Analize Stiri Tech

Bucureștiul, în topul regional al orașelor high-tech

14 feb. 2019 3 min

Bucureștiul, în topul regional al orașelor high-tech

Reading Time: 3 minute

Alături de Londra, Dublin, Madrid sau Budapesta, Bucureștiul s-a clasat în categoria orașelor cu cei mai mulți profesioniști care lucrează în industria de înaltă tehnologie în urma unui studiu realizat de CBRE în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA).

Capitala României numără în prezent peste 70.000 de angajați în industria de înaltă tehnologie. Din 2008 și până în prezent, Bucureștiul a înregistrat una dintre cele mai importante creșteri din Europa a numărului de angajați din acest sector, de 66%, având în prezent un coeficient al numărului de profesioniști în domenii de înaltă tehnologie per oraș peste dublul mediei din Uniunea Europeană.

„Este extrem de important să știi care sunt cele mai importante piețe din această industrie și să le cunoști specificul economic, social și particularitățile forței de muncă. Pentru România, rezultatele studiului sunt o veste excelentă, care ne reconfirmă statutul privilegiat în ce privește creșterea industriei de înaltă tehnologie și a forței de muncă din sectorul IT și domeniile conexe”, a declarat Răzvan Iorgu, Managing Director al CBRE România.

Studiul a divizat industria de înaltă tehnologie în zece sub-categorii: software, servicii IT, telecom, hardware, servicii online (web), comerț electronic, servicii digitale (marketing și advertising digital, precum și media care se concentrează pe elementul digital), producția de jocuri și aplicații pentru calculator (gaming), servicii fintech și servicii de securitate cibernetică.

La nivelul Bucureștiului, cei mai mulți angajați din industria de înaltă tehnologie lucreză în software (36%), urmat de hardware (21%), telecom (20%), servicii IT (11%) și securitate cibernetică (8%). Sectorul de înaltă tehnologie din București este dominat de mari companii internaționale ca: Oracle, Microsoft, IBM, Luxoft, Endava, Vodafone, Ericsson sau Hewlett Packard.

Ca pondere de vârstă, industria high-tech bucureșteană este dominată de generația milenialilor (25 – 34 ani), în contrast cu alte orașe din top, unde balanța se înclină către profesioniștii cu o experiență mai mare. Potrivit studiului, decalajul este cauzat de creșterea extraordinară pe care industria de înaltă tehnologie a înregistrat-o în România în ultima decadă. Spre exemplu, în ultimii cinci ani, CBRE România a oferit consultanță și reprezentare pentru nume importante din această industrie, însumând peste 163.000 mp, din care 50.000 mp au fost realizați doar în 2017 și 2018.

Concluziile studiului CBRE au relevat că 40 de orașe pot fi clasificate ca poluri unde se concentrează forța de muncă din industria high-tech și care reprezintă piețe de interes pentru marile companii din domeniu. Cele mai active poluri sunt constituite de orașele unde lucrează peste 70.000 de profesioniști și printre care se regăsesc Londra, Madrid, Dublin, Paris, Budapesta și București. A doua categorie cuprinde polurile importante, care au între 50.000 și 70.000 de angajați, cum sunt Zürich, Praga, Rotterdam sau Viena. Cel de-al treilea grup este reprezentat de centrele de dimensiuni normale, care au între 20.000 și 50.000 de angajați – Oslo, Hamburg, Geneva și Bruxelles. Orașele care au manifestat o creștere a numărului de angajați din sectorul înaltei tehnologii de peste 10% începând din 2010 și pentru care este prognozată continuarea creșterii și în următorii cinci ani, intră în cea de-a patra categorie, care include nume ca Florența, Cracovia, Leeds sau Porto.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: