Management

Arhitect, pescar sau pilot? Ce fel de lider esti?

11 nov. 2015 2 min

Arhitect, pescar sau pilot? Ce fel de lider esti?

Reading Time: 2 minute

Ghyka2Liderul este cel care lumineaza pe cei din jurul lui, a declarat Mihai Ghyka (foto), Consultant Dalprincipe Consulting, la Ziua de Management.

Dar ce fel de lideri suntem? Mihai Ghyka a venit la Zilele biz cu o abordare diferita si a facut portretul a trei tipuri de lideri: arhitectul, pescarul si pilotul.

Arhitectul este omul care adauga business, care cladeste cu obiectivul de a mari businessul, cladeste branduri.

“Arhitectul este liderul care vede compania ca pe un loc unde adaugi caramizi. Cladeste un zid bucata cu bucata”, a spus Ghyka.

Valorile acestui tip de lider sunt: inovatia, creearea de business, dar si creearea de nevoi noi ale consumatorilor.

“Daca ne uitam la minusuri, acest tip de lider are si un dezavantaj – risca sa considereresursele interne ca pe caramizi”, a spus Ghyca.

Warren Buffet si Steve Jobs sunt exemple de lideri arhitecti, desi de tipuri diferite – primul este incremental leader, iar cel de-al doilea distruptive leader. Daca liderul incremetal are capacitatea de a vedea noi oportunitati in piata, cel disruptive este un arhitect de branduri.

Pescarul este liderul care “pescuieste” oameni. Ii alege pe cei mai buni sau pe cei care cred ca pot deveni cei mai buni si ii cresc pentru a deveni lideri de urmat.

“Pescarul schimba vietile consumatorilor, dar si vietile oamenilor din jurul lor”, a explicat Mihai Ghyka, adaugand ca obiectivul acestuit tip de lider este sa cladeasca cea mai buna echipa pentru azi, dar si oameni pentru echipa de maine.

Valorile acestui lider sunt competentele echipei si mai ales complementaritatea oamenilor din echipa. “Este ca in sport, nu poti sa ai intr-o echipa numai atacanti”, a aratat consultantul, argumentand ca “oamenii buni din jurul tau te fac si mai bun”.

Walt Disney este un exemplu de lider de tipul pescar.

Pilotul este un tip de lider intalnit mai ales in criza. Este iubit mai ales de board si fondurile de investitii, este acolo pentru crestere imediata, iar primul avantaj al unui lider pilot este viteza si flexibilitatea.

Dezavantajul este ca in echipa lui sunt oameni care risca sa fie aruncati peste bord la viteza cu care functioneaza, a aratat Ghyka, precizand ca pilotul este un tip de lider necesar, nu trebuie vazut negativ.

Carlos Ghosn de la Nissan este un “pilot”. Un lider care a vazut oportunitatea zero emisii.

“Mai ales in aceste zile, sa nu uitam cand cerem mai mult, sa incepem cu noi”, a incheiat Mihai Ghyka.

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: