Companii

Alstom recomanda General Electric

24 iun. 2014 4 min

Alstom recomanda General Electric

Reading Time: 4 minute

La nivel mondial se pregateste o tranzactie gigant. General Electric vrea sa preia afacerile Alstom din sectoarele Power si Grid. Consiliul Director Alstom a primit deja oferta actualizata a General Electric (GE). In acelasi timp, Alstom a primit si oferta  a primit oferta revizuita a Siemens si Mitsubishi Heavy Industries.

Comitetul ad hoc de directori independenti delegat de Consiliul Director in data de 29 aprilie 2014 si condus de Jean-Martin Folz, a evaluat cu atentie, in mai multe ocazii, tranzactiile propuse. Pe baza activitatii comitetului ad hoc, a consultantilor financiari si legali, Consiliul Director a decis in unanimitate sa emita o recomandare pozitiva pentru oferta GE.

Directorii Alstom s-au declarat multumiti de productivitatea discutiilor purtate cu Statul Francez, care au condus la o propunere de afaceri care, pe de o parte satisface interesele Alstom si ale partilor co-interesate, iar pe de alta parte, ofera asigurari cu privire la ingrijorarile exprimate de Statul Francez.

OFERTA GENERAL ELECTRIC

Asa cum a fost anuntat anterior, GE ar achizitiona sectoarele Thermal Power, Renewable Power si Grid, dar si serviciile corporate si serviciile comune (Tranzactia pentru sectorul Energie) in schimbul unui pret stabilit fix si nemodificabil, care reprezinta o valoare patrimoniala/contabila (Equity Value) de 12,35 miliarde de euro si o valoare de piata (Enterprise Value) de 11,4 miliarde de euro.

Potrivit ofertei actualizate, dupa finalizarea tranzactiei pentru sectorul Energie, Alstom si GE ar forma o asociere in participatiune in sectoarele Grid si Renewable Power.

In sectorul Grid, fiecare parte ar detine o participatie de 50% intr-o afacere globala care ar implica Alstom Grid si GE Digital Energy. Iin sectorul Renewables, fiecare parte ar detine o participatie de 50% in diviziile Alstom Off-shore Wind si Hydro.

In plus, Alstom si GE ar crea un parteneriat 50/50 privind Global Nuclear si French Steam, care ar include productia si service-ul pentru echipamentul “Arabelle”, destinat turbinelor pe abur pentru centrale nucleare, dar si echipamentul Alstom pentru turbine pe abur si service-ul pentru aplicatii in Franta. Mai mult, Statul Francez ar detine o participatie cu statut privilegiat, care sa-i ofere drept de veto si alte drepturi de administrare asupra unor probleme legate de securitatea si tehnologia centralelor nucleare din Franta.

Investitia Alstom in aceste parteneriate din sectorul Energie reprezinta aproximativ 2,5 miliarde de euro, presupunand ca aceste societati sunt fara datorii si lichiditati (debt-free, cash-free). Conditiile acestor parteneriate includ acorduri obisnuite intre actionari, cu drepturi standard de guvernanta si lichiditati.

In final, GE propune crearea unui parteneriat global care presupune ca GE ar vinde catre Alstom 100% din afacerile sale de semnalizare, cu vanzari de aproximativ 500 milioane de dolari in 2013 si 1.200 de angajati, iar partile ar semna acorduri de colaborare multiple, incluzand un contract de servicii destinat locomotivelor GE din afara Statelor Unite, de cercetare si dezvoltare, furnizare si fabricare si sustinere comerciala in Statele Unite.

Comitetul ad hoc a evaluat tranzactia propusa de GE, asistat fiind de consultantii sai financiari si legali. Expertii financiari desemnati au concluzionat ca oferta inaintata de GE catre Alstom este echitabila din punct de vedere financiar. Consultantii legali desemnati au concluzionat ca, din punct de vedere legal, oferta GE pare favorabila pentru Alstom, in mod special datorita faptului ca se ofera un pret de achizitie fix si final, ca nu se solicita reprezentari si garantii, iar, avand in vedere actualizarea propusa de GE, oferta raspunde in mod adecvat si ingrijorarilor Statului Francez. Recunoscand in mod unanim avantajele strategice si industriale ale acestei oferte, Consiliul Director a acceptat a decis sa emita o recomandare pozitiva pentru aceasta, autorizandu-l pe domnul Patrick Kron, in functia sa de Chief Executive Officer al Alstom, sa procedeze la urmatorul pas al procesului, informand si consultand consiliile de lucru competente din cadrul grupului Alstom.

OFERTA SIEMENS SI MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES

Mai mult, Consiliul Director, asistat de de comitetul ad hoc si de consultantii legali si financiari, a analizat oferta primita din partea Siemens si Mitsubishi Heavy Industries (MHI), dupa cum aceasta a fost prezentata comitetului ad hoc in data de 16 iunie 2014, precum si oferta imbunatatita primita la data de 20 iunie 2014.

Conform ofertei imbunatatite, Siemens ar achizitiona afacerile din sectorul de gaze naturale in schimbul unei sume de 4,3 miliarde de euro, care reprezinta o imbunatatire de 400 de milioane de euro fata de oferta initiala. MHI ar achizitiona 40% din afacerile cumulate ale sectoarelor energie pe aburi, grid si hidroenergie ale Alstom sub umbrela unei singure societati de tip holding, in schimbul unei sume de 3,9 miliarde de euro. Mai mult, Simens ar oferi posibilitatea de a intra cu Alstom intr-o asociere in participatiune 50/50, in sectorul de Semnalizare si Infrastructura pentru Mobilitate.

Dupa analiza, Consiliul Director a decis in unanimitate ca aceasta oferta nu raspunde in mod adecvat intereselor Alstom si ale partilor co-interesate.

Patrick Kron
Patrick Kron, Presedinte si CEO al Alstom

URMATORII PASI

Finalizarea tranzactiei GE va fi subiectul lucrarilor consiliului consultativ, a notificarilor pentru autorizare a achizitiei/fuziunii la autoritatile de concurenta, precum si a altor aprobari normative, inclusiv al Autoritatii Franceze de Investitii Straine. Conform codului AFEP-Medef (Asociatia Franceza pentru Companii Private si Mobilitatea Companiilor Franceze), aprobarea finala a tranzactiei va fi prezentata actionarilor.

In cazul in care aceasta oferta va fi aprobata si finalizata, Alstom se va concentra pe activitatea proprie de Transport si pe parteneriatele cu GE din domeniul Energiei. Alstom va folosi veniturile din aceasta tranzactie pentru a-si consolida afacerile din Transport, pentru a investi in parteneriatele din Energie, pentru a-si plati datoriile si pentru a restitui numerar actionarilor.

“Prin unirea afacerilor complementare din sectorul Energie, Alstom si GE ar crea o entitate solida, perfect pozitionata pentru a satisface nevoile clientilor la nivel global, pentru a investi in oameni si tehnologie pe termen lung. Alstom ar fi asociata acestei alaturari ambitioase gratie parteneriatelor sale in sectorul Energie. Alstom Transport, companie-lider puternica, cu un portofoliu de tehnologii si o prezenta globala pe o piata dinamica, ar fi consolidata prin achizitia businessului de semnalizare al GE, precum si printr-un parteneriat extins cu GE in domeniul feroviar”, a spus Patrick Kron, Presedinte si CEO al Alstom.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: