Antreprenori Interviuri Tech

Andrei Pitiș: România poate da un nou startup unicorn

19 nov. 2022 2 min

Andrei Pitiș: România poate da un nou startup unicorn

Reading Time: 2 minute

Antreprenorul Andrei Pitiș a investit în 30 de startup-uri prin Simple Capital și mizează pe o dezvoltare a culturii antreprenoriale pe piața locală și apariția unor noi companii capabile să atingă o valoare de 1 miliard de dolari.

de Ovidiu Nicolae

Andrei Pitiș a vorbit, într-un interviu acordat Biz, despre elementele pe care le analizează prima dată când are în plan o investiție și modul în care PNRR poate contribui la creșterea industriei de startup-uri din România.

Cum arată portofoliul de investiții al Simple Capital în acest moment și ce industrii predomină la nivelul startup-urilor vizate?

Portofoliul Simple Capital cuprinde 30 companii aflate în diverse stadii de dezvoltare și a fost format pe parcursul a celor 3 ani de existență de până acum. Predomină companiile cu soluții tehnologice la probleme concrete din diverse domenii sau tehnologie pură.

Care sunt elementele pe care vă concentrați atunci când analizați un startup?

În general, ne focusăm pe echipa de fondatori, pe aplicabilitatea de valoare a ideii și pe stadiul în care se află startup-ul. În particular, în momentul de față ne concentrăm doar pe startup-urile din domeniul de tehnologie pură, care oferă soluții dezvoltatorilor software.

Ce volum de investiții a realizat Simple Capital în companiile antreprenoriale până în acest moment?

Simple Capital a investit în cele 30 de companii aproximativ un total de 1,5 milioane euro.

Cum ați descrie cultura antreprenorială din România?

Este o cultură antreprenorială în creștere. Cred că în ultimii 4-5 ani am asistat la o creștere chiar exponențială și așteptăm cu speranța ca în viitor să continue această tendință

Are România ecosistemul antreprenorial suficient de puternic pentru a da naștere unor noi companii capabile să atingă o evaluare de 1 miliard de dolari (unicorn)?

Eu sunt convins că da. Dacă mi s-ar fi adresat această întrebare înainte de UiPath, aș fi răspuns tot că da și multă lume s-ar fi mirat. Iată că a apărut UiPath, deci orice este posibil.

Cum influențează activitatea investițională din sectorul startup-urilor contextul actual marcat de inflație cu două cifre și dobânzi în creștere?

Crizele financiare de obicei scad viteza de investiții din domeniul startup-urilor de tehnologie, însă nu o opresc. Investițiile continuă, se vad niște evaluări un pic mai mici și o oarecare atenție mai mare a fondurilor de investiții referitor la alocarea capitalurilor, însă activitatea investițională se continuă și iată că vor fi deja mai multe fonduri noi.

Aici mă refer la grantul din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de 400 milioane euro care va da naștere unor fonduri de investiții noi, o nouă perioadă de 10 ani de investiți și exit-uri, care vor avea nevoie de startup-uri în care să investească.

Cât de competitivă este industria locală de startup-uri în comparație cu alte piețe din Europa Centrală și de Est?

Cred că noi ne-am dezvoltat un pic mai târziu, există alte țări mai avansate pentru că au avut acces la fonduri de investiții mai devreme, mă refer aici la Polonia, Ungaria, Bulgaria etc.

Totuși, există o accelerare a creșterii sistemului antreprenorial și a industriei locale de startup-uri și cred că într-adevăr ce s-a întâmplat în ultimii ani a pus România pe hartă într-un mod mai substanțial.

Ce perspective are industria locală de startup-uri spre intrarea în 2023?

Are perspective foarte bune, cred într-un viitor şi mai mare al României, plecând de la zona aceasta de startup-uri, IT și inovație.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 368 (17 noiembrie – 18 decembrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: