Antreprenori Stiri

Antreprenoriatul – o alegere buna de cariera

18 feb. 2016 3 min

Antreprenoriatul – o alegere buna de cariera

Reading Time: 3 minute

Aproape 70% dintre adultii din intreaga lume vad antreprenoriatul ca pe o alegere buna de cariera si mai mult de jumatate din populatia activa simte ca are capacitatea de a incepe o afacere – arata raportul Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2015 Global Report, studiu sponsorizat de Babson College, Universidad Del Desarrollo, Universiti Tun Abdul Razak, Tecnológico de Monterrey si London Business School.

Conform Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2015 Global Report, majoritatea intreprinzatorilor din intreaga lume incep o afacere mai degraba pentru ca au o oportunitate decat din necesitate. Aceasta in proportie de 78% in economiile bazate pe inovatie si de69% in cele care se bazeaza pe eficienta. In Romania, care este de asemenea o economie bazata pe eficienta, acest procent este de 69,3%.

“Faptul ca intreprinzatorii din economiile mai putin dezvoltate ar fi motivati de necesitate pentru a incepe o afacere este o perceptie gresita destul de raspandita, afirma Donna Kelley, profesor la Babson College si coordonatorul raportului.

In Romania, rata activitatii antreprenoriale in stadiu incipient este de 10,8% in 2015, fiind vorba de procentul din populatia activa care a facut ceva pentru demararea unei afaceri (a strans bani, a elaborat un plan de afaceri, etc.) sau care are deja o companie cu o vechime de pana le 3,5 ani. Acest indicator specific GEM are tendinta de a scadea pe masura ce economia se dezvolta. Romania se situeaza in anul 2015 la mijlocul clasamentului (ocupand locul 30 printre cele 60 de tari care au participat la proiectul GEM in anul 2015). Fata de 2014, Romania inregistreaza o usoara scadere de 0,5 puncte procentuale, insa depaseste in continuare media europeana care estede 7,8% sau rata TEA a unor tari precum Ungaria (7,9%), Polonia (9,2%) sau Bulgaria (3,5%).

“Realitatea este ca oportunitati antreprenoriale de diferite tipuri exista oriunde in lume si ca pretutindeni exista intreprinzatori ambitiosi care isi urmeaza aspiratiile“, spune Donna Kelley.

Aproape un sfert dintre adultii din cele 60 de tari care fac parte din aceasta ancheta intentioneaza sa inceapa o afacere in urmatorii trei ani. Procentul este de 29% in Romania, ceea ce o situeaza pe locul 16 in lume si mult peste media europeana de 12,8%. Se inregistreaza insa o usoara scadere fata de 2014, cand 32 % dintre romanii de peste 18 ani erau interesati sa se lanseze in afaceri. In paralel, implicarea guvernului ramane foarte redusa: locul 48 din 62 in ceea ce priveste programele si politicile de sprijinire a antreprenoriatului.

Proportia antreprenorilor cu asteptari medii spre mari privind crearea de locuri de munca este similara, indiferent de nivelul de dezvoltare al tarii respective: unul din cinci antreprenori afirma ca vor angaja cel putin sase persoane. In Romania, acest procent este peste media mondiala, cu 39,8 % de intreprinzatori care isi propun sa angajeze sase sau mai multe persoane in urmatorii 5 ani, ceea ce o situeaza pe locul 4 printre cele 60 de economii studiate, cel mai bine plasata dintre economiile europene.

Statut social ridicatgem

70% dintre adultii din intreaga lume considera antreprenorii ca avand un statut social ridicat in societatile in care traiesc. In toate economiile, cea mai mare rata de participare antreprenoriala apartine persoanelor care se afla la mijlocul carierei profesionale, din grupele de varsta 25-35 si 35-44 de ani.

Aproape jumatate sau chiar mai mult dintre antreprenorii din economiile bazate pe factori si pe eficienta activeaza in domeniul comertului en gros sau cu amanuntul, in timp ce aproape jumatate dintre antreprenorii din economiile bazate pe inovare au demarat afaceri in IT, precum si in domeniile financiar, sanatate, educatie si alte servicii. Sectoarele principale de activitate in care se incep afaceri in Romania sunt comertul (30,4%) si agricultura (24%).

“Niciodata nu a fost atat de important ca acum sa intelegem ce anume poate inhiba sau stimula antreprenoriatul in diferite contexte, caci multe economii se lupta cu dificultati, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, iar somajul este in crestere.”– spune Directorul Executiv al GEM si autor al raportului, Mike Herrington.

Economiile bazate pe factori de productie prezinta cea mai mare rata de activitate antreprenoriala in stadiu incipient (TEA) in randul femeilor adulte, de 20%. Aceste economii prezinta de asemenea si cea mai ridicata rata de antreprenori in randul barbatilor, ceea ce se traduce prin aproape 9 femei care au pornit o afacere pentru fiecare 10 barbati intreprinzatori.

“Capacitatea antreprenoriala a unei economii depinde de co-existenta diferitelor tipuri de comportament antreprenorial, ceea ce ajuta la asigurarea unei tranzitii de la stadiul de somer la cel de independent si apoi la cel de a se lupta pentru a crea locuri de munca, a inova, a actiona la nivel global”, spune Slavica Singer, profesor la J.J. Strossmayer University of Osijek si autor al raportului.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: