Finanțe Interviuri

Bursa dinamica din inima Europei

25 feb. 2016 4 min

Bursa dinamica din inima Europei

Reading Time: 4 minute

Michael Buhl, Wiener BorseBursa din Viena este pentru multi investitori mari poarta de intrare in Europa Centrala si de Est, iar semnalele de pe piata de capital austriaca influenteaza actiunile de la BVB. Am discutat cu Michael Buhl, Co-CEO al Bursei din Viena, despre felul in care pietele de capital ajuta la dezvoltarea economica a tarilor din Europa Centrala si de Est si despre oportunitatile de investitii pentru romani pe piata de capital austriaca. Wiener Borse se apropie de o capitalizare de 90 de miliarde de euro si reprezinta pentru marii investitori globali un adevarat barometru financiar la nivelul regiunii.

Care este rolul Bursei din Viena in domeniul inves­titiilor in Europa Centrala si de Est?

Strategia noastra a fost dintotdeauna sa fim un jucator puternic in inima Europei pentru a aduce beneficii pietei locale. Am inlesnit intrarea in Europa de Est mai intai pentru companiile austriece, apoi pentru cele internationale, oferind servicii profesionale si produse investitionale de calitate. Acest lucru nu se va schimba. In plus, am avut numeroase proiecte de colaborare cu bursele din regiune, care arata ca pietele financiare pot creste im­preuna.

Cum a evoluat Bursa din Viena in 2015?

Am avut o evolutie stabila intr-un mediu tensionat. Din februarie 2015, Bursa din Viena a inregistrat cresteri record in ceea ce priveste volumele lunare de trazactionare fata de aceleasi perioade din 2014. Aceasta crestere a venit in special ca urmare a implicarii investitorilor institutionali internationali, in conditiile in care investitorii institutionali din SUA, Marea Britanie si Norvegia detin aproape 50% dintre actiunile din segmentul nostru de top, ATX Prime. Principalul nostru indice, ATX, a crescut cu 11,16%, iar capitalizarea a inregistrat si ea un avans de 9,9% anul trecut, de la 80 la 87,9 miliarde de euro la finele lui 2015.

Cum vedeti evolutia pietei in 2016?

Majoritatea companiilor vor continua sa fie prudente si atente la evolutiile economice, asa ca nu vor da drumul la cheltuielile de capital. Dar avem companii interesate sa obtina fonduri de pe pietele de capital prin oferte publice initiale sau emisiuni de obliga­tiuni. Stim asta din seminariile pe care le organizam pe tema listarilor. Avem chiar cateva companii care au facut pasi concreti in directia listarii la bursa.

Sunteti interesati de listarea la Viena a unor companii din Romania?

Noi credem ca bursa nationala este locul natural de listare pentru o companie, dar stim ca exista motivatii puternice pentru companii sa se listeze si la alte burse decat cea din tara de bastina. Pentru acestea, bursa din Viena s-a dovedit a fi un partener excelent si un hub de listare, mai ales pentru companiile din Europa Centrala si de Est interesate de zona euro.

Investesc multi romani pe bursa din Viena?

Avem multi investitori institutionali din Romania, dar si investitori individuali. Acestia sunt atrasi de piata de capital din Viena din mai multe motive: tranzactiile se realizeaza in euro, lichiditatea zilnica este ridicata, economia austriaca este stabila si au posibilitatea de a achizitiona actiuni ale unor companii solide, care pot oferi randamente investitionale mari. Apoi, investitorii romani au la dispozitie o gama larga de circa 4.500 de instrumente financiare, care pot fi folosite pentru hedging in orice situatie de piata sau abordare investitionala.

Cum va promovati in fata potentialilor investitori din Romania?

Tinem permanent legatura cu companiile romanesti de brokeraj care sunt membri la noi. Avem periodic evenimente cu clienti institutionali din Romania pentru a le oferi informatii de ultima ora legate de piata de capital austriaca. Ca toti investitorii, si cei din Romania pot accesa gratuit pe site-ul nostru informatii relevante referitoare la tranzactii si se pot abona la newsletterele noastre.

Cum colaborati cu Bursa de Valori Bucuresti?

Cooperarea cu BVB este excelenta. Am implementat multe proiecte care au avut un impact pozitiv asupra bursei de la Bucuresti si a pietei de capital din Romania in general. As mentiona lansarea in martie 2005 a indexului comun ROTX (Romanian Traded Index), dar si proiectele de consultanta si transfer de know-how in domeniul produselor structurate, al licentierii de indici bursieri, al produselor derivate si al schimbului de date. Indicele ROTX e folosit ca activ suport de banci ca BNP Paribas, Erste Bank, Raiffeisen Centro Bank, Societe Generale, UniCredit sau Volksbank. Si BT Asset Management foloseste ROTX pentru fondul sau care administreaza deja active de peste 34,5 milioane de lei. Toate instrumentele financiare bazate pe indicele ROTX genereaza vizibilitatea internationala si, prin activitati de hedging, chiar si venituri pentru companiile listate la BVB.

Ar trebui bursele din Europa Centrala si de Est sa actioneze mai concertat si sa colaboreze mai strans?

Am colaborat regional in trecut si vom continua sa o facem pentru a ne consolida rolul de poarta spre Europa Centrala si de Est. Este un aspect care se integreaza perfect in strategia noastra de a deveni un jucator puternic in centrul Europei pentru a aduce beneficii pietei locale. Anul trecut, ne-am extins colaborarea cu bursa din Zagreb, care va incepe de anul viitor sa foloseasca sistemele noastre de tranzactionare si va profita astfel de accesul la pietele internationale. Astazi, Bursa din Viena nu mai e doar o platforma de tranzactionare. Pe langa activitatea bursiera traditionala am dezvoltat noi linii de business care sa ne aduca venituri, cum ar fi serviciile IT, comercializarea de date si licentierea indicilor.

Care sunt provocarile pentru Bursa din Viena in actualul mediu financiar global?

Tendinta actuala de suprareglementare este clar o provocare pentru toate pietele de capital, dar exista sperante ca, prin viitoare uniune a pietelor de capital din Europa, va creste accesul la finantare pentru companii. In opinia noastra, aceasta initiativa este un pas in directia buna.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: