fbpx
Finanțe Stiri

Acționarii BVB au votat pentru înființarea contrapărții centrale3 min

30/01/2019 2 min read

author:

Acționarii BVB au votat pentru înființarea contrapărții centrale3 min

Reading Time: 2 minute

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au aprobat în Adunarea Generală Extraordinară înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni care urmează să fie autorizată să funcţioneze ca o contraparte centrală (CCP) locală, un proiect în valoare totală de 16 milioane de euro, din care contribuţia BVB va fi de maximum 10 milioane de euro, anunță bursa, într-un comunicat de presă.

“Noua infrastructură va crea premisele pentru o dezvoltare accelerată a pieţei fără ca acest lucru să presupună creşteri de costuri. Contrapartea centrală locală ţine cont de specificitatea pieţei româneşti, cu o industrie de intermediere în care casele de brokeraj sunt slab capitalizate. De altfel, costurile de tranzacţionare nu vor creşte nici pentru brokeri, nici pentru clienţi. Investitorii vor avea, în schimb, posibilitatea de a tranzacţiona mai multe strategii de investiţii şi, pe măsură ce piaţa se va dezvolta, chiar ne propunem să reducem tarifele”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

În fundamentarea planului de afaceri propus acţionarilor, proiecţiile pe primii zece ani în ceea ce priveşte veniturile CCP în direcţiile importante care îi susţin activitatea – piaţa spot (cash), piaţa de derivate, venituri financiare, activitatea legată de membri (care reflecta tarifele aferente deţinerii calităţii de membru de compensare) – indică un proiect fezabil, având în vedere o serie de premise conservatoare de creştere a activităţii de tranzacţionare în piaţa de capital şi în piaţa energiei. Parteneriatul dintre BVB şi OPCOM (Operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România) va permite obţinerea de profit începând cu anul al doilea de activitate, potrivit scenariului de baza al proiectului, se precizează în comunicat.

Pe lângă tranzacţiile desfăşurate pe pieţele administrate de BVB pentru acţiuni, obligaţiuni, derivate financiare, proiectul CCP va oferi chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare pentru tranzacţii desfăşurate în piaţa energiei. Tot din prima etapă, vor fi disponibile instrumente financiare de tip futures având activ suport energia electrică.

Săptămâna trecută, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, a declarat că instituţia pe care o reprezintă va participa cu cel puţin 20% la capitalul social necesar înfiinţării CCP.

Cel mai important rol al CCP va fi cel de garantor al integrităţii pieţei prin reducerea riscului de contrapartidă. Noua entitate va contribui la diversificarea gamei de produse cu instrumente financiare derivate şi va putea conduce la dublarea valorii medii zilnice de tranzacţionare.

“Contrapartea centrală schimbă regulile jocului în piaţa de capital. Ne dorim să avem o piaţă, atât spot cât şi de instrumente derivate, mult mai atractivă pentru toţi participanţii. În planul propus acţionarilor, scenariul de bază vizează o dublare a valorii medii zilnice de tranzacţionare, de la 10 la 20 de milioane de euro pe zi în următorii zece ani. Înfiinţarea CCP nu este un panaceu pentru a ieşi din zona unei lichidităţi aflate sub potenţial, dar este proiectul fără de care nu am putea vorbi de o piaţă de capital sofisticată pentru toate tipurile de investitori”, a mai spus directorul general al BVB.

Anterior deciziei acţionarilor BVB, proiectul contrapărţii centrale locale a primit confirmările de susţinere din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritătii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi a Băncii Naţionale a României (BNR).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *