Stiri Lifestyle Sustenabilitate

Unde poți bea apă de la robinet în România?

3 iul. 2025 3 min

Unde poți bea apă de la robinet în România?

Reading Time: 3 minute

Într-o perioadă în care România se confruntă cu caniculă, scumpiri în lanț și măsuri fiscale care afectează atât puterea de cumpărare, cât și sectorul HoReCa, „de la RObinet” lansează harta publică din România cu locuri care oferă apă potabilă, gratuit. Este un gest mic, dar vital – un drept de bază, respectat prea rar. Harta poate fi accesată online și include cafenele, restaurante, magazine, instituții publice și spații independente care oferă apă de la robinet, potabilă și sigură, fără să fie nevoie ca oamenii să o ceară sau să se simtă stingheri.

De ce o hartă?

Harta este o continuare firească a demersului educațional început de fotograful de wildlife Rareș Beșliu prin proiectul „de la RObinet”, lansat în 2024 sub umbrela asociației „La NORD de cuvinte”. Toate recomandările primite de-a lungul timpului de la comunitate au devenit astăzi o hartă colaborativă, care poate crește în timp – cu ajutorul celor care cred în normalitatea gestului de a oferi apă. Actualizarea și corectarea informațiilor se face în mod constant, cu sprijinul celor care susțin demersul. Pentru mai multe informații și pentru a sprijini inițiativa, urmăriți pagina de Instagram „de la RObinet”.

Apa – un drept, nu un favor

Din aprilie 2024, Legea 96/2024 obligă restaurantele și cantinele să ofere, la cerere, apă de la robinet. Însă legea e vag aplicată, normele lipsesc, personalul nu e informat, iar clienții, adesea, se rușinează să ceară.

Am mers ani de zile cu o sticlă de un litru după mine, mereu plină, mereu grea. Era felul meu de a evita să cumpăr apă la PET. Dar în ultima vreme mi-e tot mai greu: e incomodă, apa se termină repede, mai ales vara, și apoi umbli cu o sticlă goală prin oraș, fără să ai unde să o umpli. Mașina nu e mereu aproape ca să o pot lăsa sau lua de acolo. În multe țări în care am călătorit și în special în cele nordice, e normal să găsești puncte de refill peste tot. În restaurante, la baruri, în gări, muzee sau parcuri – oamenii își umplu sticlele gratuit, fără jenă. La noi, încă trăim cu rușinea de a cere apă. Prin această hartă, vrem să ducem ideea și mai departe: apa nu trebuie oferită doar la cerere, ci cu inițiativă, generozitate și respect. Asta înseamnă ospitalitate adevărată” – spune Rareș Beșliu, fondator „La NORD de cuvinte” și inițiatorul proiectului „de la RObinet”.

Noul val de măsuri fiscale anunțate recent vor afecta masiv sectorul HoReCa și, implicit, costurile din restaurante și cafenele. Într-o țară în care multe localuri servesc apă îmbuteliată importată din Italia sau Franța, noile scumpiri vor face ca un pahar cu apă să devină, din nou, un produs de lux.

Nu am scris întâmplător <<RObinet>> în felul acesta. Am făcut în mod special referire la România – una dintre țările cu cele mai multe izvoare minerale. În schimb, consumăm apă îmbuteliată adusă din Italia, Franța sau alte țări europene, în PET-uri transportate cu tiruri mii de kilometri. Poluăm inutil, plătim mai mult și uităm că avem deja, în casele și orașele noastre, o sursă sigură și locală”, completează Rareș Beșliu

Asociația „La NORD de cuvinte” a fost înființată în 2023, odată cu proiectul cu același nume. Obiectivul acesteia este de a contribui la educația românilor și de a-i îndemna să ia măsuri în privința efectelor schimbărilor climatice. Prin proiecte fotografice, campanii civice și acțiuni concrete, asociația încurajează un mod de viață mai responsabil și mai conștient de impactul fiecărui gest – de la expediții în Arctica, până la obiceiurile cotidiene din România. Mai multe pe: www.lanord.ro

Articole pe aceeași temă: