Stiri Tech

Trencadis: Proiect IT de 5,6 mil. RON la ANOFM pentru susținerea măsurilor de ocupare durabilă pe piața muncii

20 dec. 2022 3 min

Trencadis: Proiect IT de 5,6 mil. RON la ANOFM pentru susținerea măsurilor de ocupare durabilă pe piața muncii

Reading Time: 3 minute

Trencadis, companie de tehnologie specializată în dezvoltarea și implementarea de soluții software complexe pentru sectorul guvernamental și cel de business, anunță un nou proiect public de transformare digitală prin care va dezvolta un mecanism de monitorizare și evaluare a inserției absolvenților programelor de educație, a nevoii de calificare și a politicilor publice privind măsurile active și formarea profesională.

Proiectul ReCONECT, în valoare de 5,6 milioane de lei fără TVA, realizat pentru Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), include servicii de proiectare și mentenanță a unei aplicații IT și infrastructuri hardware suport cu rolul de a susține îmbunătățirea politicilor publice pentru piața muncii.

Obiectivul general al proiectului este de a dezvolta și implementa un sistem unic denumit mecanism de monitorizare și evaluare a inserției absolvenților programelor de educație și formare profesională, a nevoii de calificare și a politicilor publice privind măsurile active și formarea profesională.

Astfel, sistemul dezvoltat în cadrul proiectului ReConect va permite ca măsurile active de ocupare implementate în România și oferite șomerilor și persoanelor în căutarea unui loc de muncă să fie adaptate nevoilor și caracteristicilor în continuă schimbare ale pieței muncii.

Noul sistem va permite stabilirea ofertei furnizorilor de educație și formare profesională să se realizeze pe baza cerințelor angajatorilor astfel încât forță de muncă disponibilă să se integreze pe piața muncii rapid, iar ocuparea să fie de durată.

În mod concret, obiectivul specific al proiectului îl reprezintă crearea unui sistem informatic care să permită sincronizarea, interconectarea, testarea și actualizarea monitorizarea unui mecanism de monitorizare a inserției absolvenților programelor de educație și formare profesională. De asemenea, noul sistem informatic va crea un mecanism de anticipare a nevoii de competențe pe piața muncii și de evaluare și monitorizare a politicilor publice privind măsurile active și formarea profesională.

Prin intermediul proiectului “ReCONECT – Adaptare la Schimbare – Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii și Educației”, instituțiile care vor pune la dispoziție sursele de date principale relevante pentru atingerea obiectivelor proiectului sunt Institutul Naţional de Statistică (INS), Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Inspecția Muncii, REGES – Registrul general de evidență a salariaților, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă și Ministerul Educației.

Emilia Jeleriu, Deputy CEO al Trencadis

“Capitalul uman, format din cunoștințele și abilitățile cetățenilor, aduce valoare adăugată în economie și reprezintă cea mai importantă resursă a unei țări. Prin urmare, este important ca investițiile în formarea profesională și în resursele umane să fie eficiente și adresate nevoilor unei economii aflate în continuă transformare digitală.

Spre exemplu, garanția asigurării unei corelări optime între cererea și oferta de forță de muncă este integrarea într-un mecanism unitar a componentelor care influențează formarea ofertei și a cererii. Acest mecanism interoperabil va asigura o tranziție dinspre educație pe piața muncii, fără trecere prin șomaj, și va gestiona posibilele situații de neconcordanță dintre cererea și oferta de forță de muncă, situații care ar afecta nivelul șomajului”, a  declarat Emilia Jeleriu, Deputy CEO al Trencadis.

Realizarea acestui mecansim integrat va asigura prin proiectul ReCONECT o creștere a eficienței prin reducerea tensiunii care ar putea fi generată de efecte ale crizelor economice, cum ar fi pandemia COVID-19, dar și printr-o gestiune previzională a întreg fluxului informațional pe parcursul vieții de muncă al persoanelor.

Astfel, va fi asigurată o corelare optimă între cererea și oferta de forță de muncă prin informarea deciziei politice cu privire la calificările și competențele pe care trebuie să le creeze prin pregătirea profesională inițială și continuă și prin adecvarea măsurilor active la cerințele grupurilor defavorizate de diferite conjuncturi economie sau sociale cu impact major.

“Este important de știut că soluția va asigura respectarea la un nivel ridicat a cerințelor de securitate informațională a datelor și informațiilor gestionate în sistem, protejarea și integritatea bazelor de date nou constituite, garantarea la un nivel ridicat a securității și confidențialității informațiilor deținute respectiv asigurarea continuității activităților.

De asemenea, soluția va asigura interoperabilitatea sistemului propus cu alte sisteme IT prin utilizarea de standarde comune în domeniu și va respecta politicile și reglementările interne ale instituției și legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal, protecția informațiilor clasificate și alte acte normative care se referă la tehnologia informației.

În această direcție, Trencadis va ajuta Autoritatea Contractantă la realizarea unei proceduri unitare privind respectarea prevederilor GDPR”, a declarat Florența Bădici, senior Project Manager Trencadis.

În urma implementării proiectului ReCONECT, platforma funcțională va permite elaborarea de rapoarte inițiale privind sincronizarea și interconectarea mecanismelor elaborate. În plus, datorită noului sistem informatic, vor fi elaborate rapoarte interimare privind sincronizarea, interconectarea și testarea mecanismelor elaborate și rapoarte finale privind sincronizarea, interconectarea, testarea și actualizarea mecanismelor elaborate.

Despre Trencadis

Trencadis este o companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software pentru mediul guvernamental și cel de business. Cu o cifră de afaceri de peste 20 milioane de euro, Trencadis inovează sectorul public prin adaptarea continuă la cele mai recente evoluții în tehnologie, proiectare și comunicare, pentru a sprijini consolidarea acestuia și a spori capacitatea de a răspunde cerințelor și nevoilor societății.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: