Lifestyle Interviuri Oamenii Biz

20 la puterea 20: Dragomir-Matei Iordache

27 mai 2019 4 min

20 la puterea 20: Dragomir-Matei Iordache

Reading Time: 4 minute

Sunt 20 de tineri care privesc altfel România de mâine și fac deja pași spre următorii 20 de ani. Un proiect inițiat de Biz și Metropolitan Life la aniversarea a 20 de ani în România. Află ce îi pasionează, cum reușesc să lupte pentru lucrurile în care cred și cum văd lumea de mâine. 

Dragomir Iordache

În urmă cu patru ani Dragomir Iordache a devenit campion european la juniori, iar în anul 2017 a devenit vicecampion mondial de juniori.

Iordache Dragomir 1
Dragomir-Matei Iordache (22 de ani), campion European și vicecampion Mondial la tir

Cu ce te ocupi acum?

Sunt sportiv legitimat la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, student în anul II la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Facultatea de Mecanică, specializarea Mecatronică și Robotică, și, cel mai important, trăgător. Majoritatea zilelor, când nu sunt plecat la vreun concurs sau la un stagiu de pregătire, mi le petrec în poligon, pe băncile facultății și acasă. Am un program destul de încărcat și dificil, dar reușesc, la final, să îmi îndeplinesc toate obiectivele.

Ce-ți place cel mai mult să faci?

Îmi place să devin din ce în ce mai bun în orice, zi de zi.

Care sunt performanțele tale de până acum?

Am devenit campion european de juniori în 2015 (proba 60 focuri culcat), vicecampion mondial de juniori în 2017 (proba 60 focuri culcat), am deținut un record mondial și două recorduri europene de juniori la finala acestei probe (două dintre ele au intrat în istorie, deoarece s-a schimbat formatul competiției, iar ulterior proba respectivă a fost scoasă din programul olimpic). Pot să mai adaug aici un loc IV la Campionatele Europene de Juniori din 2016 (proba 60 focuri culcat, unde am pierdut podiumul la cea mai mică diferență din acest sport: o zecime de punct!) și un loc VI la Campionatele Mondiale de Juniori din 2018 (proba 3 poziții). Totodată, sunt multiplu medaliat și finalist la cupe mondiale de juniori și grand prix‑uri.

Am vizitat foarte multe locuri în lumea asta și nicăieri nu am găsit ce avem noi acasă

Ceva ce ai învățat de la cineva din familie și vrei să transmiți mai departe?

Cel mai important lucru pe care mi l-au spus părinții mei a sunat cam așa: orice lucru măreț se întâmplă doar dacă ești dedicat și muncești pentru el, iar în momentele decisive, dacă ai o fărâmă de noroc, rezultatele vor fi peste așteptări.

Când ești indecis cu cine te sfătuiești (de obicei)?

De cele mai multe ori, cu prietena mea. Înțelege cel mai bine ce probleme am și m-a ajutat de fiecare dată să trec peste ele.

O recomandare/un sfat pentru tineri (de vârsta ta sau mai mici).

Cel mai bun și corect sfat pe care l-aș putea da vine din experiența mea și din ce am trăit eu până acum: să investească în educație, să fie corecți și să muncească încontinuu în tinerețe. Nu o să le pară deloc rău mai încolo!

Când te faci (mai) mare, vrei să devii…

Sincer, om de afaceri. De fapt, îmi doresc să devin foarte bun în multe domenii. Le iau pe rând și vom vedea ce va ieși.

Ce îți place în România zilelor noastre?

Avem un farmec aparte, un simț al umorului dus la rang de artă. Nici nu ne mai dăm seama de el, deoarece a devenit un lucru cotidian, normal. Am vizitat foarte multe locuri în lumea asta și nicăieri nu am găsit ce avem noi acasă.

Imaginează-ți orașul în care locuiești sau România peste 20 de ani. Cum ar arăta sau cum ți-ai dori să arate?

Mi-aș dori să avem o țară dezvoltată, din toate punctele de vedere. Sunt sigur că acest lucru se va întâmpla cândva, iar noi o să prindem acele vremuri. Mai mult de atât nu știu ce să spun despre acest subiect.

Unde te vezi locuind / muncind peste 20 de ani?

Sigur voi locui în România. Până atunci cred că voi realiza tot ce mi-am propus pe plan profesional și mi-aș dori să muncesc și să mă implic în viața de zi cu zi a societății și, de ce nu, în lumea sportului. Un scop foarte important pe care îl am este să-i ajut pe ceilalți să nu mai treacă peste toate obstacolele pe care le-am înfruntat în decursul timpului.

Cât timp liber ai?

Pot să spun că nu prea am timp liber. Mi-am calculat zilele trecute când aș putea să am o săptămână liberă legată și am găsit-o de abia prin august.

De unde te informezi despre ce se întâmplă în societate/domeniile tale de interes?

Eu prefer internetul și cărțile. Nu mă mai uit de foarte multă vreme la televizor, doar dacă se difuzează un eveniment cu adevărat interesant și important, fie el sportiv, politic etc.

Cât timp petreci zilnic/pe săptămână online?

Cam 3-4 ore pe zi. Mai mult decât ar trebui. Nu mi se pare că pierd vremea, deoarece mă uit strict la lucruri care îmi plac și care țin de activitățile pe care le am, dar aș putea să reduc destul de ușor timpul pe care îl petrec în mediul online.

Persona­litatea ta preferată? De ce?

Roger Federer. Este idolul meu din copilărie. De pe vremea când practicam tenis de perfomanță, înainte de tirul sportiv, îmi doream să fiu ca el, să mă comport ca el și să am perfomanțele lui. Nu am reușit în tenis, dar poate voi reuși în cealaltă parte.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: