Cafeaua – Știința și ecosistemul din spatele unei cești de NESCAFÉ
Reading Time: 3 minuteLa ibric sau espressor, fierbinte sau rece, ”neagră” sau cu lapte, zahăr și arome, cafeaua este mai mult decât un produs, este un obicei, un liant social și profesional, tabiet și răsfăț, dar și multă muncă de cercetare, dezvoltare, testare, cultivare și recoltare, prelucrare și transport. Pentru cafeaua ta de toate zilele, mii de oameni au muncit ani de zile cu pasiune, pentru a-ți oferi cea mai plăcută experiență de consum.
Fiecare dintre cele 2,5 milioane de cești de cafea vândute zilnic de Nestlé în toată lumea reprezintă rezultatul unui efort financiar și științific de 1,7 miliarde de franci elvețieni investiți anual în cercetare și dezvoltare pentru a obține o producție de cafea sustenabilă și adaptată la noile condiții climatice.
În cadrul acestui efort de cercetare și finanțare, la Departamentul de Științe ale Plantelor din Tours, Franța, parte a Institutului de Științe Agricole din Lausanne, Elveția, 40 de cercetători dezvoltă noi plante de cafea și cacao, precum soiurile Robusta, Roubi 1 și Roubi 2, cultivate în Mexic, și care produc cu până la 50% mai mult decât soiurile standard, reducând în același timp emisiile de carbon cu 30%. De asemenea, Nestlé a dezvoltat Star 4, un soi Arabica cu randament ridicat, caracterizat prin dimensiunea mai mare a boabelor și rezistența la rugina frunzelor de cafea, care este testat în prezent în São Paulo și Minas Gerais, Brazilia.
Cei 40 de cercetători de la Tours fac parte din rețeaua globală de cercetare și dezvoltare care alimentează ecosistemul de inovare al Nestlé și care este cea mai avansată rețea de știință și inovare din industria alimentară, cu 4100 de angajați în total, în 22 de locații la nivel global, de la oameni de știință și ingineri la nutriționiști, specialiști în reglementări și multe ale specialități. Rolul lor este să ofere experiențe noi consumatorilor prin intermediul mărcilor NESCAFÉ, Starbucks și Nespresso.
6.100 de cești de NESCAFÉ sunt consumate în fiecare secundă în întreaga lume, de exemplu. Una din șapte cești de cafea consumate în întreaga lume este NESCAFÉ. Cele mai recente inovații NESCAFÉ în România includ NESCAFÉ Cappuccino și NESCAFÉ Dolce Gusto Iced Frappe.
Obiceiurile de consum ale cafelei s-au schimbat. Nu este vorba doar de o ceașcă neagră dimineața, ci și de cafea rece, cafea aromată, latte, pe tot parcursul zilei (la mijlocul dimineții, după-amiaza, seara). Mulți consumatori, în special generația tânără, intră în această categorie prin intermediul cafelei reci, în principal prin intermediul cafenelelor, iar acesta este genul de experiență pe care ar dori să o vadă livrată acasă. Noi o numim „experiența cafenelei de acasă”. În rândul Generației Z, 30% din ocaziile de cafea sunt reci (în special în consumul de după-amiază). Astăzi, 1 din 6 cești de cafea este rece (băută acasă și în afara casei, combinate).
Dar cum beau oamenii NESCAFÉ astăzi? La nivel global, consumul arată astfel: 56% preferă cafeaua neagră și 44% mixuri, 87% caldă, respectiv 13% rece, 65% fără arome și 35% aromatizată. 71% din consumul de cafea este dimineața, 29% la prânz sau după-amiază. Principalele motive pentru a consuma NESCAFÉ: este o marcă de încredere, are o aromă plăcută, este ușor de găsit și de cumpărat, oferă un raport calitate-preț bun, potrivit pentru orice moment al zilei.
”Nestlé susține astăzi agricultura regenerativă pentru a ne asigura că oamenii vor bea cafea și peste 100 de ani. Pentru Europa, inclusiv România, am atins deja 100% cafea provenită din surse responsabile, depășind angajamentul Grupului de a atinge acest obiectiv până în 2025. În 2024, NESCAFÉ a achiziționat 32% din cafeaua sa de la fermieri care implementează practici agricole regenerative. Această realizare depășește obiectivul NESCAFÉ de 20% pentru 2025, reflectând tracțiunea puternică pe care agricultura regenerativă o câștigă în rândul cultivatorilor de cafea. Cafeaua NESCAFÉ băută de români a fost obținută din culturi adaptate noilor condiții climaterice și prietenoase cu mediul înconjurător”, explică Ramona Hărătău, Mixes Business Lead South Eastern Europe Nestlé.
Agricultura regenerativă are obiectivul de a îmbunătăți sănătatea, fertilitatea solului și biodiversitatea, ceea ce, în schimb, poate ajuta la atragerea și captarea carbonului din soluri și biomasa plantelor. Reducerea emisiilor de CO2 din agricultură prin practici care îmbunătățesc sănătatea și fertilitatea solului, cum ar fi utilizarea optimizată a îngrășămintelor organice și sintetice, culturile de acoperire, tăierea plantelor, agrosilvicultura. Solurile mai sănătoase sunt mai rezistente la impactul schimbărilor climatice.

NESCAFÉ cumpără anual peste 850.000 de tone metrice de cafea verde (peste 14 milioane de saci) din peste 20 de țări, dar 90% din cafeaua sa provine din 7 surse cheie: Brazilia, Vietnam, Mexic, Columbia, Coasta de Fildeș, Indonezia și Honduras.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz