BizRemote by certSIGN Management Stiri

Work from home, cu plusuri și minusuri

11/04/2020 2 min read

Work from home, cu plusuri și minusuri

Reading Time: 2 minute

Angajații care lucrează de acasă în perioada aceasta apreciază faptul că economisesc bani și timp pe care nu-l mai pierd în trafic, cu toate acestea le lipsește ceva esențial, arată dintr-un sondaj realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

La capitolul dezavantaje aceștia punctează în primul rând lipsa interacțiunii directe cu colegii, urmată de dificultățile în separarea timpului dedicat activității profesionale de cel personal.

Eliminarea timpului pierdut în trafic este apreciat de către 80% dintre respondenţi și acesta reprezintă un avantaj considerabil în contextul în care, în medie, angajații din București parcurgeau distanţa dintre locuință și birou în circa 45 de minute într-o zi obișnuită, potrivit unui studiu de anul trecut, realizat tot Cushman & Wakefield Echinox. 

Alte avantaje: economiile financiare (pentru 49% dintre respondenţi), îmbunătățirea echilibrului între activitatea personală și cea profesională (43%), mai multă libertate în gestionarea programului de lucru (40%), precum și timpul suplimentar de odihnă (33%).

Lipsa socializării directe cu colegii este semnalată de 74% dintre respondenţi, urmează dificultățile în separarea timpului dedicat activității profesionale de cel personal (44%), lipsa unui spaţiu adecvat pentru desfășurarea activității (33%) și capacitatea mai scăzută de concentrare, ca urmare a factorilor disturbatori din locuință (33%). Alte aspecte semnalate sunt legate de dificultățile în gestionarea relației cu clienții și colaboratorii (29%), problemele tehnice (26%) și lipsa feedback-ului direct cu privire la activitatea prestată (24%).

38% dintre respondenţi caracterizează perioada de activitate de acasă drept foarte bună sau excelentă, 34% consideră această experiență ca fiind bună, în timp ce pentru 28% dintre aceștia perioada este nesatisfăcătoare sau chiar frustrantă.

Opțiunea de a lucra exclusiv de acasă după terminarea perioadei de restricționare a activității este preferată de doar 3% dintre respondenţi, cei mai mulți optând pentru un program flexibil în care să lucreze 4 zile de la birou și 1 de acasă (39% dintre respondenţi) sau 3 zile la birou și 2 de acasă (27%). În medie, angajații intervievați ar opta, daca ar avea posibilitatea, să lucreze 3,4 zile de la birou și 1,6 zile de acasă.  

Potrivit Mădălinei Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox, circa 80 – 90% dintre angajații clădirilor de birouri lucrează în prezent de acasă.

Studiul a presupus aplicarea unui chestionar online unui număr de peste 200 de angajați care în mod tradițional lucrează de la birou, dar în ultimele săptămâni au fost nevoiți să își desfășoare activitatea de acasă. Respondenţii au o vârstă medie de 36 de ani și lucrează în special în București (88%), activitatea lor fiind desfășurată în domenii diverse, precum servicii profesionale (24%), financiar (18%), real estate (17%) sau tehnologie și telecomunicații (13%). În medie, respondenţii și-au desfășurat activitatea acasă timp de 15 zile lucrătoare înainte de completarea chestionarului.

Foto © Captblack76 | Dreamstime.com

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă