Biz Singapore

Cu guma nu-i de gluma!

20 ian. 2015 < 1 min

Cu guma nu-i de gluma!

Reading Time: < 1 minut

Cand mergi in Singapore, nu lua cu tine si guma de mestecat. Serios. De ce? Fiindca, din 1992, aici este interzisa nu doar producerea de guma de mestecat, ci si introducerea ei in tara, chiar si pentru consum personal.

Motivele nu tin de religie sau traditie, ci de economie. Lee Kuan Yew, considerat parintele statului Singapore, a observat ca guma de mestecat era aruncata sau lipita peste tot, pe strada, in metrou, in autobuze, pe cladiri, numai in cosurile de gunoi nu. Pe langa efectul estetic nedorit, curatarea gumei costa bani, ba mai si provoca defectiuni ale echipamentelor de curatenie. In plus, produsul provoca probleme in functionarea trenurilor rapide MRT, fiindca unii oameni il lipeau de usi si acestea nu se inchideau bine.

Mestecarea gumei este pedepsita in Singapore la fel ca aruncarea gunoiului in locuri nepermise, amenzile fiind intre 500 si 1.000 de dolari americani. „Recidivistii” pot ajunge sa plateasca si 2.000 de dolari si vor fi obligati sa faca curatenie pe strazi purtand veste viu colorate, iar presa este incurajata sa popularizeze astfel de pedepse.

Legea a fost amendata in 2004, cand s-a permis importul gumei de mestecat pentru uz medicinal (cum e cea cu nicotina pentru cei care vor sa se lase de fumat), dar aceasta poate fi vanduta doar in farmacii, la recomandarea medicului si pe baza unui act de identitate. Calatorii straini spun ca, in general, in ultima vreme vamesii nu confisca guma daca ti-o gasesc in bagaje si nu te amendeaza, dar mai bine nu riscati. Asa ca bucurati-va de libertatea de a mesteca guma, dar nu uitati ca la sfarsit sa nu o aruncati la intamplare.

 

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: