BizRemote by certSIGN

Viitorul călătoriilor aeriene: scut invizibil din jeturi de aer pentru protecția pasagerilor

20/06/2020 2 min read

Viitorul călătoriilor aeriene: scut invizibil din jeturi de aer pentru protecția pasagerilor

Reading Time: 2 minute

Cum vom călători cu avionul în noua realitate afectată de pandemia de COVID-19? Ce soluții au companiile aeriene, în afara obligativității purtării măștilor pe toată durata zborului, pentru a limita răspândirea noului coronavirus?

AirShield, un mic dispozitiv montat în locul actualelor duze de aer condiționat de la bordul avioanelor de linie ar putea reduce riscul infectărilor cu COVID-19 folosind jeturile de aer ca un scut de protecție.

Cel puțin așa afirmă Teague, compania de tehnologie din Seattle care a realizat AirShield, dispozitivul care creează un scut invizibil format din jeturi de aer în jurul fiecărui pasager, limitând răspândirea oricăror germeni la bord.

„Am creat un model de mecanică numerică a fluidelor (CFD) prin care am simulat mișcarea aerului prin cabina avionului și am urmărit picăturile de apă răspândite prin strănut fără mască. Simulările ne-au arătat că, în absența altor fluxuri de aer, picăturile se răspândesc la vecinii de scaun. Însă soluția cea mai simplă s-ar putea afla chiar în fața noastră. Utilizând spațiul ocupat acum de duzele de aer condiționat, am creat AirShield, care creează perdele de aer invizibile în jurul fiecărui pasager, împiedicând răspândirea germenilor”, se arată în descrierea soluției de pe site-ul Teague.

Jetul de aer laminar format cu ajutorul AirShield creează o barieră în jurul fiecărui scaun, care blochează circulația normală a aerului

AirShield este o piesă imprimată 3D care se montează direct pe panoul aflat deasupra pasagerilor în cabina avioanelor, care conține lampa de citit, butonul pentru apelat însoțitorii de bord și duzele pentru aer condiționat care direcționează jeturi de aer către ocupantul fiecărui loc.

Soluția este similară cortinei de aer cald pe care o simțim atunci când intrăm în magazinele cu ieșire la stradă în timpul iernii, jetul de aer laminar format cu ajutorul AirShield creează o barieră în jurul fiecărui scaun, care blochează circulația normală a aerului.

Vaporii de apă răspândiți de respirație, tuse sau chiar strănut sunt reținuți în apropierea pasagerului respectiv și direcționați imediat în jos și apoi afară din cabină prin sistemele de filtre HEPA înainte de a putea ajunge la pasagerul vecin.

De obicei, fiecare pasager poate controla direcția și viteza jetului de aer din duzele de deasupra capului. AirShield direcționează însă fluxul în perdele de aer cu viteză rapidă care asigură împiedicarea răspândirii picăturilor la pasagerii din jur.

Soluția, aflată încă în stadiul de prototipare, ar avea avantajul că nu ar avea nevoie de proceduri complicate de testare, specifice oricăror noi componente noi introduse de companiile aeriene. Cum se montează doar o nouă grilă deasupra fiecărui rând de trei scaune, operațiunea se poate desfășura rapid, peste noapte.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă