Editorial

Traim digital

2 iul. 2013 2 min

Traim digital

Reading Time: 2 minute

Ne-am obisnuit. Ni se pare normal. Credem ca ni se cuvine. Poate ca asa si este. Dar, din cand in cand, nu strica sa ne gandim la ceea ce se ascunde in spatele unor lucruri aparent simple, cum ar fi faptul ca un click ne aduce in fata cel mai nou videoclip la moda sau raportul de vanzari pe luna trecuta.

 

Ne enervam cand ni se pare ca timpul scurs de la click la momentul afisarii informatiei dorite e prea lung. Si nu ne gandim la drumul lung parcurs de fiecare bit, ci la faptul ca noi avem nevoie de informatie acum, aici, pe loc. E un server de aici, legat la unul din Austria, care primeste date de undeva din SUA si are back-up prin Asia. Un click aici trezeste la viata un server dintr-un centru de date aflat la mii de kilometri departare.

 

O companie a cumparat spatiu pe acel server fara sa-l vada poate vreodata (pentru ca e mai eficient sa externalizezi astfel de servicii), alta companie a instalat fibra optica ce permite accesul rapid, alta s-a ocupat de spatiul fizic in care sunt puse serverele. Peste toata aceasta infrastructura au venit softistii, web designerii, creatorii de aplicatii si asa mai departe, pentru a putea umple de continut acest spatiu vast. Pentru noi e doar un click, pentru ei e un intreg business.

 

Traim digital chiar si cand nu ne dam seama, fiindca probabil nici apa de la robinet n-ar mai curge fara internet – va dati seama ca nu e usor sa coordonezi atatea centre de pompare si distributie. Tehnologia s-a strecurat peste tot in viata noastra si depinde de noi cat de bine sau de rau este asta. Ne-am obisnuit. Ni se pare normal. Credem ca ni se cuvine. Poate ca asa si este. Traim digital.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: