Bulgaria acordă garanții de stat de 255 mil. euro către IMM-uri, cu acceptul UE

apr. 9, 2020 < 1 min

Bulgaria acordă garanții de stat de 255 mil. euro către IMM-uri, cu acceptul UE

Reading Time: < 1 minut

Comisia Europeană a aprobat cererea guvernului de la Sofia privind acordarea de garanții de stat în valoare de 500 de milioane de leva (aproximativ 255 de milioane de euro) pentru a sprijini IMM-urile bulgare afectate de pandemia de COVID-19.

„Această schemă bulgară de garanții de stat de 255 de milioane de euro va ajuta microîntreprindere și companiile mici și mijlocii afectate de pandemia de coronavirus, acoperindu-le nevoile imediate de capital de lucru și investiții”, a declarat vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, care se ocupă de politica de concurență în cadrul Comisiei Europene.

Aprobarea s-a făcut în conformitate cu noul Cadru Temporar privind ajutoarele de stat adoptat de Comisie pe 19 martie și amendat pe 3 aprilie. Acesta dă flexibilitate statelor membre ale Uniunii Europene în acordarea de ajutoare de stat pentru sprijinirea economiilor naționale.

Printre altele, noul cadru temporar permite granturi, injecții de capital, scutiri de taxe și impozite și plăți în avans de până la 100.000 de euro către companiile din agricultură (sumă maximă/companie), până la 120.000 de euro pentru companiile de pescuit și acvacultură (sumă maximă/companie) și până la 800.000 de euro pe companie pentru toate celelalte sectoare. De asemenea, statele membre pot oferi, în aceleași limite, împrumuturi fără dobândă sau garanții de stat care să acopere 100% riscul.

Banii au fost deja folosiți de guvernul de la Sofia pentru o creștere a capitalizării Băncii Bulgare de Dezvoltare, cea care va acorda efectiv garanțiile către microîntreprinderele și IMM-urile din Bulgaria.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: