Yvona Mardare, Hai cu pluta: Am pornit de la evenimente cu 10 persoane și am ajuns la unele cu 2.500 vizitatori
Reading Time: 4 minuteYvona Mardare este somelier, iar de câțiva ani pune regiunea Moldovei pe harta internațională a vinului, cu producători, vânzători, consumatori, dar și pasionați. Face asta prin festivalul „Hai cu pluta!”, eveniment ambițios dedicat vinului și culturii acestuia. A început din Iași, iar în 2024 a organizat prima ediție a festivalului „Hai cu pluta!” în Suceava.
Anul acesta revine la Suceava, în aprilie, și am profitat de acest moment pentru a vorbi cu Yvona despre eveniment, despre cum a ajuns ea în lumea vinului, dar și despre anvergura României în această industrie internațională.
Pe 26 și 27 aprilie aduni oamenii la Suceava pentru o nouă ediție a festivalului „Hai cu pluta!”. De ce ai ales Suceava ca destinație pentru festival, după Iași?
Suceava și întreaga Bucovină au un potențial de consum foarte mare. Odată datorită turiștilor care vin din toate părțile țării și din străinătate, dar și datorită locuitorilor care au început să aibă un interes tot mai mare spre vinurile de calitate. Este o zonă care înflorește de la un an la altul.
Vizitatorii se pot aștepta la un weekend relaxant, în care vor putea degusta sute de vinuri dar vor putea face și networking de calitate într-un mediu relaxat. Așteptăm vizitatori din toate domeniile, în special HoReCa din toată Bucovina, distribuitori, vânzători și pasionați de vinuri.
Ce avantaje ar avea un antreprenor care se lansează într-o afacere cu vin, în România?
Lumea vinului este extrem de frumoasă, dar și foarte grea! Este o piață în ascensiune dar fragilă și necesită extrem de multe resurse. Nu e de ajuns să faci un vin bun, ai nevoie de o întreagă rețea, canale de promovare, de vânzare etc. „Hai cu pluta!” poate fi o ocazie foarte bună de a lega parteneriate strategice pentru vânzarea și promovarea vinului.
Cum se desfășoară procesul de certificare pentru a deveni somelier și ce provocări ai întâmpinat în parcursul tău profesional?
Eu am urmat cursurile în Italia, la Associazione Italiana Sommelier (AIS). Am început în 2012 și am terminat în 2014. Acest curs este format din 3 module a câte 15 lecții fiecare. Prevede prezența obligatorie și cuprinde vizite la crame și extrem de multe degustări organizate special pentru cursanții și membrii asociației. Este un curs extrem de complex.
Provocări există în toate domeniile, în orice job sau business, dar am preferat mereu să merg înainte și să privesc doar oportunitățile.
Avem în retail o selecție mai mare ca niciodată de crame, soiuri și proveniențe. Care e factorul diferențiator de calitate? Ce înseamnă un vin „prost” și unul „bun”?
Am avut uneori la degustări niște vinuri extrem de bune, la care oamenii au strâmbat din nas, pentru că pur și simplu nu aveau cunoștințele necesare pentru a putea evalua acel vin. Pe de altă parte, am avut vinuri foarte comerciale pe care le-au numit „cel mai bun vin!”. Așadar cel mai bun sau cel mai prost vin îl poți numi în funcție de experiențele acumulate de-a lungul vieții, în funcție de educație sau în funcție de cât de mult vrei să investești în tine.
Cum a apărut ideea unui eveniment dedicat vinului? Care au fost primele estimări și unde ai spune că e acum (financiar, ca implicare, ca notorietate, ca impact în comunitate etc.)?
Să organizez un festival de vinuri a venit destul de natural. Am avut ideea asta în minte încă de când eram în Italia, dar am așteptat să vină momentul oportun. În 2019, am organizat primul festival în Iași, iar de atunci a crescut foarte frumos în mod organic. Apoi, în 2024, am decis împreună cu echipa mea să ne extindem la Suceava. Aici este puțin mai provocator, e diferit de Iași, dar simt că îi putem crește foarte mult notorietatea și impactul în comunitate.
Ce ai învățat în urma organizării festivalului de vinuri de-a lungul anilor? Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate?
Practic am crescut un brand de la zero. Am pornit de la evenimente cu 10 persoane și am ajuns la un eveniment cu 2.500 de vizitatori. Am crescut organic, iar asta a fost foarte bine, pentru că am învățat pas cu pas ce avem de făcut și ce trebuie îmbunătățit.
Ce tip de parteneriate strategice ai dezvoltat cu alte afaceri sau organizații pentru a extinde impactul festivalului? Ce reacții a generat până acum festivalul?
Am încheiat un parteneriat strategic cu Migdalin Distribuție, una dintre cele mai mari firme de distribuție din Iași. Reacțiile au fost bune atât din partea vizitatorilor, cât și din partea expozanților. Asta se poate observa și din numărul și calitatea participanților.
Ce tendințe ai observat în industria vinului, atât la nivel local, cât și internațional, și cum influențează acestea organizarea festivalului? Și unde suntem noi, ca țară, în această industrie?
România ocupă locul 6 în Europa în producția de vin, cu o creștere remarcabilă în ultimii ani. Concurența este tot mai mare între producători, au apărut tot mai multe crame, se fac investiții masive în această industrie, iar prezența la „Hai cu pluta!” păstrează amintirea consumatorului despre un anumit vin. Toate acestea ajută la prezentarea noilor produse acolo unde este cazul.
Cum evaluezi impactul festivalului asupra orașului gazdă (Iași, Suceava) și ce beneficii ai spune că aduce comunității locale, industriei?
În 2024, la Suceava am ocupat întreg Hotel Mandachi & Spa, care ne-a fost și gazdă, plus încă un hotel. Asta doar noi, partenerii. La Iași, în weekendul în care a avut loc festivalul, nu se găseau nicăieri camere libere, a fost totul full. Festivalul aduce cu siguranță vizitatori din toată Moldova, iar asta ne bucură tare mult.
Au fost multe crame care, în urma participării la eveniment, și-au găsit distribuitor, au listat vinurile în restaurante, au întâlnit persoane care să-i ajute mai departe în această zonă. Din partea partenerilor am primit mereu un feedback pozitiv.
Cum vezi viitorul festivalului „Hai cu pluta!” în următorii ani și ce planuri ai pentru expansiunea acestuia?
Momentan vrem să-l creștem și la Suceava. Nu avem planuri de extindere anul acesta, dar nu spunem nu pentru viitor. Vrem să rămânem cel mai de impact festival din zona Moldovei, un festival la care partenerii noștri să reușească să încheie cât mai multe deal-uri și să aibă vizitatori de calitate.
Mai organizezi și altfel de evenimente? Cum se poate participa la acest eveniment ca vizitator sau expozant?
De 10 ani organizez și evenimente mai mici, prin care oamenii care nu se pricep la vin pot face primii pași în degustarea vinului alături de mine. De asemenea organizez și degustări în orb cu diferite tematici, sau altfel de workshop-uri în care învățăm treptat secretele vinului.
Vizitatorii pot găsi detalii și bilete online pe haicupluta.ro. Tot acolo se găsesc și datele de contact pentru expozanți, și ne pot trimite un mail prin care să ne anunțe intenția lor.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz