Business Companii Stiri

Tranzacțiile imobiliare comerciale, în creștere, în ciuda pandemiei

30 iul. 2020 3 min

Tranzacțiile imobiliare comerciale, în creștere, în ciuda pandemiei

Reading Time: 3 minute

Volumul tranzacțiilor imobiliare comerciale din România, respectiv cele care implică birouri, proiecte de retail, cele industriale, de logistică și hoteluri, a crescut cu 21% în prima jumătate a anului, în ciuda pandemiei, arată o analiză a JLL, o companie specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicată domeniului imobiliar.

Bucureștiul a reprezentat aproape 90% din volumul total al tranzacțiilor în primul semestru 2020, estimat la 410 milioane de euro.

BIROURILE DIN BUCUREȘTI, MOTORUL PIEȚEI

La fel ca în ultimii  5 ani, volumele de piață au fost dominate de tranzacțiile cu birouri. Acestea au reprezentat 85% din total, în timp ce sectorul industrial a cumulat peste 8%.

”În România, 2020 a început cu un număr mare de tranzacții în derulare; și mai multe proiecte de birouri erau în stadii avansate de negociere. Chiar dacă criza COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra pieței de investiții, volumul tranzacționat în prima jumătate a anului a fost totuși cu 21% mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2019. Multe dintre tranzacțiile în curs au fost oprite în perioada de izolare impusă de răspândirea COVID-19, respectiv între 15 martie și 15 mai.  Spre sfârșitul primului semestru însă, activitatea pe piața investițională a început să revină la normal, unele dintre tranzacțiile mari fiind reluate.”, declară Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

În al doilea trimestru au fost închise câteva vânzări de proiecte de birouri în București, în condițiile în care acestea erau în stadii avansate înainte de pandemie.

Majoritatea proprietarilor locali au fost nevoiți să se axeze pe gestionarea activelor și să implementeze noile reguli de adaptare a clădirilor la noua realitate.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul tranzacțiilor a rămas stabil, mărimea tranzacției medii crescând până la 27 de milioane euro, în principal datorită semnării mai multor tranzacții de dimensiuni mari, care includ un portofoliu Pan-CEE și alte active importante.

Cea mai mare tranzacție înregistrată în prima jumătate a anului 2020 a fost vânzarea a aproximativ 61,49% din portofoliul GTC.

Alte tranzacții de birouri notabile au fost achiziția de către grupul Dedeman a celei de-a treia faze a The Bridge – o clădire de 21.100 mp care face parte dintr-un parc de birouri de 80.000 mp din partea de Centru-Vest a Bucureștiului, achiziția Global City Business Park, de 50.000 mp din zona Pipera Nord de către Arion Green Investment și achiziția a 50% din Renault Business Connect în Vestul Bucureștiului de către Globalworth.

Singura tranzacție de vânzare a unui proiect cu o componentă de retail închisă în prima jumătate a anului a fost achiziția de către Lotus Center, un grup local cu sediul în Oradea, a Oradea Plaza, un proiect mixt.

Cea mai mare tranzacție pe piața industrială a fost cumpărarea de către CTP a parcului logistic Equest situat pe Autostrada A1, la Km 13, cea mai importantă sub-piață logistică din București. Prin aceasta, CTP și-a consolidat poziția de cel mai mare proprietar de spații industriale / logistice din România și unul dintre cei doi actori dominanți din zona de Vest, în apropiere de A1.

De asemenea, a fost tranzacționat și un hotel în perioada analizată, Golden Tulip pe Calea Victoriei, care a marcat intrarea pe piața locală a Grupului Fatal.

Capitalul local, un rol tot mai mare pe piața de investiții din România

Cumpărătorii români au reprezentat 28% din volumul tranzacțiilor în 2019 și 35% în primul semestru 2020.

Cei mai activi jucători au fost Dedeman, One United, Lotus Center sau Element Industrial.

România: locul 4 în Europa Centrală și de Est după volumul tranzacțiilor

România s-a plasat pe locul patru în ECE după volumul investițiilor în proprietăți imobiliare atras în prima jumătate a anului, după Polonia, Cehia și Ungaria, potrivit JLL CEE Investment Market H1 2020.

În total, în perioada analizată, în ECE s-au tranzacționat proprietăți în valoare de 6,4 miliarde de euro. Peste 46% din volumul total din ECE a fost realizat de Polonia, cu 2,9 miliarde de euro.

Cehia a avut un volum de 1,95 miliarde de euro, în condițiile în care aici s-a realizat cea mai mare tranzacție înregistrată vreodată pe această piață, în valoare de 1,3 miliarde de euro.

Valoarea tranzacțiilor închise în Ungaria a fost de 615 milioane de euro.

Foto: © Hanohiki | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: