Opinii

Banii în cuplu

5 nov. 2019 5 min

Banii în cuplu

Reading Time: 5 minute

Abordat timpuriu și cu seriozitate, bugetul comun te poate feri de gustul amar al lui “credeam că…”. Urmărind firul banilor, vei afla ce contează cu adevărat pentru cel sau cea cu care visezi să îmbătrânești fericit. 

La cursurile de educație financiară pe care le țin în companii tinerilor angajați le spun mereu: orice om poate să mănânce cu furculița și cuțitul șase luni când e nevoie. Orice bărbat coboară colacul de la toaletă când e îndrăgostit și orice femeie face omletă dimineața când are flu­turi în stomac. Ne spălăm pe dinți, punem șosetele alea bune, oleacă de parfum… Cu alte cuvinte, voi doi nu sunteți în toate mințile! Și asta e OK. Tocmai de aceea e atât de frumoasă îndrăgosteala, în culorile ei vii, de curcubeu.

Acuma pe bune!

Adrian AsoltanieDupă ce-ați mâncat spaghete împreună ca-n “Doamna și vagabondul” și ați băut șampanie cu mâinile încrucișate, e timpul să vorbim puțin serios. Asta, desigur, dacă vrei ca aceste senzații plăcute să dureze mai mult de-o vară și să devină o relație împlinită și fericită pentru zeci de ani de acum încolo.

Sunt căsătorit de 15 ani și pot să-ți spun că două sunt expresiile care pot distruge o relație. Prima: “Nu mai ești ca la început…” – ha-ha, ce surpriză!!! Păi nimeni nu mai e ca la început, pentru că la început nu era el / ea! A doua: “Dar credeam că…” – cred și eu, din moment ce nu ați vorbit niciodată lucruri mai serioase și ați sperat că viața împreună e o cafea la Starbucks și un film la mall. Soluția ar fi să înlocuim “credeam” și “speram” cu “știam” și “am stabilit”. Pentru asta, recomand călduros viitorilor purtători de rochie albă și frac ca înainte să dea avans la locația de nuntă să discute serios patru subiecte: socrii, copiii, religia și BANII. Sunt aspecte profunde ale vieții și personalității partenerului pe care ulterior nu vei putea să le schimbi. Așa încât e mai bine să știi de la început în ce te bagi, ca să nu ajungi la “Credeam că…” și “Nu mai ești ca la început…”.

Show me the money!!!

Acesta e subiectul pe care partenerii trebuie să-l abordeze serios atunci când planurile comune devin serioase. Certurile și problemele financiare sunt principala cauză de stres și divorț în România. Insist, așadar, ca din momentul în care vă faceți planurile de nuntă să începeți să alcătuiți un buget comun. Chiar dacă nu țineți încă banii la grămadă, puneți pe hârtie, cu sinceritate, atât veniturile cât și cheltuielile fiecăruia și urmăriți‑le lună de lună. E un mic antrenament pentru un maraton de câțiva zeci de ani. Găsiți un formular de buget pe www.adrian.asoltanie.com/gratuit.

O radiografie perfectă

Americanii au o vorbă: “Follow the money!” adică “Urmărește firul banilor!”. Felul cum își gestionează o persoană banii spune multe despre personalitatea ei. Pentru că tindem să cheltuim pe lucrurile care ne interesează și ne fac plăcere, bugetul unei persoane este o radiografie foarte fidelă. În plus, s-ar putea să descoperi lucruri foarte interesante despre obice­iurile, valorile și principiile par­tenerului. N-ai vrea să descoperi prea târziu că “iubi” este dator vândut sau că este client fidel al caselor de pariuri sportive sau amanet. Și cu siguranță te-ar ajuta să știi dacă “puiuț” sparge pe țoale tot salariul în primele trei zile ale lunii. Calculați atât veniturile, cât și cheltuielile pe 12 luni și iată câteva lucruri pe care le-ați putea descoperi cu puțină atenție:

Atitudinea față de muncă – lipsa de responsabilitate, faptul că nu poate ține un job mai mult de câteva luni, venituri fluctuante sau inconsistente, înclinația spre scheme și combinații sau bani câștigați ușor.

Obiceiuri de consum – shopping impulsiv, obiceiuri cotidiene precum masa de prânz în oraș, cafeaua de dimineață.

Posibile datorii – pentru ce le-a făcut și care e planul / atitudinea față de împrumuturi. E susținut financiar de părinți, deși câștigă destul de bine?

Obiceiuri de economisire – nu pune nimic deoparte sau, dimpotrivă, e “chitros” și nu cheltuie nimic.

Pasiuni și hobby-uri – colecții de ceasuri, gadgeturi, poșete, pantofi, haine și accesorii, produse cosmetice, tuning auto, arts & crafts, sporturi.

Vicii – fumat, alcool, pariuri sportive.

Toate acestea necesită finan­țări consistente și vei descoperi asta în bugetul partenerului. Urmărind “firul” banilor vei afla, așadar, ce-l interesează cu adevărat pe cel / cea cu care visezi să îmbătrânești fericit.

Dincolo de faptul că este cel mai important instrument de organizare a banilor, un buget comun este un excelent exercițiu de comunicare. Știu că discuțiile despre bani pot fi motiv de scandal și frustrari însă, crede-mă, e mult mai bine să le aveți în jurul unui buget decât să le acumulați și să explodați iremediabil la un moment dat.

Ține minte, relația unei persoane cu banii săi oferă o ima­gine fidelă a personalitații acelei persoane. Atunci când ofer consultații individuale sau de cuplu, primul lucru pe care îl cer clientului este bugetul personal / de familie. Asemeni unei radiografii, tabelul îmi spune foarte multe despre obiceiurile, obiectivele, valorile și convingerile personale.

Banii nu sunt boala, ci simptomul

Dacă partenerul nu dorește să gestionați banii la comun, e cazul să-ți pui niște întrebări. Faptul că partenerii vor să-și țină banii separat este deja un început de fisură în relația lor. Banii sunt un simptom, rareori o boală. Iată ce se poate ascunde în spatele abordării “fiecare cu banii lui”:

Lipsa de încredere – parte­nerii se tem să nu fie înșelați, să se profite de pe urma lor sau să fie limitați în dorințele lor.

Lipsa de comunicare – n-au chef de discuții, să explice sau să susțină o idee, n-au argumente raționale pentru deciziile lor.

Lipsa de maturitate – atitudinea de prinț / prințesă care are obiceiuri sau pretenții la care nu vrea să renunțe. Abor­darea “cui nu-i place, asta e” nu e cea mai solidă fundație pe care să construiești pe termen lung.

Infidelitatea financiară – încercarea de ascundere a unor datorii sau greșeli financiare din trecut, acoperirea unor vicii sau cheltuieli nesănătoase. Toate aceste vor ieși la un moment dat la iveală și consecințele pot fi dramatice.

Aroganța financiară – atitudinea de superioritate a par­tenerului care câștiga mai mult, de genul: “Cine ești tu să-ți dau socoteală? Banii mei, treaba mea…”.

După cum vezi, am vorbit despre încredere, comunicare, maturitate, infidelitate și aroganță, nu despre bani. Abordat timpuriu și cu seriozitate, bugetul comun te poate feri de gustul amar al lui “credeam că…”. În toate cazurile delicate cu care mă întâlnesc la cursuri sunt amestecate de-a valma datorii, copii, socri și alte complicații legale. Semințele problemei erau însă plantate cu mult înainte și partenerii le-ar fi putut identifica și elimina mult mai devreme.

Asemeni unei pagini de Facebook, educația noastră financiară este un șir de poze cu pisici, cocteiluri și plaje însorite. Ce mai, stăm bine. Pe ultimul loc în Europa și pe locul 128 din lume la înțelegerea principiilor banilor și vieții. Educația financiară e despre viață, nu despre bani.

Adrian Asoltanie este antreprenor și trainer independent de educație financiară pentru adulți și copii. Prin cursurile pe care le susține în companii și scoli, Adrian încearcă să transmită principiile esențiale ale echilibrului și prosperității.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 336 (15 octombrie – 15 noiembrie 2019). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Foto: Chernetskaya | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: