BizRemote by certSIGN

Cum funcționează modelul Google de lucru hibrid

8 iun. 2021 3 min

Cum funcționează modelul Google de lucru hibrid

Reading Time: 3 minute

Google este unul dintre giganții industriei tech la nivel mondial și trendsetter în foarte multe domenii. Așa că nu este o surpriză pentru nimeni că se numără printre primele companii care adoptă modelul de lucru hibrid, se arată într-o analiză Regus.

Sundar Pichai, CEO al companiei, estima, într-o scrisoare deschisă trimisă în luna mai, că până în septembrie majoritatea angajaților Google vor veni trei zile pe săptămână la birou și două zile vor lucra de oriunde dau cel mai bun randament. De la reducerea timpului petrecut în trafic la creșterea diversității angajaților recrutați, un astfel de model de lucru hibrid oferă o serie de avantaje atât companiilor cât și salariaților.

În decembrie 2020, Pichai estima că angajații Google vor fi și mai productivi ca acum lucrând remote. Compania a lansat recent un „manual” care să îi ajute pe proprii angajați să navigheze mai ușor noua realitate a muncii distribuite. Iată câteva sfaturi pentru a face din modelul de lucru hibrid un succes.

Stabiliți „noi reguli” pentru angajați și respectați-le

Stabilirea unor comportamente – Google le numește „team norms” (reguli de echipă) – este crucială pentru strategia de lucru flexibil. Aceasta înseamnă să discutați și să gestionați așteptările echipelor cu privire la toate sarcinile și procesele: cât de repede sau cât de des trebuie îndeplinite, cum sunt comunicate. Apoi, toate aceste reguli trebuie respectate.

Nu renunțați la întâlnirile față în față

Pe măsură ce se renunță la restricțiile impuse, Google susține importanța întâlnirilor față în față ca parte a abordării modelului hibrid. Acestea vor impulsiona cultura organizației, vor ajuta angajații să lucreze mai bine în echipă și face angajații să se simtă mai conectați unii cu alții.

Google va permite unor grupuri de până la 12 angajați să se întâlnească în „spații de colaborare” aflate în apropiere de domiciile lor, în timp ce pentru grupurile mai mari va organiza spații în aer liber. „Dacă îți cunoști colegii în cadrul unor întâlniri față în față, vei putea lucra mai bine cu ei și virtual” se arată în ghidul Google.

Colaborări în siguranță

„Campusurile” Google și birourile companiei au fost întotdeauna neobișnuite, dar chiar și acestea vor trece prin trasformări importante în numele distanțării fizice. Spațiile comune vor fi regândite și organizate pentru grupuri mici. Aceste spații vor fi dotate cu ecrane, whiteboard și pereți pe roți, astfel încât echipele pot crea o atmosferă potrivită cu ședința. Astfel de spații vor deservi unor întâlniri față în față între angajați atunci când situația o va cere, în restul timpului, salariații vor putea lucra din spații aflate în proximitatea locuințelor lor.

Păstrați legătura

Veronica Gilrane, care conduce People Innovation Lab în cadrul Google, susține o abordare ce permite angajaților să rămână întotdeauna conectați. Într-un articol recent publicat pe blogul companiei, Girlane susține organizarea unor „prânzuri virtuale săptămânale care pot încuraja dezvoltarea unor relații informale între coechipieri”. Aceasta a mai adăugat în articol că în toate e-mail-urile trimise în care trasează sarcini, include și un emoji, ca să îi dea o notă personală și amuzantă.  

Faceți ședințele online mai accesibile

Este important să nu uitați că ședințele online și apelurile video nu sunt la fel de ușor de urmărit de toți membrii echipei, iar Google depune eforturi serioase în această direcție. Aceasta ar putea înseamna chiar folosirea unor subtitrări în timp real care ar putea fi de folos nu numai angajaților cu deficiențe de auz, ci și colegilor pentru care limba engleză nu este o limbă maternă.  

Viitorul este flexibil

Google este extrem de optimist cu privire la viitorul său ca organizație ce operează un model hibrid de lucru și nu este singur în acest demers ambițios de a face din lucrul flexibil o parte din propriul viitor. Facebook, Twitter și Square au anunțat politici similare pentru următoarea perioadă de timp și, ca de obicei, atunci când astfel de companii vizionare dau tonul, cu siguranță și altele le vor urma modelul.

Foto: © Nadezhda1906 | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: