Companii Stiri

Cât costă recrutarea unui dezvoltator IT în România?

11 feb. 2020 2 min

Cât costă recrutarea unui dezvoltator IT în România?

Reading Time: 2 minute

Corporațiile de la noi din țară investesc minimum 43.665 lei în procesul de recrutare și integrare a unui singur profesionist IT, potrivit estimărilor academiei de programare IT pentru adulți din Europa Centrală și de Est, Software Development Academy (SDA).

Costurile de recrutare al unui dezvoltator IT în România au fost aproximate de SDA pe baza a două variabile: salariul mediu lunar brut pentru un consultant de resurse umane (5.418 lei, aproximativ 50 lei/ora de muncă) și salariul mediu lunar brut pentru un specialist IT (10.840 lei).

În următorii ani se estimează că aceste costuri vor crește pe baza cererii de profesioniști IT. Astfel, până la finalul anului 2020, SDA prevede că deficitul de programatori și testeri software din România va ajunge între 40.000 și 50.000 de profesioniști.

cost angajat it

SDA a lansat în România un program de recrutare personalizat pentru corporațiile care caută profesioniști IT juniori, urmând să găsească angajații potriviți dar și să gestioneze procesele de training și integrare pentru aceștia.

“Nu mai este rentabil sau eficient, nici din punct de vedere al timpului nici al costurilor, pentru departamentul de resurse umane de a se «lupta» pentru același grup de profesioniști IT deja prezenți pe piață. Corporațiile trebuie să înceapă să caute talent IT nou în alte părți. Iar răspunsul nostru este un proiect de recalificare profesională în cadrul căruia, corporațiile vor recruta persoane din alte domenii din piață, cărora le vor oferi training IT personalizat. Am derulat cu succes astfel de proiecte pe alte piețe și suntem siguri că această metodă este viitorul recrutării în IT, deoarece oferă o soluție pentru deficitul în continuă creștere din România”, a declarat Piotr Mazur, CEO, Software Development Academy România.

Recrutarea unui specialist IT durează în medie 30 de zile, 68% dintre recrutori considerând procesul de recrutare în IT ca pe o provocare mult mai mare față de acum cinci ani, iar 30% dintre companii au dificultăți în a găsi angajați calificați, potrivit Salesforce Research.

Atunci când vorbim despre costurile de recrutare a personalului nou, acestea variază de la start-up-uri la corporații. Proprietarii de companii mici petrec aproximativ 40% din timpul lor de muncă cu sarcini care nu generează venituri, cum ar fi angajarea. De asemenea, lipsa unui “employer branding” puternic poate extinde procesul de recrutare, făcându-l și mai costisitor.

Pentru a ajunge la productivitate maximă, un angajat are nevoie de 3 până la 6 luni, pe durata procesului de integrare costurile cu angajatul respectiv fiind mai mari decât ceea ce câștigă el pentru companie. Pe lângă aceste costuri, există riscul ca angajatul să demisioneze în primele 6 luni, înainte de a atinge productivitate maximă, fiind necesară reluarea procesului de recrutare de la zero. 

Pe marginea concurenței mari pentru specialiștii IT în România și faptul că grupul de profesioniști în acest domeniu nu crește la fel de rapid ca și cererea, la o rotașie mai mare a profesioniștilor IT decât în ​​alte profesii.

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: