BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

Ce urmează după criza sanitară?

15 mai 2020 3 min

Ce urmează după criza sanitară?

Reading Time: 3 minute

Economia funcționează pe avarii, iar analiștii se așteaptă la o creștere a portofoliilor neperformante și, din experiența crizei financiare din 2008, creșterea numărului procedurilor de insolvență sau a mecanismelor de prevenire a insolvenței.

„Nici economiștii nu puteau percepe așa ceva, darămite lumea. Lumea nu era pregătită în tot ansamblul ei pentru un șoc atât de puternic, care nu va trece foarte repede”, a declarat Alexie Alupoaiei, Senior Economist în cadrul Direcției Stabilitate Financiară a BNR, în cadrul unui webinar organizat de RTPR.

Speranța Munteanu, specialist în restructurări și Senior Advisor KPMG, a arătat că, deși s-a vorbit despre această criză ca despre black swan din teoria lui Nicholas Taleb, de fapt „a fost un white swan, dar pe care nu am vrut să îl observăm. Cel care nu a fost pregătit să răspundă unei astfel de situații a fost sistemul sanitar.”

În ceea ce privește măsurile luate până acum de autorități pentru a ajuta economia sau pentru diminuarea efectelor crizei, Alina Stăvaru, Partner RTPR, spune că acestea au fost bine intenționate, dar insuficiente față de nevoile din economia reală.

“Nu ne așteptăm ca statul să ne salveze pe toți, nu există o soluție magică pentru toate nevoile din economie. Evident, se poate îmbunătăți eficiența măsurilor luate astfel încât să nu ne lovim de birocrație. Loc de îmbunătățire există. E important dialogul între public și privat, în ultimii 30 de ani ne-am jucat de-a acest dialog. Să ne ascultăm unii pe alții. E nevoie de curaj pentru asta, dar fără un dialog real nu se va îmbunătăți situația”, a declarat Alina Stăvaru.

„Economiștii și specialiștii din bănci și nu numai sunt de părere că semnele cu adevărat grave se vor vedea în următoarele 3-6 luni. Nu putem decât să așteptăm să vedem ce se mai întâmplă. Măsurile luate sunt similare cu țările din Europa și sunt de natură clară să peticească pentru o perioadă situația de blocaj. Traseul redresării depinde de modul și de termenul în care se va reuși rezolvarea crizei sanitare. You don’t make the timeline, the virus makes the timeline. Deci depindem de o necunoscută ca să vedem ce se întâmplă în viața noastră”, a arătat Andreea Burtoiu, Counsel RTPR.

Care sunt principalele asemănări și deosebirile față de criza 2008-2009?

Acum, criza a început cu șomaj foarte mare, iar șomajul afectează cererea. Oamenii se gândesc de două ori dacă să facă o investiție sau să cumpere ceva. “În 2008 era o problemă endogenă a sectorului financiar și economic. Acum e o problemă sanitară pe care nici experții nu prea știu să o gestioneze. E un război cu un inamic invizibil, necunoscut, total diferit de toate războaiele. Toate țările au pornit din poziția de a fi invadate și apoi a trebuit să se gândească cum să contraatace. Dacă ne uităm și la pandemia din 1918, lumea nu era atât de globalizată și potențialul de contagiune era mult mai mic. Partea bună e că acum avem un sistem financiar și ne putem împrumuta”, a explicat Alexie Alupoaiei.

„De data aceasta băncile sunt cele care vin cu soluții si know-how-ul acumulat în ultimii ani și nu sunt ele cele care au determinat criza ca în 2008. Băncile sunt mult mai pregătite din mai multe puncte de vedere. Aș menționa aspectul care ține de reglementare – există reguli specifice în ceea ce privește creditele aflate în dificultate, cât și aspectul legat de managementul interior al băncilor, care deja funcționează și gestionează creditele cu probleme. De data aceasta s-a acționat din partea mediului bancar cu mult mai multă rapiditate și implicare, spre deosebire de experiența din 2008.”, a declarat Poliana Gogu-Naum, Counsel RTPR

Andreea Burtoiu crede că este devreme să avem o concluzie finală și să avem o listă cât de cât definitivă cu asemănări și deosebiri. “Față de 2008-2009 suntem ceva mai bine pregătiți, există know-how avansat în bănci și instituțiile financiare, importat din diverse țări europene, dar între timp adaptat la piața locală. Deja se știu în linii mari pașii următori. Odată depășită problema medicală, sperăm ca economia să meargă mult mai repede. Dar nu aș fi excesiv de optimistă, nu există un manual pe care să îl urmăm pentru a ne lupta cu criza. Trebuie să ne uităm la psihologia omului de rând și comportamentul consumatorului. Ce așteptăm cu toții e ca oamenii să nu intre în starea de conservare și limitare a cumpărăturilor la cele de strictă necesitate”, a mai spus reprezentanta RTPR.

Foto: 53873163 © Alphaspirit | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: