Analize

Moment istoric: Joe Biden este președintele ales al SUA, Kamala Harris va fi prima femeie vicepreședinte

7 nov. 2020 2 min

Moment istoric: Joe Biden este președintele ales al SUA, Kamala Harris va fi prima femeie vicepreședinte

Reading Time: 2 minute

Numărătoarea voturilor nu s-a încheiat peste tot, dar candidatul democrat Joe Biden a învins în Pennsylvania și a depășit numărul de 270 de electori necesari pentru a fi ales președintele Statelor Unite ale Americii, potrivit CNN.

Victoria lui Biden nu este încă oficială și definitivă, mai ales că echipa actualului președinte, Donald Trump, a spus deja foarte clar că va contesta în instanță rezultatele din mai multe state americane.

Biden a învins după ce avansul său în Pennsylvania a ajuns la peste 30.000 de voturi și numărul de voturi care mai erau de contabilizat era sub această cifră, conform rezultatelor oficiale parțiale.

Cu cei 20 de electori din Pennsylvania, Biden a ajuns la 273 de electori, cu trei peste pragul necesar. Conform rezultatelor încă parțiale din alte state, Biden ar putea obține și mai mulți electori.

În alegerile prezidențiale din SUA, președintele nu este ales direct prin vot popular. Fiecare stat are desemnat un număr de electori în funcție de populație. Candidatul care obține cele mai multe voturi într-un stat primește toți electorii din statul respectiv, oricât de mare sau mică este diferența față de următorul clasat.

Excepție fac Maine și Nebraska, care folosesc așa-numitele districte congresionale, în care le sunt divizate teritoriile, astfel că același stat poate avea electori pentru ambii candidați importanți. La aceste alegeri, Biden a luat în Maine trei electori și Donald Trump unul, în timp ce în Nebraska actualul președinte a obținut 4 electori, iar candidatul democrat unul singur.

Istorie pentru Kamala Harris

Victoria lui Biden are însemnătate istorică la nivel de vicepreședinte. Astfel, Kamala Harris devine prima femeie care ocupă în SUA funcția de vicepreședinte, dar și prima persoană de culoare și prima persoană de origine asiatică din istorie care va ocupa această poziție.

Conform sistemului politic american, vicepreședintele ia locul președintelui în cazul în care acesta nu-și mai poate exercita funcția și poate acorda votul decisiv în cazul în care un vot din Senat este la egalitate (50 de voturi la 50).

Kamala Harris a postat pe Twitter un clip în care îi spunea la telefon lui Joe Biden că au reușit, după ce Biden a fost declarat câștigător al cursei prezidențiale conform estimărilor actuale legate de numărarea voturilor.

Președintele Donald Trump nu a făcut nicio declarație legată de rezultatele alegerilor după ce Associated Press și principalele posturi TV din SUA au estimat că Joe Biden a fost ales președinte în urma scrutinului din 3 noiembrie.

Alegerile prezidențiale din SUA din acest an s-au desfășurat în condiții speciale, ca urmare a pandemiei de COVID-19, motiv pentru care numărul voturile prin corespondență a fost uriaș, la fel și cel al alegătorilor care au votat în avans, lucru permis de legislația americană.

Dacă acum patru ani 64 de milioane de americani au votat înainte de alegeri (prin corespondență sau în avans), anul acesta cifra a fost de aproape 102 milioane, dintre care peste 64 de milioane au fost voturi prin corespondență.

Știre în curs de actualizare

Foto: © Joe SohmDreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: