Analize Companii Tech

Topul celor mai atacate domenii de business din România de către cyberinfractori

24 nov. 2020 2 min

Topul celor mai atacate domenii de business din România de către cyberinfractori

Reading Time: 2 minute

După un proces de transformare digitală accelerată al companiilor, mulți dintre angajați au început să lucreze la distanță, ceea ce i-a făcut să fie mai vulnerabili din punct de vedere al securității.

Phishing-ul reprezintă 32% dintre cele mai întâlnite atacuri, conform Raportului Business Internet Security 2020, deoarece este transmis prin e-mail sau servicii de mesagerie, iar acestea sunt canale online utilizate intens în ultima perioadă. În multe cazuri, atacatorii îmbracă tentativele de phishing în știri ori informații referitoare la răspândirea virusului COVID-19, pentru a atrage atenția utilizatorilor. Pe locul doi sunt atacurile de tip ransomware, reprezentând 28% din total, iar acestea au vizat mai ales autoritățile publice.

În ceea ce privește distribuția atacurilor pe sectoare de business, topul prezintă pe prima poziție transporturile (31%), urmate de retail (24%), energie (17%), respectiv guvern și servicii publice (16%).

Orașe atacate, atacuri blocate

Pe măsură ce tehnologiile evoluează, sunt descoperite noi vulnerabilități, dar și noi metode de apărare. La nivel local Bucureștiul a fost orașul cu cele mai multe atacuri blocate, cu o media lunară de 450.000, urmat de Iași și Timișoara, unde au fost blocate, în medie, în ultimul an, 360.000, respectiv 350.000 de atacuri din partea hackerilor.

5 milioane de amenințări detectate

Raportul Business Internet Security 2020 este realizat folosind date anonimizate colectate din infrastructura serviciului Business Internet Security (BIS) al Orange Business Services. În procesul de raportare sunt analizate, în fiecare lună, peste 5 milioane de amenințări detectate și blocate la nivelul serviciului.

“Companiile și-au adaptat rapid politicile de securitate cibernetică, pentru a răspunde nevoii de a gestiona și proteja suita de dispozitive folosite pentru lucru la distanță, dar și de a proteja conexiunile de tip VPN ale angajaților. De altfel, în primul semestru al 2020 am avut o creștere cu 24% y-o-y pentru soluții de securitate cibernetică. Firmele au fost interesante atât de platforme de Mobile Device Management (MDM), cât și de Business Internet Security, soluție dezvoltată de Orange Business Service pentru securizarea conexiunilor remote”, spune Ioan Constantin, Cyber Security Expert Orange România.

Soluția BIS protejează informațiile transmise pe internet, precum și datele companiei, de atacuri cibernetice precum DDoS, phishing, spam sau malware. Traficul de date este analizat în centrele de date Orange, iar amenințările cibernetice sunt mitigate, fie că este vorba despre mobil, laptop sau alte dispozitive.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: