BizRemote by certSIGN

14 milioane de euro au adunat ONG-urile pentru sistemul medical

30 apr. 2020 4 min

14 milioane de euro au adunat ONG-urile pentru sistemul medical

Reading Time: 4 minute

„Nu mai au măști mai deloc. Au început sa le sterilizeze”; „Arad ar putea fi Suceava, în câteva zile”. „Avem o lampă cu ultraviolete pe toată secția pe care o mutăm pe rând”. 

Așa arată cele mai multe mesaje pe care organizațiile nonguvernamentale le-au primit, de la începutul pandemiei COVID-19. În vreme ce autoritățile publice ne asigurau că unitățile medicale sunt pregătite, organizațiile pregăteau primele transporturi de donații către unitățile medicale. 

De la începutul pandemiei COVID-19, sectorul nonguvernamental s-a implicat în dotarea spitalelor și protejarea personalului medical. Multe din ONG-uri au pornit noi campanii sau au modificat programele pe care le aveau în derulare, pentru a strânge fonduri pentru protejarea comunităților.

Astfel, cele peste 80 organizații care au răspuns chestionarului realizat de Asociația pentru Relații Comunitare au reușit, în șapte săptămâni, să cumpere echipamente și aparatură medicală în valoare de peste 13,95 milioane euro. Suma provine din calculul făcut de Asociația pentru Relații Comunitare și are la bază datele comunicate de respectivele organizații. 

Sunt alte zeci de organizații în România care au acționat în această criză, venind în ajutorul medicilor și al spitalelor, a căror contribuție nu se regăsește în aceste cifre, dar care au avut un impact important în nenumărate comunități afectate de pandemie. De asemenea, merită menționat rolul esențial pe care o mulțime de alte organizații îl au în sprijinirea grupurilor vulnerabile și care fac tot ce e posibil pentru a-și îndeplini misiunea și pentru a sprijini în continuare beneficiarii, în ciuda contextului în care ne aflăm. 

Numerele ne arată impactul pe care sectorul îl are în cazul acestei crize, cât și dorința oamenilor de a se implica, prin donațiile pe care le-au făcut. Donatorii au încredere în capacitatea noastră de a găsi soluții, iar companiile văd în noi un partener care poate produce schimbare la nivel local și național. 

  • Suma strânsă de organizații: 14 milioane euro
  • Suma cheltuită pe aparatură și echipamente: 13,95 milioane euro
  • Ventilatoare: 116
  • Aparate de testare: 21
  • Teste PCR: 30.793
  • Monitoare: 72
  • Peste 60.000 aparate medicale (injectomate, panouri, pulsoximetre, tuneluri decontaminare, lămpi sterilizare, defribilator etc.) 
  • Consumabile medicale: aprox 81.000
  • Combinezoane: peste 41.500 
  • Măști chirurgicale: peste 1,5 milioane 
  • Măști cu filtru: 455.000
  • Protecții ochi (viziere și ochelari): 66.000 
  • Mănuși: aprox. 875.000
  • Dezinfectant: 137.000 litri
  • 28 containere
  • Alte echipamente de protecție: peste 60.000 (botoși, bonete, cearșafuri, costume de unică folosință etc.)
  • Peste 10 tone de produse alimentare și de igienă pentru personalul medical, pacienți, persoane carantinate, izolate, vârstnici, persoane din centre sociale etc. 
  • Sprijinul organizațiilor a ajuns în toate județele țării

Cu ajutorul societății civile, a crescut capacitatea de testare în puncte vulnerabile ca Iași, Nădlac, Deva sau Timișoara; cu ajutorul organizațiilor, peste 30.000 teste PCR au ajuns în spitale (numărul este egal cu testele făcute de stat în toată luna martie). De asemenea, crește capacitatea de tratare a pacienților cu COVID-19 prin ridicarea de spitale modulare.

infografic 30.04 1

Ca eforturile tuturor să aibă un impact cât mai mare și să acoperim cât mai multe nevoi urgente, este nevoie de o colaborare profesionistă, de la egal la egal, între stat și societatea civilă. Societatea civilă, în baza relațiilor de încredere și a bunei cunoașteri a comunității, a reușit să se implice rapid, semnificativ și să ofere răgaz statului să intervină la nivel național.

De aceea, organizațiile semnatare cer autorităților să:

  • Să coopereze cât mai transparent cu sectorul nonguvernamental;
  • Să comunice nevoile spitalelor-suport și nevoile unităților medicale care au un risc ridicat de infectare (centrele psihiatrice, puncte de dializă, oncologice etc.) astfel încât ONG-urile și autoritățile statului să-și coordoneze eforturile, fără să le dubleze;
  • Sprijin în procesul de achiziții (logistică, sprijin diplomatic). Împreună, putem comanda mai multe echipamente, la preț mai mic, de la un singur producător
  • Să ușureze traversarea granițelor pentru comenzile medicale făcute de ONG-uri din spațiul UE și extra-comunitar
  • Să recunoască impactul pe care societatea civilă l-a avut în această perioadă; 
  • Să adopte un pachet de măsuri care să sprijine organizațiile nonguvernamentale afectate de pandemie, pe modelul suportului oferit IMM-urilor

„O dată în plus, ONG-urile s-au dovedit nu doar un observator atent și semnalizator al problemelor, ci și o forță socială, prin sprijinul pe care reușesc să-l ofere în momente în care viteza de reacție e esențială. Asociația Zi de BINE e mândră să fie printre aceia care, fără ezitare, au făcut #scutpentruspitale. Le mulțumim tuturor donatorilor, căci, știm bine, puterea unei organizații stă în primul rând în implicarea susținătorilor săi, ” spune Melania Medeleanu. 

                                                                                 ***
Datele prezentate în comunicate se bazează pe răspunsurile și comunicările publice ale peste 80 de organizații: 

Asociația 13 Cu Atitudine, Asociația Act for Tomorrow, Asociația Adventure Life, Asociația Casa Share, Asociația CERT-Transilvania, Asociația Change for Change, Asociația Copii pentru Viitor, Asociația Dăruiește Aripi, Asociația Divers, Asociația E-civis, Asociația Educalise, Asociația Happy Minds prin depreHUB, Asociația Hercules, Asociația Inima Copiilor, Asociația Mâini Intinse, Asociația Mânuțe Pricepute, Asociația Nord, Asociația One Source Timișoara, Asociația Platforma Reset, Asociația Rotary Club Castrum Deva, Asociația Transilvania pentru promovarea bolnavilor psihici, Asociația TRIADA, Asociația Umanitară „Dreptul la viață” Huedin, Asociația Umanitară Sabina, Asociația VERDE URBAN, Asociația Zi de BINE, Asociația ”Maria Holtzhauser”, Asociația ”Salvează o inimă”, Asociația Aradul Civic, Asociația Declic, Asociația Farmecul Vieții, Asociația Județeană Babywearing Botoșani – Împreună pentru personalul medical din Botoșani, Asociația Nike de dezvoltare și ajutorare, Asociația pentru Relații Comunitare, Asociația Română a Tinerilor cu Inițiativă, Asociația SOLIDARIS, Asociația Unda Verde, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just, Beard Brothers, Cetatea Voluntarilor, Crucea rosie, Dăruiește Viață, Fundația Comunitară Bacău, Fundația Comunitară Banatul Montan, Fundația Comunitară Brașov, Fundația Comunitară București, Fundația Comunitară Buzău, Fundația Comunitară Cluj, Fundația Comunitară Galați, Fundația Comunitară Mureș, Fundația Comunitară Oradea, Fundația Comunitară Prahova, Fundația Comunitară Sibiu, Fundația Comunitară Vâlcea, Fundația Conservation Carpathia, Fundația Light into Europe, Fundația pentru Copii Ronald McDonald, Fundația pentru Parteneriat, Fundația Terre des hommes, Fundația UBB, Fundația Comunitară Dâmbovița, Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc, Fundaţia Comunitară Iaşi, Fundația Comunitară Timișoara, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, Funky Citizens, Împreună Ajutăm Vatra Dornei, JCI Târgu-Mures, MagiCAMP, Mixideashub, Părinte Implicat-Grup de inițiativă, Politehnica Timișoara, Prețuiește Viața, Salvați Copiii România, Un Singur Cluj, ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabiă,Vivid Neamț. 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: