Finanțe BizRemote by certSIGN Interviuri

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Injecție de optimism

4 feb. 2021 3 min

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Injecție de optimism

Reading Time: 3 minute

Campania de vaccinare a transmis o undă de optimism pe piețele financiare, iar cifrele României nu arată rău deloc. Însă trebuie să fim atenți la vulnerabilități și să reducem deficitele. Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania, spune că sectorul bancar nu doar că va beneficia de relansarea economiei, ci va fi parte din această relansare.

Cum a încheiat România anul pandemiei și ce estimări aveți pentru 2021? Care sunt indicatorii la care trebuie să fim atenți?

Comparativ cu Europa, cifrele nu arată rău. Economia României a scă¬zut în 2020 cu un ritm 4%-5%, iar această evoluție a fost determinată de incidența crizei sanitare, cu impact nefavorabil pentru consumul privat, principala componentă a PIB. Cu toate acestea, am remarcat evoluția pozitivă a investițiilor productive, ceea ce susține o tranziție rapidă de la ciclul economic postcriză la cel postpandemie. Programele guvernamentale au ajutat la finanțarea companiilor, aducând bani în economie și salvând locuri de muncă. De altfel, dinamica mai multor indicatori – inclusiv producția indus¬trială, comerțul cu amănuntul, construcțiile, încrederea în economie și rata șomajului – arată că am trecut de punctul critic al șocului dat de incidența crizei sanitare, relansarea în forma literei V și intrarea într-un nou ciclu economic în a doua jumătate a anului trecut. Am intrat în acest an cu premise foarte bune, date în primul rând de startul campaniei de vaccinare, de unda de optimism de pe piețele financiare internaționale – indicii bursieri internaționali la maxime istorice – și perspectivele de politică economică în UE și România. Economia internă ar putea crește cu cel puțin 4,5% an/an. Cu alte cuvinte, putem fi încrezători și să avem curaj să mergem mai departe.

“Băncile, mai ales cele mari, vor contribui la finanțarea economiei fără constrângeri de solvabilitate și lichiditate” – ANDREI RĂDULESCU, director analiză macroeconomică, Banca Transilvania

Ce avantaje are economia românească și care sunt riscurile următoarei perioade?

Spre deosebire de țările din Uniunea Europeană, România are un potențial ridicat de dezvoltare și un grad redus de îndatorare. Implementarea cu succes a programelor Next Generation și a cadrelor financiare multianuale (2014-2020 și 2021-2027) vor determina concretizarea potențialului de dezvoltare și transformarea României într-o economie modernă, digitală, verde și competitivă din perspectivele europeană și mondială. Sunt însă și riscuri legate de evoluția economiei interne în perioada următoare și aș aminti climatul macrofinanciar internațional, dinamica crizei sanitare și procesului de vaccinare, mixul de politici economice pe plan intern, precum și climatul geopolitic.

Am încheiat anul cu deficite mari, cum le-am putea reduce?

Dacă ne uităm retrospectiv, se poate spune că mixul de politici economice implementat a fost unul eficient și a contribuit la creșterea investițiilor și evitarea unei ajustări a economiei interne cu ritmuri severe ca în Zona Euro, principalul partener economic. Prin implementarea cu succes a programelor lansate de UE și prin reforme structurale în formă continuă, România poate ajusta deficitele gemene în anii următori și poate pregăti aderarea la Organizația pentru Cooperare și -Dezvoltare Economică și Zona Euro.

Cum credeți că va fi anul 2021 pentru sistemul bancar? Care sunt principalele vulnerabilități?

Sectorul bancar va beneficia de relansarea economiei, de implementarea revoluției digitale și de mixul de politici economice mondial, european și intern în anul 2021 și, mai mult decât atât, va fi parte din această relansare. Principala provocare vine din zona evoluției ratei creditelor neperformante, în contextul ajustărilor specifice, în procesul de tranziție dintre două cicluri economice. Băncile, mai ales cele mari, vor contribui la finanțarea economiei fără constrângeri de solvabilitate și lichiditate.

Sunteți un cunoscător al economiei Chinei, cum vedeți evoluția acesteia în 2021? Dar pentru economia globală, ce estimări aveți?

China este un exemplu de contracarare a crizei sanitare și impactului acesteia în economia reală, prin implementarea unui mix adecvat de politici economice. Practic, a fost cea mai eficientă în acest sens. Dacă ne uităm la dinamica indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index), economia Chinei a crescut pentru a opta lună consecutiv în decembrie 2020. Totodată, economia Chinei este printre puținele la nivel mondial care au evitat o scădere a PIB anul trecut. Pentru 2021 ne așteptăm la accelerarea ritmului anual de creștere economică din China și ar putea merge spre 10%. Pentru economia mondială ne așteptăm la cel mai bun ritm de creștere din ultimii 10 ani, într-o evoluție susținută de procesul de vaccinare și de mixul relaxat fără precedent de politici economice. Sper să învățăm cât mai multe din anul care a trecut, să continuăm trenduri care aduc schimbări pozitive și să dezvoltăm capabilități noi. 

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 350 (25 ianuarie – 1 martie 2021). Dacă doriți să primiți Revista Biz prin curier, abonați-vă aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: