Analize

Comerțul global de mărfuri se pregătește de o prăbușire în trimestrul doi. Ce sectoare vor fi cel mai afectate

12 iun. 2020 2 min

Comerțul global de mărfuri se pregătește de o prăbușire în trimestrul doi. Ce sectoare vor fi cel mai afectate

Reading Time: 2 minute

Deși încetinirea comerțului global era vizibilă dinaintea pandemiei, impactul COVID-19 este devastator: după o scădere de 5% în primele trei luni din 2020, pentru al doilea trimestru Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) estimează o prăbușire de -27%.

Nici pentru a doua jumătate a acestui an perspectivele nu sunt prea optimiste, astfel că UNCTAD se așteaptă la o scădere de 20% a comerțului global de mărfuri pentru întregul an 2020.

Cifra este în linie cu estimarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), care estimează o scădere între 13% și 32%. La rândul său, Comisia Europeană se așteaptă la o scădere între 10% și 16% a comerțului celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. „Marjele foarte mari ale acestor estimări sunt un semn clar al incertitudinii legate de posibilul reviriment economic din a doua jumătate a acestui an”, se arată în cel mai recent raport UNCTAD „Global Trade Update”.

Cele mai afectate țări și sectoare

China, principalul exportator al lumii, a avut o creștere a exporturilor de 3% în aprilie, dar în mai a revenit pe minus, înregistrând o scădere de opt procente. În paralel, importurile au scăzut cu 14% în aprilie și cu 8% în luna mai. Pentru UE, ultimele date sunt cele din martie, când exporturile au scăzut cu 13%, iar importurile ce aceeași cifră. Comerțul Statelor Unite s-a prăbușit în aprilie, cu scăderi ale importurilor de 21%, respectiv de 29% la capitolul exporturi.

Primul trimestru a lovit puternic comerțul de textile și încălțăminte, care a scăzut cu aproape 12%, în timp ce comerțul de mașini industriale și cel auto a scăzut cu 8%. Pe plus au fost doar energia (+5%) și zona de agrifood (+2%). În aprilie, situația s-a agravat pentru comerțul cu produse auto, care a scăzut cu nu mai puțin de 49%, în timp sectorul energetic s-a resimțit din plin (mai ales ca urmare a scăderii masive a prețului petrolului), cu o scădere de 39%.

Singurul sector care a înregistrat cifre pozitive în comerțul global în aprilie a fost cel al bunurilor pentru birouri, care a crescut cu 8%.

Foto: © Anekoho | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: