Antreprenori Finanțe

Câți bani pot atrage startup-urile de AI din România?

21 feb. 2020 2 min

Câți bani pot atrage startup-urile de AI din România?

Reading Time: 2 minute

Investițiile în startup-uri românești de Inteligență Artificială (AI) vor ajunge la aproape 50 milioane euro anual în 2025, potrivit estimărilor Horváth & Partners.

Numai în ultimele trei luni din 2019 investițiile în startup-uri de AI în România s-au situat în jurul valorii de 20 milioane de euro, plasând țara noastră în urma Ungariei, Rusiei și Poloniei, dar înaintea Cehiei, Sloveniei sau Slovaciei.

„Investițiile Serie A, în valoare de aproape 20 milioane de euro, în startup-urile Typing DNA și FintechOS, au accelerat creșterea României, care este de altfel tot mai apreciată și în clasamentele globale ale țărilor care au posibilitatea de a susține și beneficia de pe urma revoluției tehnologice bazată pe AI”, explică Kurt Weber, Director General al Horváth & Partners Romania, unul dintre cei mai importanți jucători locali și internaționali pe piața consultanței în management.

Creșterile la nivelul PIB-ului, generate de AI și Machine Learning la nivelul Europei, vor fi de ordinul a 1,5 – 2 trilioane euro în următorii 10 ani, potrivit estimărilor Horváth & Partners.

România a fost clasificată ca fiind competitivă în zona de AI, cu un scor de 0,60, în urma SUA și a Marii Britanii, dar cu o poziție în fața Ungariei, în raportul Coursera – Indicele Global al Competențelor din 2019. Acesta evaluează la nivel mondial competențele pe care le au țările de a susține și de a beneficia de revoluția AI.

Clasamentul a fost întocmit ținându-se cont de nivelul de competență în statistică, AI, inginerie de software, Machine Learning, programare statistică, matematici. România a obținut calificativul „Competitiv – Cel mai avansat”, la primele patru categorii.

Potrivit analizei Horváth & Partners, investițiile globale de tip Private Equity și Venture Capital în startup-uri de AI s-au majorat considerabil începând cu 2011. Între 2015 și 2019, media creșterii acestui tip de investiții, calculată la nivelul SUA, Chinei, Uniunii Europene, Israelului, precum și a celorlalte țări, a fost de 47%.

Între 40% și 50% dintre locurile de muncă existente ar putea fi înlocuite de soluții de automatizare până în 2030, conform estimărilor Horváth & Partners. Funcțiile cu cea mai ridicată probabilitate de automatizare sunt în activități ce țin de contabilitate, logistică, depozitare, marketing, casierie, secretariat, relații cu publicul, dactilografiere, industria alimentară (prepararea alimentelor), operare de instalații mobile, asamblare de componente, minerit și manufactură.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: