Finanțe

Avertismentul FMI: Urmează o criză mai gravă decât cea din 2009, dar mai scurtă

24 mart. 2020 < 1 min

Avertismentul FMI: Urmează o criză mai gravă decât cea din 2009, dar mai scurtă

Reading Time: < 1 minut

Prognoza pentru evoluția economiei globale în 2020 este negativă, urmează o recesiune cel puțin la fel de gravă decât cea din 2009, dar recuperarea va începe încă din 2021, a declarat Kristalina Georgieva, directoarea generală a Fondului Monetar Internațional (FMI).

„Ca să vedem revenirea în 2021, însă, este crucial să prioritizăm evitarea răspândirii pandemiei și să întărim sistemele de sănătate din toată lumea. Impactul economic este și va fi sever, dar, cu cât va fi oprit virusul mai repede, cu atât va fi revenirea mai rapidă și mai solidă”, a spus Kristalina Georgieva după o teleconferință cu miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor central din statele G20.

FMI sprijină măsurile fiscale extraordinare luate de multe țări, dar și deciziile băncilor centrale de a relaxa politica monetară, însă avertizează că mai sunt multe lucruri de făcut, mai ales în zona fiscală. „Suntem pregătiți să punem la bătaie întreaga noastră capacitate de împrumut de 1.000 de miliarde de dolari”, a subliniat Kristalina Georgieva.

Economiile avansate sunt, ca de obicei, mai pregătite să facă față crizei, însă piețele emergente și țările în care oamenii au venituri scăzute sunt deja grav afectate de plecarea capitalului. Investitorii au retras deja 83 de miliarde de dolari de pe piețele emergente de la debutul crizei provocate de COVID-19, cel mai mare nivel înregistrat vreodată.

„Vom oferi sprijin financiar de urgență. Deja, aproape 80 de țări ne-au cerut ajutorul și colaborăm cu alte instituții financiare internaționale pentru a putea oferi un răspuns coordonat puternic”, arată Kristalina Georgieva.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: