30 apr. 2020 3 min

Așteptând redeschiderea

Reading Time: 3 minute

Piața restaurantelor este una dintre cele mai afectate, lovită încă înainte de starea de forță majoră, dar Radu Dumitrescu, fondatorul grupului Studio Hospitality Concept, nu și-a pierdut optimismul. A păstrat toți cei 350 de angajați care lucrează în restaurantele sale și spune că cel mai important lucru de făcut este să-ți ții oamenii aproape – colegi sau parteneri în așteptarea redeschiderii.

Care a fost impactul distanțării sociale asupra business-urilor pe care le dețineți? Ce decizii ați luat în legătură cu angajații?

Înainte de promulgarea decretului de închidere a restaurantelor, încasările restaurantelor noastre scăzuseră între 10-16 martie cu 82% față de perioada similară din 2019. Acum că nu mai avem deloc activitate, impactul este devastator. Rămâne de văzut cum va evolua situația. Până în 16 martie am igienizat încontinuu toate spațiile din restaurante, ne-am asigurat că toți colegii noștri cunosc și aplică regulile de igienă și siguranță și am pus la dispoziția oaspeților dezinfectant cu alcool, indemnandu-i să îl folosească. Pe 16 martie, înainte cu o zi ca autoritățile să comunice oficial decretul de închidere a restaurantelor, am decis suspendarea activității pe termen nelimitat, tocmai pentru a ne proteja colegii și famiile lor, dar și oaspeții. Am luat atunci decizia – și o vom menține – de a nu concedia niciun angajat (avem, în prezent, 350 de angajați), pentru că în toți acești ani am creat o echipă extraordinară și nu vrem să o destrămăm.

Ce alte domeniile sunt afectate de decizia autorităților privind suspendarea activității restaurantelor?

Toți furnizorii de food & beverage care nu vând și în retail vor fi direct și poate iremediabil afectați. Dacă vând în retail mai au o șansă de supraviețuire, dat fiind faptul că mâncarea și băuturile încă se vând în magazine. De asemenea proprietarii spațiilor închiriate și toți furnizorii de servicii și produse nonalimentare vor fi afectați, cum ar fi furnizorii de echipamente de bucătărie, veselă, mobilier, materiale de curățenie, servicii de HR, mediu, analize medicale și așa mai departe. Aș mai adaugă turismul și hotelurile, industrii la fel de afectate ca cea de restaurante.

“Sperăm să ne revenim până la începutul trimestrului patru, dar nimeni nu poate spune cu certitudine ce se vă întâmpla. Cu cât criza este mai lungă, cu atât domeniul vă fi mai afectat.”

Când vine vorba de investiții, se spune că nu e bine să pui toate ouăle în același coș. V-ați gândit la o schimbare a domeniului de activitate?

Am investit în Restograf, platforma de rezervări la restaurant, care are legătură tot cu Horeca. Deci ouăle noastre sunt cam în același coș. Nu ne-am gândit la schimbarea domeniului, ne gândim doar că vom reveni mai puternici după această criză.

Dacă vi s-ar cere să faceți un ghid de supraviețuire pentru un antreprenor cu restaurante, care ar fi cele mai importante sfaturi?

Cel mai important asset al nostru sunt colegii noștri, oamenii ce lucrează în companiile noastre. Deci, primordial este să avem grijă de colegii noștri, să le oferim un colac de salvare de orice formă ar fi el. După aceea este important să ne ținem partenerii aproape, să vorbim cu ei și să îi facem să înțeleagă cât de gravă este situația și să-i rugam să ne susțină să depășim această perioadă. Și nu în ultimul rând să fim cumpătați, iar dacă mai dispunem de resurse, trebuie cheltuite cu cea mai mare grijă, astfel încât să supraviețuim până la redeschidere.

În cât timp credeți că își va reveni piața locală a restaurantelor și cum va schimba această criză domeniul?

Având în vedere viteza schimbărilor din ultimul timp, orice previziune am face acum se poate dovedi falsă peste câteva zile. Sperăm să ne revenim până la începutul trimestrului patru, dar nimeni nu poate spune cu certitudine ce se vă întâmpla. Cu cât criza este mai lungă, cu atât domeniul vă fi mai afectat. Sperăm să trecem toți cu bine și să ne apucăm de treaba cât mai repede, să vedem din nou zâmbete în restaurante în viitorul apropiat!

Radu Dumitrescu este fondatorul grupului Studio Hospitality Concept, care cuprinde: NOR Sky Restaurant, Social 1, Stadio Restaurant cu Atrium, Cișmigiu Bistro la Etaj și spatiul Iqos din Piața Victoriei. Deține brandul Restograf, relansat ca mobile app și platformă online de rezervări, iar în februarie a preluat restaurantul 18 Lounge by Embassy, situat la etajul 18 al City Gate South Tower, unul dintre cele mai cunoscute sky baruri din București.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: