orașului între 500.000 şi 1.000.000 de persoane, după cum a anunțat primarul Dominic Fritz, în deschiderea conferinţei internaţionale de presă de vineri dimineaţa.

„Credem că Timișoara cu istoria ei de inovație, de diversitate și de curaj este un exemplu pentru Europa, prin cultură și prin artă anul acesta putem spune mai departe, nu doar  povestea Timișoarei, ci povestea Europei, iar prin asta putem aduce un nou focus pe rolul acestei regiuni a europei de est.”, a punctat Dominic Fritz.

Timișoara 2023 primește premiul Melina Mercouri

În cadrul conferinței din această dimineață, Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii a primit Premiul Melina Mercouri, acordat de către Comisia Europeană, în valoare de 1,5 milioane de euro. Acesta atestă că angajamentele asumate în dosarul de candidatură și în perioada de implementare au fost onorate, printre criteriile de acordare fiind independența echipei artistice, alocarea bugetară care poate asigura calitatea programului, dimensiunea europeană a conținutului, demararea planurile de monitorizare și evaluare, dar și reflectarea clară că programul este o acțiune a Uniunii Europene.

La conferința de presă internațională de astăzi s-a discutat despre importanța culturii pe plan local în conexiune cu Europa. S-au abordat teme actuale care includ agenda europeană prin programul cultural, și în același timp conexiunea cu specificul și caracteristicile Timișoarei cu Europa.

Comisarul European Adina Vălean a precizat despre însemnătatea premiului Melina Mercouri, și înmânarea oficială a acestuia Municipiului Timișoara.

„Titlul de Capitală Culturală Europeană nu e numai simbolic, nu e numai promovarea brandului cultural și turistic al unui oraș, nici doar o diplomă sau un premiu. Este un program european, printre cele mai populare, creat pentru europeni pentru a pune în valoare patrimoniul cultural atât de divers și important pentru Uniunea Europeană”.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a menționat despre importanța unui cadru legislativ național coerent privind susținerea sectorului cultural și creativ, precum și  importanța diplomației culturale pentru sectorul cultural național. „Prin cultură, prin artă, putem să mobilizăm o comunitate.”

Președintele Consiliului Județean, Alin Nica, consideră că acest an va oferi „momente și evenimente de marcă, care ridică Timișoara la nivel european ca oraș”,  iar „nișa artelor plastice face Timișoara capitala artelor plastice a României.” Va putea „fi explorată în anul ce va veni, cu cele 3 expoziții mari: Paul Neagu, Brauner și Brâncuși”.

Ramona Laczko-David, coordonatoarea Proiectului Cultural Național Timișoara 2023, a  vorbit despre sustenabilitatea moștenirii pe termen lung a programului. Procesul de creștere și dezvoltare a acestuia este esențial, iar „independența echipei curatoriale, dă dovadă că premiul Melina Mercouri confirmă curajul orașului de a deschide un dialog despre viitorul acestuia într-un context european provocator”.

Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

Timișorenii, dar și turiștii, sunt încurajați să folosească transportul în comun în acest weekend pentru a ajunge la cât mai multe dintre evenimente care au loc în diferite puncte ale orașului. Transportul este gratuit pănă duminică, după a anunțat municipalitatea.

Vineri seara, în Piața Unirii, de la ora 19, un spectacol va marca simbolic deschiderea Timișoara 2023.

Regia spectacolului de deschidere este realizată de Bobi Pricop, unul dintre cei mai în vogă regizori, colaborator al celor mai importante teatre din România. Gazde vor fi actrițele timișorence Christine Cizmaş și Ioana Bugarin.

Unul dintre cele mai importante momente ale serii va fi susținut de formația Implant Pentru Refuz. Cu peste 26 de ani de existență și sunet mereu proaspăt, vor continua să scrie povestea complexă a muzicii contemporane la marea deschidere alături de invitații speciali Adrian Despot și Dan Byron.

O premieră absolută va fi colaborarea pe scenă dintre Implant Pentru refuz și Alyona Alyona, o artistă din Ucraina care a devenit,  în mai puțin de un an, o senzație a scenei hip-hop. În anul de debut al carierei sale, în 2019, a devenit câștigătoarea premiului ANCHOR Award (Premiul internațional de muzică al Festivalului Reeperbahn pentru cel mai promițător talent muzical emergent), iar în 2021 a primit Premiul Music Moves Europe Talent și Premiul Publicului la ESNS, Olanda. În 2022, Alyona Alyona era deja membră a juriului la Music Moves Europe Awards, iar revista Forbes Magazine a menționat-o în categoria „30 de muzicieni sub 30 de ani”.

Sărbătoarea din Unirii va continua cu Muaré Experience, un spectacol excepțional care îmbină concertul rock al celor de la Duchamp Pilot, acompaniați de cunoscutul chitarist timișorean Horea Silvio Crișovan, cu un show de acrobații aeriene al companiei spaniole Voalá Project. De asemenea, Taraful de Caliu va concerta alături de clarinetistul bulgar Filip Simeonov, țambalistul Alexei Ciobanu de la Ansamblul Folcloric „Timișul” și formația IMPEX.

Cunoscutul compozitor suedezo-britanic Jay-Jay Johanson va susține un concert în sala Palatului Culturii pe data de 18 februarie și o va avea în deschidere pe EMAA.

Compozitorul și pianistul român Andrei Irimia va fi acompaniat de Abel Chircă, violonist în cadrul Orchestrei  Filarmonicii Banatul Timișoara.

Evenimente gândite și pentru persoanele cu dizabilități

Platforma cu rampa in Piata Unirii Timisoara 2023
Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii (17-19 februarie) este un eveniment incluziv, o sărbătoare pentru întreaga comunitate. În acest spirit, s-au luat multiple măsuri care să crească gradul de accesibilitate a numeroase evenimente din weekendul Deschiderii.

Sărbătoarea care începe vineri seara, în Piața Unirii este accesibilă persoanelor cu dizabilități. În spațiul din fața scenei a fost instalat un podium metalic dotată cu bare de sprijin și o rampă care facilitează vizibilitatea scenei pentru persoanele care folosesc fotoliu rulant precum și un spațiu de siguranță pentru persoane cu alte tipuri de dizabilități. Accesul pe această platformă este rezervat exclusiv pentru persoane cu dizabilități și însoțitorilor acestora și se face pe bază de brățară disponibilă la fața locului, precum și la punctele info găzduite de domurile albe din Piața Libertății și Piața Unirii. De asemenea, în Piața Țepeș Vodă, în proximitatea spațiului de concert, a fost instalată o cabină de toaletă adaptată.

În premieră la Timișoara, persoanele cu deficiențe de auz din public vor beneficia de interpretarea artistică a concertelor din Piața Unirii. Vineri, 17 februarie, între orele 19:25 și 22:00, Lavinia Chițu, una dintre puținele interprete de concert în limba semnelor române va fi pe scenă, alături de artiști, va traduce versurile și va reda ritmul muzicii, astfel încât persoanele cu deficiențe de auz să se poată bucura de un spectacol memorabil.

„Persoanele cu dizabilități au foarte puține ocazii de a ieși din casă în spații prietenoase. Pentru mine e prima dată când voi veni la un concert și voi putea viziona spectacolul Deschiderii din Piața Unirii de la aceeași înălțime cu restul publicului sau să vizitez o expoziție”, a declarat Doru Mihăescu, membru al Asociației Handicapaților Locomotor.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: