Finanțe Analize

Cel mai mare faliment al anului. Silicon Valley Bank nu va fi salvată de statul american

13 mart. 2023 3 min

Cel mai mare faliment al anului. Silicon Valley Bank nu va fi salvată de statul american

Reading Time: 3 minute

Statul american nu va salva de la faliment Silicon Valley Bank, după ce aceasta a intrat în incapacitate de paltă și nu și-a putut onora obligațiunile la finalul săptămânii trecute.

Americanii se tem acum de faptul că această prăbușire a băncii se va putea răsfrânge și la alte bănci din SUA.

Prăbușire în 44 de ore

A fost nevoie de doar 44 de ore pentru ca banca preferată de antreprenorii din tehnologie, victimă a unei „panici bancare”, să fie forțată să-și închidă ghișeele, ceea ce a pus în alertă piețele financiare.

Autoritățile americane de reglementare financiar-bancară depun eforturi pentru a preveni un efect de contagiune pentru restul sistemului bancar, în timp ce guvernul american respinge ideea salvării băncii și este în căutare de cumpărători pentru ea.

Totuși, oficialii americani iau în considerare protejarea tuturor depozitelor neasigurate ale băncii aflate în colaps printr-o intervenție extraordinară menită să evite o eventuală panică în sistemul financiar american.

Ce s-a întâmplat cu Silicon Valley Bank

Miercurea trecută Silicon Valley Bank a fost nevoită să vândă o serie de titluri de valoare în pierdere și că va vinde acțiuni noi în valoare de 2,25 miliarde de dolari pentru a-și consolida bilanțul. Acest lucru a declanșat panica în rândul principalelor firme de capital de risc, care ar fi sfătuit companiile să își retragă banii de la bancă.

Acțiunile companiei s-au prăbușit joi, antrenând și alte bănci. Vineri dimineață, acțiunile SVB au fost oprite și SVB a abandonat eforturile de a strânge rapid capital sau de a găsi un cumpărător. Alte câteva acțiuni bancare au fost oprite temporar vineri, printre care First Republic, PacWest Bancorp și Signature Bank.

Momentul de la jumătatea dimineții în care FDIC a preluat controlul a fost demn de remarcat, deoarece agenția așteaptă de obicei până la închiderea pieței pentru a interveni.

Declinul Silicon Valley Bank provine parțial din cauza creșterilor agresive ale dobânzilor operate de Federal Reserve în ultimul an.

Atunci când ratele dobânzilor erau aproape de zero, băncile s-au încărcat cu titluri de trezorerie cu scadență lungă și risc aparent scăzut. Dar, pe măsură ce Fed majorează ratele dobânzilor pentru a combate inflația, valoarea acestor active a scăzut, lăsând băncile să stea pe pierderi nerealizate.

Marile probleme din sistemul financiar bancar american

Prăbușirea Silicon Valley Bank a adus în vedere probleme vecbi ale sistemului bancar american și alimentează temerile că vom putea vedea același scenariu și în alte bănci: Diferența tot mai mare dintre valoarea pe care marii creditori o acordă obligațiunilor pe care le dețin și valoarea reală a acestora pe piață.

Prăbușirea SVB a fost legată, în parte, de prăbușirea valorii obligațiunilor pe care le-a achiziționat în perioada de boom economic, atunci când primea multe depozite de la clienți și avea nevoie de un loc unde să păstreze banii.

Dar SVB nu este singura instituție cu această problemă. Băncile americane stăteau pe 620 de miliarde de dolari în pierderi nerealizate (active al căror preț a scăzut, dar care nu au fost încă vândute) la sfârșitul anului 2022, potrivit FDIC.

Ce se întâmplă: În perioada în care ratele dobânzilor erau aproape de zero, băncile americane au cumpărat o mulțime de titluri de Trezorerie și obligațiuni. Acum, pe măsură ce Rezerva Federală majorează ratele pentru a lupta împotriva inflației, aceste obligațiuni și-au diminuat valoarea.

Atunci când ratele dobânzilor cresc, obligațiunile nou emise încep să plătească rate mai mari investitorilor, ceea ce face ca obligațiunile mai vechi, cu rate mai mici, să fie mai puțin atractive și mai puțin valoroase.
Rezultatul este că cele mai multe bănci au o anumită sumă de pierderi nerealizate în contabilitate.
Băncile ar putea constata că au mai puțini bani la îndemână decât au crezut – mai ales atunci când au nevoie de ei – deoarece titlurile lor de valoare valorează mai puțin decât se așteptau.

Acest lucru s-a întâmplat și în cazul Silicon Valley Bank, care a trebuit să găsească soluții pentru returnarea banilor clienților, unde cererile de returnare și de fapt fuga clienților a fost masivă, cu sume foarte mari de bani.

Analiștii spun că nu este cazul să ne panicăm încă. Majoritatea băncilor mari din SUA au o situație financiară bună și nu se vor afla în situația de a fi nevoite să realizeze pierderi din obligațiuni, a spus Gruenberg. Acțiunile marilor bănci s-au stabilizat vineri, după ce joi au înregistrat cea mai slabă zi din ultimii trei ani.

Photo 171258175 © Andreistanescu | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: