Stiri

Un “gigant al istoriei” a incetat din viata

23 mart. 2015 2 min

Un “gigant al istoriei” a incetat din viata

Reading Time: 2 minute

Lee Kuan Yew, fondatorul statului modern Singapore a incetat astazi din viata, la varsta de 91 de ani, in urma unei pneumonii cu care s-a luptat de la inceputul lunii trecute

Lee Kuan Yew, care a detinut functia de prim ministru al orasului-stat vreme de 31 de ani si a reusit sa transforme Singapore, dintr-un mic port, intr-un hub global, este considerat arhitectul prosperitatii din Singapore. In urma cu patru decenii, Singapore era doar un port afectat de razboaie, iar populatia era formata din oameni fara educatie, care traiau in case modeste. In anul 1965 si-a castigat independenta, fiind condusa de mana ferma a primului ministru Lee Kuan Yew. Astazi, procentul celor care traiesc in saracie este de 0,3% – in comparatie, cu SUA unde nivelul acestora depaseste 20% – nu exista oameni ai strazii, iar sistemul economic functioneaza ca un ceas elvetian. Mai mult, Singapore este unul dintre putinele state din lume, unde coruptia este aproape inexistenta.  Motiv pentru care primul premier din Singapore, care a preluat puterea in anul 1959, era extrem de popular in randul locuitorilor insulei.

Lee Kuan Yew, nascut cetatean britanic in Singapore in anul 1923, a supravietuit ocupatiei Japoneze din cel de-al Doilea Razboi Mondial, lucrand ca traducator pentru Japonia si a scapat ca prin minune de masacrul din Sook Ching. Dupa razboi, Lee a studiat in Marea Britanie, unde s-a specializat in Drept la Universitatea Cambridge si a cunoscut-o pe Kwa Geok Choo cu care s-a casatorit in secret in timp ce se afla in Marea Britanie. La scurt timp dupa anuntul mortii lui Lee Kuan Yew, facut de actualul premier din Singapore, Lee Hsien Loong, fiul cel mare al fondatorului statului modern, presedintele SUA, Barack Obama a precizat ca Lee “a fost un adevarat gigant al istoriei de care isi vor aminti generatiile viitoare ca fiind parintele statului modern Singapore si unul dintre cei mai buni strategi ai Asiei”.  

Mai multe despre transformarea Singapore dintr-o tara in curs de dezvoltare intr-unul dintre cele mai dezvoltate state din Asia si chiar din lume, puteti citi aici.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: