Finanțe Stiri

To Brexit or not to Brexit

20 mai 2016 2 min

To Brexit or not to Brexit

Reading Time: 2 minute

Britanicii vor vota asupra statutului tarii lor in Uniunea Europeana pe 23 iunie, dar cele mai importante chestiuni sunt cele din afara scrutinului, crede Steen Jakobsen, Economist-sef & CIO Saxo Bank.

Indiferent de rezultatul scrutinului s-ar putea crea o mini-criza in Europa, caci e foarte usor sa ne imaginam tari precum Ungaria, Polonia si poate chiar Finlanda dorindu-si sa incheie acorduri care sa asigure concesiile oferite Marii Britanii, arata Steen Jakobsen.

Reprezentantul Saxo Bank spune ca Europa pierde daca Marea Britanie ramane, din cauza acestui precedent al celor doua niveluri (spargerea marii uniuni in unele mai mici va duce la destramarea “uniunilor”) si, desigur, daca Marea Britanie chiar pleaca, atat costurile politice, cat si cele practice par de nedepasit – mai ales luand in considerare faptul ca inca e nevoie de o buna gestionare a crizei refugiatilor.

Economistul atrage atentia asupra faptului ca oficial nu s-a facut o estimare a pierderilor pe care fiecare familie din Marea Britanie le va suferi pana in 2030 daca voteaza pentru un Brexit, in conditiile in care se pare ca suma e 4 300 lire sterline.

“Deci, la intrebarea din mintea fiecarui trader FX – incotro o va lua Marea Britanie? – raspunsul e acelasi, cu sau fara Brexit. In cele din urma, lira sterlina o va lua in jos sau lateral. Atata vreme cat cheltui mai mult decat castigi, depinzi de fonduri straine si ai o economie in care doi dintre cei mai importanti factori de crestere, bancile si sectorul imobiliar, sunt doua sectoare cu zero productivitate si (in cel mai bun caz!) viitor incert in ce priveste crearea unor noi locuri de munca cu privire la trecutul recent – inseamna ca esti sortit sa repeti istoria recenta”, spune Steen Jakobsen, adaugand ca  istoria recenta ne arata ca Londra doreste sa duca GBP mai jos in vremuri de criza, iar economia Marii Britanii chiar este pandita de o criza.

Brexit este o abstractie care blocheaza schimbarea reala de care e nevoie in Marea Britanie, crede Jakobsen. Este, de asemenea, o scuza folosita pentru a evita gestionarea unei chestiuni fundamentale, structurale a societatii care se indreapta spre a fi aproape 100% pe baza de servicii. Cercetarea de baza si productia din Marea Britanie au fost transferate peste ocean si, mai important, capacitatea tarii de a ramane un port de escala pentru investitorii de peste ocean este din ce in ce mai putin atractiva avand in vedere ca statutul de impozitare non-domiciliu se schimba. Un alt factor important ce poate aduce schimbare ca urmare a publicarii Panama papers este faptul ca Cameron a cerut inregistrarea publica a proprietarilor straini de imobile.

Atat Marea Britanie, cat si UE trebuie sa se uite mai in profunzime si mai realist la viitorul fiecareia dintre ele (oricum ambele sunt legate) si sa-si examineze programele de stimulente si proiectare structurala, spune reprezentantul Saxo Bank.

 “Cea mai importanta intrebare dintre toate ramane cum gestionam criza umanitara declansata de sosirea masiva a refugiatilor intr-o perioada cu risc de recesiune. Modul in care actionam in acest caz va defini atat Europa, cat si Marea Britanie in viitor mai mult decat daca Marea Britanie decide sa paraseasca clubul in care are deja libertatea de a se „comporta” asa cum crede de cuviinta”, concluzioneaza Steen Jakobsen.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: