Analize Antreprenori Business

Afacerile antreprenorului Ciprian Marica

15 oct. 2019 3 min

Afacerile antreprenorului Ciprian Marica

Reading Time: 3 minute

Retras din cariera sportivă de trei ani, Ciprian Marica își dedică cel mai mult timp, pe de o parte, tot sportului, de când a preluat clubul Farul Constanța, pe de altă parte afacerilor, cea mai recentă investiție a sa fiind în baza sportivă Voința.

Are ștate vechi în imobiliare, încă de pe vremea când era fotbalist. Inițial, s-a implicat doar pe zona de chirii, ulterior a început să construiască și să dezvolte proiecte imobiliare de la zero, sub îndrumarea tatălui său, antreprenor cu vechime în domeniu. De aproximativ cinci ani, tatăl său s-a retras din business, așa că a preluat de la acesta toată partea de administrare a businesului imobiliar. Numai anul acesta are în dezvoltare în jur de 17.000 mp, iar în zona Promenada, are în jur de 23.000 mp de locuințe programați a fi finalizați în 2020. Are în derulare și un proiect de modernizare și reamenajare în zona Dorobanți.

Cea mai mare parte a timpului însă îi este acum ocupată de Farul Constanța. Fostul atacant al naționalei României a câștigat în 2018 licitația pentru sigla și palmaresul Farul Constanța, un club cu tradiție în fotbalul românesc, intrat în insolvență în 2012 și în faliment în 2015. Ulterior, a cedat drepturile de utilizare a brandului FC Farul către o echipă nou-înfiinţată în Liga a 4-a Constanţa, AS CS Farul Constanţa devenind astfel FC Farul. La mai bine de un an de când a preluat Farul, întrebat ce l-a motivat să facă acest pas, fostul fotbalist exclude ideea că ar putea face un business din asta. Este mai mult un hobby, punctează el. “Fotbalul mi-a dat tot ceea ce sunt azi ca persoană, m-a ajutat să mă dezvolt și m-a învățat tot ceea ce știu pe lângă cei șapte ani de acasă. Așa că am decis că este timpul să și dau ceva înapoi”, spune Marica.

Cum ideea de se face antrenor nu i-a surâs, a decis să se ocupe de management sportiv și să facă lucrurile ca la carte. La propriu, ca la carte, deoarece a și studiat în acest sens. Cu câțiva ani în urmă a absolvit cursuri de management sportiv organizate de UEFA în colaborare cu universitatea de profil din St. Gallen, în Elveția, apoi a urmat cursurile unui master în management sportiv la Federația Spaniolă de Fotbal. A învățat teorie, dar a făcut și practică în cluburi și federații de acolo, iar acum are șansa să pună în aplicare tot ce a învățat, doar că jumătate din ce se întâmplă afară este imposibil de implementat în România, iar cealalaltă jumătate trebuie adaptată. Legislația, infrastructura, dezinteresul din partea autorităților – sunt doar câteva dintre piedicile cu care se confruntă managerul clubului. Partea cea mai complicată este că încearcă să implementeze un stil ceva mai nou pe la noi.

“Filosofia înrădăcinată în fotbalul românesc de a avea un patron care care taie și spânzură nu este un exemplu de succes. Un club nu ar trebui să se bazeze pe o singură persoană, destinele comunității și ale suporterilor trebuie să aibă mai mulți piloni”, este de părere Marica. Este ceea ce vrea să demonstreze că se poate și la noi. “Sigur, nu este ușor de schimbat această mentalitate. Orice schimbare trece cu suspi­ciuni, semne de întrebare, mai ales în România, unde se consideră că în orice trebuie să fie un interes. Interesul meu este unul singur: acela de a demonstra că se poate și altfel.”

De la preluare până în prezent, investițiile în club au ajuns la peste 700.000 de euro și au fost îndeplini­te primele obiective: menți­nerea poziției în liga a doua și obținerea licenței pentru anul viitor.

Din planurile de viitor ale antreprenorului Marica face parte și o clinică de recuperare medicală, dotată și cu un minihotel, iar în prezent este pe cale să finalizeze o investiție de aproximativ un milion de euro în fosta bază sportivă Voința, în parteneriat cu Fundația Ilie Năstase. Noul stadion din cadrul bazei va fi unul modern, destinat atât sportului profesionist, cât și celui de masă. Stadionul are gazon non-infill, primul de acest gen din Europa de Est, și o capacitate de 1.000 de locuri în tribune, este acoperit și dotat cu o pistă de atletism specială pentru nevoile de antrenament ale celor care fac recuperare medicală după intervenții chirurgicale la nivelul picioarelor. 

Foto: Vali Mirea 

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 335 (septembrie 2019). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: