BizRemote by certSIGN

3 din 10 români nu s-ar vaccina împotriva Covid-19

27/12/2020 2 min read

3 din 10 români nu s-ar vaccina împotriva Covid-19

Reading Time: 2 minute

Cu toate că peste 70% dintre români sunt îngrijorați cu privire la pandemia de coronavirus, numai 30% dintre aceștia s-ar vaccina împotriva Covid-19, principalul motiv care stă la baza acestei opțiuni fiind, pentru 45% dintre respondenții la un studiu IRES, neîncrederea în vaccin sau în sistemul medical

3 din 10 români nu s-ar vaccina împotriva Covid-19, iar aproape 40% dintre aceștia s-ar vaccina numai în anumite condiții după cum arată rezultatele unui studiu realizat de firma de cercetare de piață, IRES.

Principalul motiv care stă la baza opțiunii de a nu se vaccina este neîncrederea în vaccin sau în sistemul medical (45%). Alții spun că au luat această decizie pentru că au o imunitate ridicată sau cred că virusul nu este periculos (15%) ori pentru că le este teamă de reacțiile adverse (15%).  

La polul opus, un sfert dintre români spun că s-ar vaccina cât mai repede. Vârstnicii, persoanele cu studii superioare și respondenții din mediul urban sunt în proporții printre cei care s-ar vaccina cât mai repede.

Peste jumătate dintre români cunosc pe cineva care a fost infectat  cu SARS CoV-2, procentul fiind de peste 3 ori mai mare decât în luna iulie, dar acest lucru nu face să crească și îngrijorarea cu privire la acest virus. Mai mult de 1 din 10 români s-a testat din proprie inițiativă, aproape de 3 ori mai mult decât în urmă cu 4 luni. Pe acest fond, un sfert dintre români sunt deciși să se vaccineze cât mai repede odată ce vaccinul va fi disponibil în țara noastră.

 O altă concluzie a studiului care analizează întreaga perioadă de zece luni de la declanșarea pandemiei în România este că 70% dintre români sunt foarte și destul de îngrijorați cu privire la situația generată de pandemia de Covid-19. Categoria celor îngrijorați pierde șase procente de la ediția din luna iulie a studiului. Mai îngrijorate sunt femeile, dar și vârstnicii, iar la polul opus, printre cei care își fac cele mai puține griji sunt în special bărbați și tineri.

7 din 10 români sunt îngrijorați cu privire la posibila infectare cu noul coronavirus a unui membru al familie, în timp ce un sfert sunt puțin sau deloc îngrijorați. Aproape 60% dintre participanții la studio – cu 10% mai puțini decât la ediția din iulie a sondajului – sunt îngrijorați de posibilitatea de a se infecta personal cu coronavirus. 2% spun că deja s-au infectat.

FOTO: © Siam PukkatoDreamstime.com

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă