Finanțe Stiri

BNR susține creșterea salariilor, dar cu dozajul necesar

15 nov. 2017 < 1 min

BNR susține creșterea salariilor, dar cu dozajul necesar

Reading Time: < 1 minut

 

Banca Națională a României (BNR) susține creșterea consumului și a salariilor, dar cu dozajul necesar, în funcție de productivitatea muncii, a declarat guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, la Conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

„Suntem pentru creșterea consumului și a salariilor, dar cu dozajul necesar, în relație cu productivitatea. Că se măsoară greu? Da, se măsoară greu, mai ales când e vorba de salariile bugetarilor. Nu ai cum să stabilești o relație directă, dar unde vezi că s-a sărit calul? La balanța de plăți. Aia e imbatabilă. Acolo aproape că nici nu poți să minți”, a spus Isărescu.

“Trebuie analize. Dozajul și momentul… Ca în medicină: nu dai medicamentul la timp, cu dozajul respectiv, faci mai mult rău”, a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a arătat că deprecierea cursului este un efect, nu o cauză. „Suntem pentru creșterea consumului, pentru creșterea salariilor, atenție la dozaj! Suntem pentru stabilitatea economică, stabilitatea cursului, dar nu fixitate. Cursul poate să creeze un cerc vicios dacă se intră în panică, dar este mai mult un efect când se depreciază, decât o cauză. Hai să lucrăm la cauză! De ce cresc atât de repede importurile de bunuri de consum? De ce am ajuns la un miliard de euro pe lună deficit comercial? Cât de mult poate să dureze asta? Poate agricultura, într-un an bun, să compenseze asta? S-ar putea să poată. Trebuie analize. Dozajul și momentul… Ca în medicină: nu dai medicamentul la timp, cu dozajul respectiv, faci mai mult rău”, a spus guvernatorul BNR.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: