Victoria lui Joe Biden a fost confirmată de Congresul SUA, în ciuda atacului demonstranților pro-Trump asupra Capitolului

7 ian. 2021 2 min

Victoria lui Joe Biden a fost confirmată de Congresul SUA, în ciuda atacului demonstranților pro-Trump asupra Capitolului

Reading Time: 2 minute

Congresul SUA a certificat, joi dimineață, victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA, respingând obiecțiile ridicate de unii republicani privind voturile colegiilor electorale din Georgia și Pennsylvania.

La scurt timp după oficializarea victoriei lui Biden, actualul președinte, Donald Trump, a spus că decizia „reprezintă finalul celui mai bun prim mandat prezidențial din istoria SUA”. „Deși sunt în total dezacord cu rezultatul alegerilor și faptele mă susțin, va exista o tranziție pașnică pe 20 ianuarie„, a arătat Trump într-o declarație.

Haos în Washington DC

Confirmarea finală a venit după o zi de miercuri în care grupuri de demonstrați pro-Trump au invadat Capitolul, clădirea care adăpostește Senatul și Camera Reprezentanților, obligând întreruperea ședinței Congresului care certifica voturile Colegiilor Electorale din statele americane.

Susținătorii lui Trump s-au plimbat nestingheriți prin clădirea Capitolului, în Washington DC, făcându-și selfie-uri, aducând steaguri confederate pe holurile Congresului american și fiind fotografiați inclusiv în biroul președintei Camerei Reprezentanților, Nanci Pelosi, și la prezidiul Senatului SUA

Protestatarii au fost îndepărtați doar după intervenția Gărzii Naționale, la solicitarea vicepreședintelui Mike Pence, nu a președintelui Donald Trump, care, potrivit unor surse citate de CNN, ar fi refuzat să aprobe intervenția forțelor armate.

După ce Garda Națională a îndepărtat toți intrușii din Congres, legislativul american și-a reluat ședința și a certificat victoria lui Joe Biden. Pe lângă obiecțiile legate de rezultatele din Georgia și Pennsylvania, republicanii contestaseră și rezultatele din Arizona, Nevada și Michigan, dar moțiunile privind aceste state nu au avut suficienți susținători ca să fie și dezbătute în plen.

Joe Biden va prelua președinția SUA pe 20 ianuarie, conform regulilor constituționale din SUA. Tradiția spune că președintele în funcție la acea dată participă la ceremonie, dar Donald Trump nu pare deloc dispus să fie prezent la actul final al mandatului său la conducerea Statelor Unite.

Foto: © Joe Sohm | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: