BizRemote by certSIGN Special

Dumitru Prunariu: sfaturi din spațiu pentru izolarea pe Pământ

31 mart. 2020 2 min

Dumitru Prunariu: sfaturi din spațiu pentru izolarea pe Pământ

Reading Time: 2 minute

Cine poate ști mai bine decât un cosmonaut cât de dificil este să stai într-un spațiu restrâns? Dumitru Prunariu, singurul român care a explorat spațiul cosmic, spune că un program clar te ajută atunci când trebuie să trăiești și să lucrezi într-un spațiu restrâs.

”Dacă îți ții mintea ocupată, dacă îți faci un program și îți stabilești obiective de atins, atunci nu mai ești atent la spațiul limitat în care ești obligat să trăiești”, spune Dumitru Prunariu.

Cosmonautul român a declarat, într-un interviu acordat Radio România Cultural, că stă în casă, împreună cu soția sa și iese la câteva zile, în intrevalul 11.00-13.00, pentru cumpăraturi. Are însă o mulțime de activități cu care își umple timpul – de la lucrurile care trebuie organizate sau reparate în casă, până la întâlnirile online cu membrii asociațiilor internaționale din care face parte.

Dumitru Prunariu 2
foto: Vali Mirea

“Pregătirea pentru zborul cosmic a inclus multe antrenamente în spații înguste, respectiv în simulatoarele de zbor, iar apoi la bordul stației orbitale a avut la dispoziție un spațiu cu un volum de 80 de metri cubi de aer. Lungimea laboratorului spațial era de 15 metri, cu un diametru de 4 metri și multă aparatură în interior. Deci era un spațiu destul de limitat în care să te deplasezi. Acolo aveam locul de muncă, casa, locul de luat masa, de dormit. Acolo mă culcam, acolo mă trezeam și acolo îmi desfășuram toată activitatea”, a povestit Dumitru Prunariu. El a arătat că pentru el nu a fost o problemă să se adapteze la spații limitate, dar când te afli pe Pământ simți nevoia să ieși, să te plimbi.

“Limitarea mișcării, izolarea, este diferită de cea din mediul cosmic – acolo știi că nu ai unde să ieși și ai un program strict pe care trebuie să îl îndeplinești (…) Dar limitările impuse legal trebuie respectate și le respectăm toți”, spune Prunariu, adăugând că trebuie să înțelegem că dacă nu ne distanțăm social și nu evităm contactele cu alți oameni, nu se poate întrerupe lanțul COVID-19.

Ce presupune pregătirea psihologică a astronauților pentru a face față spațiului restrâns?

În primul trebuie să înțelegi că acest lucru este obligatoriu și să te adaptezi lui, spune astronautul.

În al doilea rând, trebuie să îți ții creierul ocupat tot timpul, să îți ții mintea ocupată cu diverse actițivități, pentru că atunci nu mai ești atent la spațiul limitat în care îți desfășori activitatea.

“Avem acum marele avantaj de a comunica online oriunde pe glob, chiar să ne vedem pe ecranul telefonului sau al computerului. Când am fost eu în spațiu nu exista această opțiune, să nu uităm că era anul 1981”, a adăugat Dumitru Prunariu.

Trebuie să ne stabilim obiective ale activităților, fie pe zile fie pe săptămâni și așa găsim oportunități, noi idei, mai spune astronautul român.

Mai mulți astronauți de la ESA și NASA, printre care și Dumitru Prunariu, au împărtășit cunoștințele lor despre cum să trăieşti și să lucrezi într-un spațiu mic. Declarațiile lor au fost transmise de pe site-ul SpaceConnects.us și pe YouTube (Intervenția lui Dumitru Prunariu este la 5.24.18).

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: